Gość 22.04.2003 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Jaka powinna być pojemność zbiornika hydroforowego przeponowego do małego domu?Planuję instalację z pompą głębinową Grundfos w studni i zbiornikiem hydroforowym przeponowym w pomieszczeniu gospodarczym. Jeden hydraulik doradza duży zbiornik, co najmniej 100 litrów, a drugi twierdzi, że wystarczy zbiornik 25 litrów. Dom jest mały, z dwoma łazienkami i kuchnią. Będą w nim mieszkać 3 dorosłe osoby. Konkretnej odpowiedzi nie znalazłem ani na forum, ani w Muratorach z ostatnich lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 23.04.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 tutaj duzo zalezy od rodzaju pompy (cisnienia, wydajnosci, rodzaju zasilania). jesli pompa jest duza to lepiej zeby sie rzadziej zalaczala wiec lepiej duzy zbiornik.dzis jednak dazy sie do minimalizacji wszystkiego wiec mala pompka (nie ma klopotow np. z zasilaniem) i maly zbiornik. wtedy pompa bedzie sie zalaczac nawet przy niewielkim rozbiorze ale bedzie to pompa mniejszej mocy, cichsza, lzejsza itd. no i tansza. zbiornik tez bedzie tanszy, wymiana przepony bedzie tansza i bedzie ta wymiane zrobic nawet samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 23.04.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 witam sam zastanawiam się nad tematem mam podobnie doszedłem jednak do wniosku (jeszcze nie razdziłem się fachowców:wink:), że lepszy będzie zbiornik 100L (nie 200,300,...) rozwazałem również zbiornik 25 L ale mam termę 100 L i jedno jej napełnienie trochę kosztuje wody, dlatego doszedłem do wniosku że większy lepszy - pompa nie bedzie musiała często pracować. ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 23.04.2003 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 nawet przy duzych zestawach hydroforowych pracujacych dla calych osiedli pojemnosc zbiornikow przeponowych nie przekracza 200l. najczesciej sa to 2 lub 3 zbiorniki o poj 25..50l. Zbiornik przeponowy sluzy stabilizacji cisnienia a nie jako akumulator wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.04.2003 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 przede wszystkim wydajność studni !jeśli masz bardzo dużą wydajność studni, to przy napełnianiu wanny nigdy nie zabraknie wody. Jeśli wydajność jest mała to należy pomyśleć o większym zbiorniku. Wydajność określa studniarz, może to zrobić dobry różczkarz przed wykopaniem. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.04.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 On 2003-04-23 21:35, Anonymous wrote: przede wszystkim wydajność studni ! jeśli masz bardzo dużą wydajność studni, to przy napełnianiu wanny nigdy nie zabraknie wody. Jeśli wydajność jest mała to należy pomyśleć o większym zbiorniku. Wydajność określa studniarz, może to zrobić dobry różczkarz przed wykopaniem. CZ. czary mary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts