martadela 04.11.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Witam,mam do zrobienia drogę dojazdową do budowy, i nie wiem ile będę potrzebować gruzu - kruszywa.Opcja minimum to 425mb drogi, a maximum to 625mb. minimum:425mb x 2m/szer x 0,3m/gł = 225m3???1. Czy 2m szer wystarczy by przejechała po tym ciężarówka albo betoniarka???2. Czy wykorytkowanie na 0,3m wystarczy??3. Ile potrzebuję ton gruzu.... mogę kupić gruz betonowy o gradacji 6cm, w cenie 15zł/t, tylko pytanie ile mi tego tam wejdzie? Pilnie czakam na jekieś pomocne odpowiedzi, w pon muszę zamówić gruz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 04.11.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Witam, mam do zrobienia drogę dojazdową do budowy, i nie wiem ile będę potrzebować gruzu - kruszywa. Opcja minimum to 425mb drogi, a maximum to 625mb. minimum: 425mb x 2m/szer x 0,3m/gł = 225m3 ??? 1. Czy 2m szer wystarczy by przejechała po tym ciężarówka albo betoniarka??? 2. Czy wykorytkowanie na 0,3m wystarczy?? 3. Ile potrzebuję ton gruzu.... mogę kupić gruz betonowy o gradacji 6cm, w cenie 15zł/t, tylko pytanie ile mi tego tam wejdzie? Pilnie czakam na jekieś pomocne odpowiedzi, w pon muszę zamówić gruz. droga musi miec min 3m szerokosci..ale auta sie tam nie mina napewno. Trzeba wykorytowac do piasku i nie zawsze 30cm wystarczy..zalezy od terenu. Przelicz ile bedziesz potrzebowal m3 , a 1T to okolo 2m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 04.11.2006 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 to ma być droga tymczasowa....Kurcze a myślałam że te 2m wystarczy, ale może faktycznie 3m było by lepiej.... Jak się będą musiały minąć to i tak będą miały problem bo z obydwu stron są uprawiane pola, a obecnie droga jest takiej szerokości jaka jest potrzebna traktorom do poruszania się... Więc o szerszej niż 3m narazie nie ma mowy. marcin_udzięki za szybką odpowiedź. Martadela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 04.11.2006 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 przy szerokości 3m i głębokości 0,3 wychodzi mi blisko 200TON , wygląda na to że na transport wydam sporo więcej niż na kruszywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 04.11.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 to ma być droga tymczasowa.... Kurcze a myślałam że te 2m wystarczy, ale może faktycznie 3m było by lepiej.... Jak się będą musiały minąć to i tak będą miały problem bo z obydwu stron są uprawiane pola, a obecnie droga jest takiej szerokości jaka jest potrzebna traktorom do poruszania się... Więc o szerszej niż 3m narazie nie ma mowy. marcin_u dzięki za szybką odpowiedź. Martadela auto ciezarowe ma chyba roztaw kół troszke wiecej niz 2m(zew strony opon) i nie mozna zrobic drogi zeby auto jechalo po granicy utwardzenia bo sie bedzie rozchodzilo i zaden kierowca nie bedzie celowal na tak dlugim odcinku w droge zeby nie zjechac przypadkiem,a jak masz jakis łuk ,zakret to juz calkiem nie da rady.Wiec te 3m to raczej minimum. Ps. Tak u mnie wygladala budowa drogi http://images1.fotosik.pl/91/9c08037ca610a2d8.jpg http://images4.fotosik.pl/79/002f54b39e8c0f50.jpg http://images2.fotosik.pl/116/aec3f10b537ff0de.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.11.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Marcin - "Przelicz ile bedziesz potrzebowal m3 , a 1T to okolo 2m3. "A nie jest przypadkiem odwrotnie tj. (w przyblizeniu) 1m3 = 2 tony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 04.11.2006 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 sSiwy12 to wtedy będę potrzebowała 760ton Niech ktoś się jeszcze wypowie, bo teraz to naprawdę już nic nie wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 04.11.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Marcin - "Przelicz ile bedziesz potrzebowal m3 , a 1T to okolo 2m3. " A nie jest przypadkiem odwrotnie tj. (w przyblizeniu) 1m3 = 2 tony? Tak Zgadza sie..pomyłka do autora postu:Ja ci polecam pojezdzic po wiekszych budowach/rozbiurkach i pewnie ci przywioza gruz za darmo bo za wysypisko musz placic kupe kasy a tobie dadza za darmo..ja tak zalatwilem na swoje 100m drogiu gruz..nie zaplacilem za gruz nic tylko placilem za fadrome do korytowania i rozgarniania gruzu..koszt calosci okolo 1tys zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 04.11.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 jeszcze jedna sprawa jak chcesz kupowac gruz to jak widze ze jestes z wroclawia to polecam np http://www.lkb-luban.pl kupisz tam tłuczen/niesort za 13zł/t a do strzegomia tez masz niedaleko wiec tam tez pewnie kupisz niedrogo tłuczen.przy duzej ilosci pewnie jeszcze cene stargujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 04.11.2006 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 po półgodziny liczenia i kilku telefonach, i przemyśleniach... wygląda na to że na chwilę obecną nie kupię gruzu, ale przyjmę od pewnej firmy budowlanej, transport i rozładunek gratis, fadroma po cenie promocyjnej Pan mnie zapewnia że będzie to wyłącznie gruz ceglano-wapienny - już ja tego dopilnuję Dopiero gdy po "mojej" drodze przestaną jeździć wielkie potwory kupię trochę jakiegoś "ładnego" gruzu... W końcu jakby na to ie patrzeć jest to droga powiatowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krotki 04.11.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 jak juz wysypiesz ten gruz doplac troche i niech ci to ktos zagesci jakims walcem bo przy wiosennych roztopach moze ci z tej "drogi" zostac kupe blota, a juz napewno po przejezdzie kilkoma "potworami" nie dojedziesz na budowe osobowką bo koleiny na 0.5m gwarantowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 04.11.2006 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 A ja jestem pełen podziwu dla "zaradności" i takich pomysłów. Oczywiście że gruz oddadzą Ci za darmo (wywóz śmieci kosztuje). Ciekaw jestem tylko co zrobisz z gruzem wymieszanym z błotem (komu to wciśniesz) jak będziesz chciała robić drogę docelową. Przecież to wszystko trzeba będzie wybrać i gdzieś wywieźć. Wykorytować trzeba też do gruntu rodzimego a nie tylko zdjąć warstwę humusu. Też namawiano mnie na prowizorkę bo będzie taniej, zrobiłem docelowo - drożej ale wydałem pieniądze raz i więcej do tego wracał nie będę. http://www.ats.pl/~piotrw/wjazd/fot_3.jpg http://www.ats.pl/~piotrw/wjazd/fot_2.jpg http://www.ats.pl/~piotrw/wjazd/fot_4.jpg http://www.ats.pl/~piotrw/wjazd/fot_5.jpg Przemyśl zatem czy w dalszej perspektywie to się opłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 04.11.2006 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Wolałabym poczekać z tą drogą do późniejszej wiosny, ale niestety muszę zrobić ją teraz. Znalazłam też ciekawą ofertę dla Wrocławian: http://www.zgo.com.pl/przerob.html?PHPSESSID=4faf51fe4525c823b167d543b0a14921 cennik coprawda obowiązujący od 21.06 2004, ale skoro jest nadal na tej stronie to oznacza chyba że nie uległ zmianie... Panda to jest droga powiatowa i docelowo to niech ją sobie powiat robi, i to oni będą się martwić co z tym gruzem zrobić potem. A jak się jakość pogorszy to zawsze mogę jeździć Nivą A tak całkiem na serio, nie mam kasy na super drogę, te 400m muszę zrobić sama, nie mam żadnych sąsiadów, jasne że chciałabym mieć drogę jak z obrazka, ale niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 04.11.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 to jest droga powiatowa i docelowo to niech ją sobie powiat robi, i to oni będą się martwić co z tym gruzem zrobić potem. Tym bardziej jak to jest droga powiatowa o polnej "konsystencji" to zrobiłbym to porządnie (może bez podbudowy ale dobrze wykorytowane i szerokie na ciężarówkę). Jeżeli ta droga nie prowadzi do jakichś powiatowych strategicznych punktów to możesz długo czekać aż się Powiat ruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 04.11.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Ostrzegam przed taką budową drogi, bo rozumiem, że chcesz się bawić w samowolkę na cudzym gruncie - bez pozwolemia na budowę i uzyskania jakiegokolwiej zgody na wejście w teren?Za to grożą bardzo poważne kary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 04.11.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Ostrzegam przed taką budową drogi, bo rozumiem, że chcesz się bawić w samowolkę na cudzym gruncie - bez pozwolemia na budowę i uzyskania jakiegokolwiej zgody na wejście w teren? Za to grożą bardzo poważne kary Jeżeli to do mnie i do moich rad to zakładałem że autorka postu poczyniła pisemne (!) uzgodnienia z zarządcą drogi. Może nie samo pozwolenie na budowę ale przynajmniej na jej utwardzenie. A tutaj hawkmoon ma całkowitą rację - jak się Powiat uprze to projekt, pozwolenie, kierownik budowy itd. Bez tego to samowolka budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krotki 04.11.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Tu sie zgadzam z przedmówcami na każde kopanie w gruncie trzeba miec pozwolenie bo mozna sie natknąć na jakies kable wiec jezeli ma to byc droga tymczasowa to zrezygnowal bym z korytowania na pelną konstrukcje a proponuje tylko zdjac czarnoziem i urwardzic tluczniem najlepiej frakcja 31,5-60 (30cm wystarczy pod warunkiem ze grunt jest piaszczysty) dobrze go zaklinowac (zagęścić walcem) i najlepiej na gore sypnąć 5 cm czegos drobniejszego najlepszy jest destrukt z remontu dróg (taki przemielony asfalt) i to ponownie zagęścić.Co do zgody zarządcy drogi to moze byc problem bo jezeli droga nie istnieje to pewnie nikt nią nie zarządza i w najlepszym razie sa to tylko grunty gminy z przeznaczenim na droge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 04.11.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Co do zgody zarządcy drogi to moze byc problem bo jezeli droga nie istnieje to pewnie nikt nią nie zarządza i w najlepszym razie sa to tylko grunty gminy z przeznaczenim na droge. Opis "drogi" na to wskazuje ale też martadela pisała że jest to droga powiatowa. Skądś tę informację wzięła. Niemniej jednak coś mi tu nie pasuje - droga powiatowa to chyba nie może być polna dróżka, ma toto swój numer, łączy konkretne węzły komunikacyjne, figuruje w ewidencji jako droga którą PZDP musi utrzymywać i modernizować, dochodzi kwestia zimowego utrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 04.11.2006 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 W kwesti formalnej, jest to droga powiatowa, występuje jako taka na wszelkich mapach, oraz w informatorze gminnym na mapie sieci dróg jest ona oznaczona jako powiatowa, łączy ze sobą dwie sąsiadujące miescowości, biegnie w niej wodociąg i obok przebiega napowietrzna linia energetyczna niskiegi napięcia. Jej stan jest tragiczny - tzn obecnie nie jest niczym więcej jak zwykłą droga polną.... A swoją drogą dla mnie jest to również zagadka. Po wstępnych konsultacjach w urzędzie ustalono iż możemy dokonać tymczasowego utwardzenia drogi, jak należy to rozumieć dowiem się w poniedziałek. Z tego co powiedziała nam miła Pani w urzędzie nie wolno nam wykonać drogi docelowej, czyli już takiej poważnej z drenami i np asfaltem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 11.01.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Ja w sprawie drogi... Też muszę ją robić na cito...Czy mogłabyś podać jaka to firma oddała gruz i skąd wzięłaś fadromę po promocyjnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts