pawelurb 04.11.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 jak to ma się spalać , czy na całym talerzu , czy tylko w centralnej części retorty ? u mnie raczej spala się w centralnej części retorty , wygląda to tak że węgiel podawany od dołu , wypycha coraz dalej ku krawędzi talerza popiół i niedopalone kawałki żużla , ale spalanie następuje w centralnej części , a na talerz jest przemieszczany już tylko popiół który się nie pali więc spalanie jest na środku retorty , czy to prawodłowo ? czy też trzeba podać tyle węgla żeby paliło się na całym talerzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 04.11.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 U mnie też pali się tylko w centralnej części retorty i myślę że tak to na wlaśnie wyglądać. Czasami a wręcz często jednak na obrzeża retorty spychane są kawałki węgla jeszcze niespalonego, który tam już się nie spali . Jest to trochę marnotrawstwo opału Mam do Ciebie pytanie odnośnie popiołu, jak on u Ciebie wygląda?? W moim mniemaniu popiół powinien być szary i proszkowaty ,prawda? A u mnie jest bardziej czarny niż szary i wcale nie jest to proszek a kawałeczki, grudki czy fragmenciki nie wiem jak to nazwać + oczywiście mniej czy więcej żużla. HMM... Czy jest to już popiół czy nie?? A jeżeli nie to czemu sie to nie spala do końca?? Jakie Wy macie z tym doświadczenia?? Pozdrawiam wszystkich groszkomaniaków!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.11.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Dwie ważne sprawy : Sprawdź jak jest złożona retorta - czy sklejona za pomoca silikony żaroodpornego i czy skręcona śrubami z boku. Może się zdarzyć że nieprawidłowo złożona spowoduje podniesienie pierścienia a co za tym idzie ucieczke powietrza bokami i w konsekwencji złe spalanie że nie wspomnę o braku mocy. Druga sprawa - węgiel - i tu bez komentarza, bo to temat rzeka - jakościowo od "piachu" do full energetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 04.11.2006 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 a jak ma się to spalać? na całym talerzu retorty , czy w jej środkowej cześci , a na talerz tylko ma być przemieszczany niepalący się popiół ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 04.11.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Ma się spalać w centralnej części retory nieco powyżej jej kotliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 04.11.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Dwie ważne sprawy : Sprawdź jak jest złożona retorta - czy sklejona za pomoca silikony żaroodpornego i czy skręcona śrubami z boku. Może się zdarzyć że nieprawidłowo złożona spowoduje podniesienie pierścienia a co za tym idzie ucieczke powietrza bokami i w konsekwencji złe spalanie że nie wspomnę o braku mocy. Druga sprawa - węgiel - i tu bez komentarza, bo to temat rzeka - jakościowo od "piachu" do full energetycznego. Wnioskuję że u mnie węgiel nie spala sie całkowicie?? Tzn . popiół powinien być szarym drobniutkim proszkiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 04.11.2006 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Ma się spalać w centralnej części retory nieco powyżej jej kotliny ok, dzieki tak tez się u mnie spala i to wydaje sie logiczne biorac pod uwagę zasadę działania i samooczyszczanie się palnika, tylko czemu piszą że ma się spalać na talerzu retorty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 04.11.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Na tależu raczej nie może bo na obrzeż talerza nie dochodzi strumień powietrza z wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.11.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Dwie ważne sprawy : Sprawdź jak jest złożona retorta - czy sklejona za pomoca silikony żaroodpornego i czy skręcona śrubami z boku. Może się zdarzyć że nieprawidłowo złożona spowoduje podniesienie pierścienia a co za tym idzie ucieczke powietrza bokami i w konsekwencji złe spalanie że nie wspomnę o braku mocy. Druga sprawa - węgiel - i tu bez komentarza, bo to temat rzeka - jakościowo od "piachu" do full energetycznego. Wnioskuję że u mnie węgiel nie spala sie całkowicie?? Tzn . popiół powinien być szarym drobniutkim proszkiem?? Dokładnie tak - tylko kwestia "wyczajenia" czy to wina palnika,regulacji czy też samego węgla - sugeruję kontrolnie zakup odrobiny opału z innego źródła (np castorama w workach kontra skład w workach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iro 04.11.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Tak jak napisał Mały - popiół to kwestia węgla. Czwarty sezon zaczynam z piecem na eko groszek i praktycznie za każdym razem, tzn. po zakupie nowej partii węgla spala się on inaczej. Pownien być szary drobny pył. Tylko raz udało mi się kupić węgiel który tak się spalał. Podobno z kopalni Julian. Ale na składach biorą z różnych kopalni i trudno o wiarygodną info. W praktyce zawsze jest mniej bądź więcej żużla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 05.11.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Mam podobnš sytuacje ze spalaniem węgla w okresie letnim grzałem tylko CWU węgiel kupiony z Juliana po spaleniu szary proszek, teraz kupiłem u tego samego dostawcy też z Juliana po pierwszym zasypie okazało się że węgiel jest strasznie mokry cały zasobnik jest w błocie a na klapie od zasobnika pojawiła się para i po paleniu przez kilka dni okazało się że zamiast ładnego proszkowatego popiołu mam ładny żużel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.