Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pojemno?? zbiornika hydroforowego do ma?ego domu

Gość

Recommended Posts

Jaka powinna być pojemność zbiornika hydroforowego przeponowego do małego domu?

Planuję instalację z pompą głębinową Grundfos w studni i zbiornikiem hydroforowym przeponowym w pomieszczeniu gospodarczym. Jeden hydraulik doradza duży zbiornik, co najmniej 100 litrów, a drugi twierdzi, że wystarczy zbiornik 25 litrów. Dom jest mały, z dwoma łazienkami i kuchnią. Będą w nim mieszkać 3 dorosłe osoby.

Konkretnej odpowiedzi nie znalazłem ani na forum, ani w Muratorach z ostatnich lat.

tutaj duzo zalezy od rodzaju pompy (cisnienia, wydajnosci, rodzaju zasilania). jesli pompa jest duza to lepiej zeby sie rzadziej zalaczala wiec lepiej duzy zbiornik.

dzis jednak dazy sie do minimalizacji wszystkiego wiec mala pompka (nie ma klopotow np. z zasilaniem) i maly zbiornik. wtedy pompa bedzie sie zalaczac nawet przy niewielkim rozbiorze ale bedzie to pompa mniejszej mocy, cichsza, lzejsza itd. no i tansza. zbiornik tez bedzie tanszy, wymiana przepony bedzie tansza i bedzie ta wymiane zrobic nawet samemu.

witam

sam zastanawiam się nad tematem mam podobnie :wink:

doszedłem jednak do wniosku (jeszcze nie razdziłem się fachowców:wink:), że lepszy będzie zbiornik 100L (nie 200,300,...)

rozwazałem również zbiornik 25 L ale mam termę 100 L i jedno jej napełnienie trochę kosztuje wody, dlatego doszedłem do wniosku że większy lepszy - pompa nie bedzie musiała często pracować.

ale mogę się mylić

przede wszystkim wydajność studni !

jeśli masz bardzo dużą wydajność studni, to przy napełnianiu wanny nigdy nie zabraknie wody. Jeśli wydajność jest mała to należy pomyśleć o większym zbiorniku. Wydajność określa studniarz, może to zrobić dobry różczkarz przed wykopaniem.

CZ.

On 2003-04-23 21:35, Anonymous wrote:

przede wszystkim wydajność studni !

jeśli masz bardzo dużą wydajność studni, to przy napełnianiu wanny nigdy nie zabraknie wody. Jeśli wydajność jest mała to należy pomyśleć o większym zbiorniku. Wydajność określa studniarz, może to zrobić dobry różczkarz przed wykopaniem.

CZ.

czary mary