mike_recon 03.11.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Chcę ogrodzić działkę płotem z siatki o h=1,5m na podmurówce, z jednej strony jest droga publiczna. Czy muszę zgłaszać budowę takiego ogrodzenia i czy potrzebny jest do tego (grodzenia) geodeta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 03.11.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Jeśli znasz położenie znaków i linii granicznych to nie ma potrzeby udziału geodety. Jeśli masz jakieś wątpliwości co do granicy to lepiej odżałować tysiąc złotych i zlecić geodecie usługę wznowienia znaków granicznych.Te tysiąc zł to zaden koszt w razie sporu granicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike_recon 03.11.2006 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Geodeta może to zrobić przy okazji mapy do celów projektowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 03.11.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 ogrodzenie od drogi publicznej musisz zgłosić do starostwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 03.11.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Do budowy ogrodzenia do 2.2m nie potrzeba zadnego zezwolenia, ale nie jestem pewien czy takie zezwolenie nie jest potrzebne gdy grodzisz sie kolo drogi. Gmina moze miec co do tego jakies wytyczne wiec lepiej spytaj sie w urzedzie. Wiem ze sasiedzi grodzac sie kolo drogi musieli sie cofnac ze swoim ogrodzeniem w głąb dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 03.11.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Geodeta może to zrobić przy okazji mapy do celów projektowych? oczywiście wyznaczy punkty graniczne i jego rola sie kończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 03.11.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Geodeta może to zrobić przy okazji mapy do celów projektowych? Wznowienie znaków granicznych to zupełnie iiny asortyment robót i inna procedura. Tj. przy sporządzaniu mapy do celów projektowych nie ma żadnej procedury a przy wznowieniu jest. Wznowienie przeprowadza się po uprzednim (tygodniowy) zawiadomieniu sąsiadów. Z czynności sporzadza się protokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 03.11.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 grodzenie między sąsiedzkie nikogo nie obchodzi , ale od drogi trzeba zgłosić odręczny szkic ogrodzenia zrobiłem przy biurku w urzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 03.11.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Geodeta może to zrobić przy okazji mapy do celów projektowych? Wznowienie znaków granicznych to zupełnie iiny asortyment robót i inna procedura. Tj. przy sporządzaniu mapy do celów projektowych nie ma żadnej proceduru a przy wznowieniu jest. Wznowienie przeprowadza się po uprzednim (tygodniowy) zawiadomieniu sąsiadów. Z czynności sporzadza się protokół. slawwoj , a przy mapie do celów projektowych geodeta nie wyznacza punktów granicznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 03.11.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Geodeta może to zrobić przy okazji mapy do celów projektowych? Wznowienie znaków granicznych to zupełnie iiny asortyment robót i inna procedura. Tj. przy sporządzaniu mapy do celów projektowych nie ma żadnej proceduru a przy wznowieniu jest. Wznowienie przeprowadza się po uprzednim (tygodniowy) zawiadomieniu sąsiadów. Z czynności sporzadza się protokół. slawwoj , a przy mapie do celów projektowych geodeta nie wyznacza punktów granicznych? Nie. Zaufaj jestem z zawodu geodetą. Przy sporządzaniu mapy do celów projektowych aktualizuje mapę zasadniczą poprzez pomiar na tzw osnowę geodezyjną. Mierzy to czego nie ma na mapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike_recon 03.11.2006 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 bladyy78 napisał Wiem ze sasiedzi grodzac sie kolo drogi musieli sie cofnac ze swoim ogrodzeniem w głąb dzialki. Działka od drogi publicznej(takiej piaskowej) jest oddzielona pasem (o szer. 3m) na tzw. poszerzenie drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 03.11.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Budowa od ogrodzenia od strony drogi publicznej wymaga zgłoszenia.Załączasz opis, szkic itd.Czekasz. Jak będą mieli jakieś zastrzeżenia to cie poinformują jak nie to budujesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 03.11.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Geodeta może to zrobić przy okazji mapy do celów projektowych? Wznowienie znaków granicznych to zupełnie iiny asortyment robót i inna procedura. Tj. przy sporządzaniu mapy do celów projektowych nie ma żadnej proceduru a przy wznowieniu jest. Wznowienie przeprowadza się po uprzednim (tygodniowy) zawiadomieniu sąsiadów. Z czynności sporzadza się protokół. slawwoj , a przy mapie do celów projektowych geodeta nie wyznacza punktów granicznych? Nie. Zaufaj jestem z zawodu geodetą. Przy sporządzaniu mapy do celów projektowych aktualizuje mapę zasadniczą poprzez pomiar na tzw osnowę geodezyjną. Mierzy to czego nie ma na mapie. to moze w cenie mapy wyznaczył mi te punkty ? tago nie wiem bo mierzył bez mojego udziału a jak przyjechałem na działke to kołki były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 03.11.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Geodeta może to zrobić przy okazji mapy do celów projektowych? Wznowienie znaków granicznych to zupełnie iiny asortyment robót i inna procedura. Tj. przy sporządzaniu mapy do celów projektowych nie ma żadnej proceduru a przy wznowieniu jest. Wznowienie przeprowadza się po uprzednim (tygodniowy) zawiadomieniu sąsiadów. Z czynności sporzadza się protokół. slawwoj , a przy mapie do celów projektowych geodeta nie wyznacza punktów granicznych? Nie. Zaufaj jestem z zawodu geodetą. Przy sporządzaniu mapy do celów projektowych aktualizuje mapę zasadniczą poprzez pomiar na tzw osnowę geodezyjną. Mierzy to czego nie ma na mapie. to moze w cenie mapy wyznaczył mi te punkty ? tago nie wiem bo mierzył bez mojego udziału a jak przyjechałem na działke to kołki były Mógł je odszukać a nie wznowić - ato może zrobić każdy - aby dobrze. Najlepiej byłoby gdyby zrobione to zostało w obecności sąsiadów. Takie kołki to nawet mój synek potrafi wbić - ale ja wcale nie uważam tego za znak graniczny. Znak graniczny to jest np znak betonowy, rura itp. ale zakopana podczas jakiejś procedury np. podziału, wznowienia, scalenia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 03.11.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 jeszcze nie mam ogrodzenia i oczywiście upewnie sie dwa razy zanim wyłoże kase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minioiminio 21.11.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Nie jestem wtajemniczona, ale czytając ten temat trochę się przestraszyłam. Czy to znaczy, że gdy chce się zrobić ogrodzenie (dom jest w trakcie budowy), należy o tym zawiadamiać sąsiadów i starostwo. Może jakiś link do obowiązujacych pzepisów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 21.11.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 mam pytaniena mojej dzialce zamiast plotu jest żywopłot taki wysoki 2m byl juz tak kiedy kupilem ta dzialke z domem i teraz chcialbym na zewntrz tego zywoplotu dac siatke 1,5m h czy musze cos wytyczac i zglaszac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sgt.Highway 22.11.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Jeśli żywopłot nie stoi w granicy z drogą to nie musisz - upewnij się tylko, że będziesz ogrodzenie stawiał "na swoim", czyli wewnątrz granicy działki (co najwyżej stycznie z granicą). Jeśli od strony drogi to należy zgłosić projekt ogrodzenia do gminy i w razie braku sprzeciwu można stawiać. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 22.11.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Nie jestem wtajemniczona, ale czytając ten temat trochę się przestraszyłam. Czy to znaczy, że gdy chce się zrobić ogrodzenie (dom jest w trakcie budowy), należy o tym zawiadamiać sąsiadów i starostwo. Może jakiś link do obowiązujacych pzepisów? Generalnie ogrodzenia masz postawić po granicy działki. Jeśli wiesz na 100 % gdzie są twoje granice to nikogo nie trzeba zawiadamiać (chyba że nadzór budowlany od strony ulicy lub przez grzeczność sąsaiadów). jesli masz wątpliwości co do przebiegu granicy wezwij geodetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 22.11.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Generalnie ogrodzenia masz postawić po granicy działki. Jeśli wiesz na 100 % gdzie są twoje granice to nikogo nie trzeba zawiadamiać (chyba że nadzór budowlany od strony ulicy lub przez grzeczność sąsaiadów). jesli masz wątpliwości co do przebiegu granicy wezwij geodetę. Aby przecišć wštpliwoci. Budowa ogrodzenia od strony sšsiada, który jest osobš publicznš (np. gmina albo zarzšd dróg), zawsze wymaga uzgodnienia z nim i zgłoszenia budowy do wydziału (referatu) budownictwa odpowiedniego starostwa. Do zgloszenia należy m.in. dołšczyć szkic tegoż ogrodzenia z podstawowtymi wymiarami. Starostwo może sprzeciwić się wykonaniu np. podmurówki, jeli pod niš przebiegaja jakie instalacje, co od drogi publicznej nie jest takie rzadkie. Wykonanie ogrodzenia od strony sšsiada, będšcego osobš fizycznš, nie wymaga zgłoszenia, ale by uniknšć zbędnych sporów w przyszłoci, dobrze jest omówić z nim przebieg i sposób wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts