Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to wyliczyć??? - droga

Recommended Posts

Witam,

mam do zrobienia drogę dojazdową do budowy, i nie wiem ile będę potrzebować gruzu - kruszywa.

Opcja minimum to 425mb drogi, a maximum to 625mb.

minimum:

425mb x 2m/szer x 0,3m/gł = 225m3

???

1. Czy 2m szer wystarczy by przejechała po tym ciężarówka albo betoniarka???

2. Czy wykorytkowanie na 0,3m wystarczy??

3. Ile potrzebuję ton gruzu.... mogę kupić gruz betonowy o gradacji 6cm, w cenie 15zł/t, tylko pytanie ile mi tego tam wejdzie?

Pilnie czakam na jekieś pomocne odpowiedzi, w pon muszę zamówić gruz.

Witam,

mam do zrobienia drogę dojazdową do budowy, i nie wiem ile będę potrzebować gruzu - kruszywa.

Opcja minimum to 425mb drogi, a maximum to 625mb.

minimum:

425mb x 2m/szer x 0,3m/gł = 225m3

???

1. Czy 2m szer wystarczy by przejechała po tym ciężarówka albo betoniarka???

2. Czy wykorytkowanie na 0,3m wystarczy??

3. Ile potrzebuję ton gruzu.... mogę kupić gruz betonowy o gradacji 6cm, w cenie 15zł/t, tylko pytanie ile mi tego tam wejdzie?

Pilnie czakam na jekieś pomocne odpowiedzi, w pon muszę zamówić gruz.

droga musi miec min 3m szerokosci..ale auta sie tam nie mina napewno.

Trzeba wykorytowac do piasku i nie zawsze 30cm wystarczy..zalezy od terenu.

Przelicz ile bedziesz potrzebowal m3 , a 1T to okolo 2m3.

to ma być droga tymczasowa....

Kurcze a myślałam że te 2m wystarczy, ale może faktycznie 3m było by lepiej....

Jak się będą musiały minąć to i tak będą miały problem bo z obydwu stron są uprawiane pola, a obecnie droga jest takiej szerokości jaka jest potrzebna traktorom do poruszania się... Więc o szerszej niż 3m narazie nie ma mowy.

marcin_u

dzięki za szybką odpowiedź.

Martadela

to ma być droga tymczasowa....

Kurcze a myślałam że te 2m wystarczy, ale może faktycznie 3m było by lepiej....

Jak się będą musiały minąć to i tak będą miały problem bo z obydwu stron są uprawiane pola, a obecnie droga jest takiej szerokości jaka jest potrzebna traktorom do poruszania się... Więc o szerszej niż 3m narazie nie ma mowy.

marcin_u

dzięki za szybką odpowiedź.

Martadela

auto ciezarowe ma chyba roztaw kół troszke wiecej niz 2m(zew strony opon) i nie mozna zrobic drogi zeby auto jechalo po granicy utwardzenia bo sie bedzie rozchodzilo i zaden kierowca nie bedzie celowal na tak dlugim odcinku w droge zeby nie zjechac przypadkiem,a jak masz jakis łuk ,zakret to juz calkiem nie da rady.Wiec te 3m to raczej minimum.

Ps. Tak u mnie wygladala budowa drogi

http://images1.fotosik.pl/91/9c08037ca610a2d8.jpg

http://images4.fotosik.pl/79/002f54b39e8c0f50.jpg

http://images2.fotosik.pl/116/aec3f10b537ff0de.jpg

Marcin - "Przelicz ile bedziesz potrzebowal m3 , a 1T to okolo 2m3. "

A nie jest przypadkiem odwrotnie tj. (w przyblizeniu) 1m3 = 2 tony?

Tak Zgadza sie..pomyłka :oops:

do autora postu:Ja ci polecam pojezdzic po wiekszych budowach/rozbiurkach i pewnie ci przywioza gruz za darmo bo za wysypisko musz placic kupe kasy a tobie dadza za darmo..ja tak zalatwilem na swoje 100m drogiu gruz..nie zaplacilem za gruz nic tylko placilem za fadrome do korytowania i rozgarniania gruzu..koszt calosci okolo 1tys zł

po półgodziny liczenia i kilku telefonach, i przemyśleniach...

wygląda na to że na chwilę obecną nie kupię gruzu, ale przyjmę od pewnej firmy budowlanej, transport i rozładunek gratis, fadroma po cenie promocyjnej :D Pan mnie zapewnia że będzie to wyłącznie gruz ceglano-wapienny - już ja tego dopilnuję 8)

Dopiero gdy po "mojej" drodze przestaną jeździć wielkie potwory kupię trochę jakiegoś "ładnego" gruzu...

W końcu jakby na to ie patrzeć jest to droga powiatowa :lol:

A ja jestem pełen podziwu dla "zaradności" i takich pomysłów. Oczywiście że gruz oddadzą Ci za darmo (wywóz śmieci kosztuje). Ciekaw jestem tylko co zrobisz z gruzem wymieszanym z błotem (komu to wciśniesz) jak będziesz chciała robić drogę docelową. Przecież to wszystko trzeba będzie wybrać i gdzieś wywieźć. Wykorytować trzeba też do gruntu rodzimego a nie tylko zdjąć warstwę humusu. Też namawiano mnie na prowizorkę bo będzie taniej, zrobiłem docelowo - drożej ale wydałem pieniądze raz i więcej do tego wracał nie będę.

http://www.ats.pl/~piotrw/wjazd/fot_3.jpg

http://www.ats.pl/~piotrw/wjazd/fot_2.jpg

http://www.ats.pl/~piotrw/wjazd/fot_4.jpg

http://www.ats.pl/~piotrw/wjazd/fot_5.jpg

Przemyśl zatem czy w dalszej perspektywie to się opłaci.

Wolałabym poczekać z tą drogą do późniejszej wiosny, ale niestety muszę zrobić ją teraz.

Znalazłam też ciekawą ofertę dla Wrocławian: http://www.zgo.com.pl/przerob.html?PHPSESSID=4faf51fe4525c823b167d543b0a14921

cennik coprawda obowiązujący od 21.06 2004, ale skoro jest nadal na tej stronie to oznacza chyba że nie uległ zmianie...

Panda to jest droga powiatowa i docelowo to niech ją sobie powiat robi, i to oni będą się martwić co z tym gruzem zrobić potem.

A jak się jakość pogorszy to zawsze mogę jeździć Nivą

:lol:

A tak całkiem na serio, nie mam kasy na super drogę, te 400m muszę zrobić sama, nie mam żadnych sąsiadów, jasne że chciałabym mieć drogę jak z obrazka, ale niestety...

to jest droga powiatowa i docelowo to niech ją sobie powiat robi, i to oni będą się martwić co z tym gruzem zrobić potem.

Tym bardziej jak to jest droga powiatowa o polnej "konsystencji" to zrobiłbym to porządnie (może bez podbudowy ale dobrze wykorytowane i szerokie na ciężarówkę). Jeżeli ta droga nie prowadzi do jakichś powiatowych strategicznych punktów to możesz długo czekać aż się Powiat ruszy :(

Ostrzegam przed taką budową drogi, bo rozumiem, że chcesz się bawić w samowolkę na cudzym gruncie - bez pozwolemia na budowę i uzyskania jakiegokolwiej zgody na wejście w teren?

Za to grożą bardzo poważne kary

Jeżeli to do mnie i do moich rad to zakładałem że autorka postu poczyniła pisemne (!) uzgodnienia z zarządcą drogi. Może nie samo pozwolenie na budowę ale przynajmniej na jej utwardzenie.

A tutaj hawkmoon ma całkowitą rację - jak się Powiat uprze to projekt, pozwolenie, kierownik budowy itd. Bez tego to samowolka budowlana.

Tu sie zgadzam z przedmówcami na każde kopanie w gruncie trzeba miec pozwolenie bo mozna sie natknąć na jakies kable wiec jezeli ma to byc droga tymczasowa to zrezygnowal bym z korytowania na pelną konstrukcje a proponuje tylko zdjac czarnoziem i urwardzic tluczniem najlepiej frakcja 31,5-60 (30cm wystarczy pod warunkiem ze grunt jest piaszczysty) dobrze go zaklinowac (zagęścić walcem) i najlepiej na gore sypnąć 5 cm czegos drobniejszego najlepszy jest destrukt z remontu dróg (taki przemielony asfalt) i to ponownie zagęścić.

Co do zgody zarządcy drogi to moze byc problem bo jezeli droga nie istnieje to pewnie nikt nią nie zarządza i w najlepszym razie sa to tylko grunty gminy z przeznaczenim na droge.

Co do zgody zarządcy drogi to moze byc problem bo jezeli droga nie istnieje to pewnie nikt nią nie zarządza i w najlepszym razie sa to tylko grunty gminy z przeznaczenim na droge.

Opis "drogi" na to wskazuje ale też martadela pisała że jest to droga powiatowa. Skądś tę informację wzięła.

Niemniej jednak coś mi tu nie pasuje - droga powiatowa to chyba nie może być polna dróżka, ma toto swój numer, łączy konkretne węzły komunikacyjne, figuruje w ewidencji jako droga którą PZDP musi utrzymywać i modernizować, dochodzi kwestia zimowego utrzymania.

W kwesti formalnej, jest to droga powiatowa, występuje jako taka na wszelkich mapach, oraz w informatorze gminnym na mapie sieci dróg jest ona oznaczona jako powiatowa, łączy ze sobą dwie sąsiadujące miescowości, biegnie w niej wodociąg i obok przebiega napowietrzna linia energetyczna niskiegi napięcia. Jej stan jest tragiczny - tzn obecnie nie jest niczym więcej jak zwykłą droga polną.... A swoją drogą dla mnie jest to również zagadka.

Po wstępnych konsultacjach w urzędzie ustalono iż możemy dokonać tymczasowego utwardzenia drogi, jak należy to rozumieć dowiem

się w poniedziałek. Z tego co powiedziała nam miła Pani w urzędzie nie wolno nam wykonać drogi docelowej, czyli już takiej poważnej z drenami i np asfaltem.

• 2 months później...