Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domku Doodków

majania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo ładny projekt, taki w moim stylu, niby prosty ale coś urokliwego w sobie ma, życzę powodzenia na budowie.

krys1

Dziękuję jako ześ pierwszy w naszych komentarzach :) i do tego pozytywna opinia :) a domek faktycznie mnie również zauroczył prostotą bryły a zarazem "tym czymś"...mam nadzieje ze z nim nie będzie jak z marzeniami które zrealizowane tracą na swej wyjątkowości...

• 4 weeks później...

Cześć Majania, zajrzałem do Twojego dziennika. Domek ładny, daj linka do strony internetowej, bo chciałbym oblukać szczegóły. A odnośnie kosztów mojej budowy, to wstawię do dziennika więcej informacji, żeby nie był, że tak tanio. Powodzenia w wlce z budową.

P.s. A będą jakieś foty w Twoim dzienniku?

...daj linka do strony internetowej, bo chciałbym oblukać szczegóły...

http://www.archeton.pl w Wyszukiwarce Projektów wybierz "Wodnik"

Powodzenia w wlce z budową.

Dzięki...walczę dzielnie :)

P.s. A będą jakieś foty w Twoim dzienniku?

Będą będą...niech tylko budowa się rozkręci :D

• 4 weeks później...

Cześć!

a ja tak w temacie dachu, napisałaś:

wycena materiałów na dach wraz z orynnowaniem (bez więźby) to 16 000 ... do przemyślenia...

Jestem ciekaw jaka pow dachu. Ile okien połaciowych, no i czy dachówka, którą dawałaś w dzienniku ostatecznie wygrała.

Byłem wczoraj u przedstawiciela Prodach w Gorzowie Wlkp. Za dachówkę taką jak ta powiedział mi 1,8 brutto/szt. Razem na dach ~140m z dodatkami i transportem wyszło ok 5,5 klocka. Raczej ją weźmiemy, z tym, że kolor stalowy. U ojca na chałupie leży już prawie 10 lat i jest OK.

Jestem ciekaw jaka pow dachu. Ile okien połaciowych, no i czy dachówka, którą dawałaś w dzienniku ostatecznie wygrała.

Byłem wczoraj u przedstawiciela Prodach w Gorzowie Wlkp. Za dachówkę taką jak ta powiedział mi 1,8 brutto/szt. Razem na dach ~140m z dodatkami i transportem wyszło ok 5,5 klocka. Raczej ją weźmiemy, z tym, że kolor stalowy. U ojca na chałupie leży już prawie 10 lat i jest OK.

Cześć ;) Nasz dach ma powierzchnię ok 240 m kw. i przewiduję 2 okna połaciowe obok siebie. Dachówkę w Kolmaxie w Swarzędzu wycenili mi na 3,17 zł/szt. Całośc pokrycia dachówką z gąsiorami i takimi tam... wyniosła ok. 9 800 PLN. Razem z pozostałymi elementami dachu (menbrana, rynny itp) koszt mojego dachu został wyceniony na 16 700 PLN.

To pierwsza wycenia i na razie jedyna...poważnie zajmę się tematem w okolicach kwietnia :) a jutro jadę oglądać dachówki na Obornickiej ... mam nadzieję że nie dostanę zawrotu głowy od natłoku wrażeń :roll:

To pierwsza wycenia i na razie jedyna...poważnie zajmę się tematem w okolicach kwietnia :) a jutro jadę oglądać dachówki na Obornickiej ... mam nadzieję że nie dostanę zawrotu głowy od natłoku wrażeń :roll:

Trochę tam tego jest. Popatrz przy okazji po ile mają takie jak ja chcę kupić. Jedno jest pewne, same dachówki nie robią kosztów, tylko te "dodatki" :cry:

Popatrz przy okazji po ile mają takie jak ja chcę kupić. Jedno jest pewne, same dachówki nie robią kosztów, tylko te "dodatki" :cry:

Byłam, pooglądałam sobie ... ale dachówkom za wiele czasu nie poświęciłam :( Nie wiem dlaczego ubzdurałam sobie, że Twoja dachówka to Euront :( ... pytałam o podobne do tej Twojej: cena ok. 20-25 zł/m2 za cementową. Jednak usłyszałam negatywne opinie sprzedawców jeżeli chodzi o wybór pomiędzy ceramiczna a cemetową. Głównie chodzi o to jak wygląda po kilku latach...ale z tego co mówisz wiesz jak się sprawuje cement na dachu...Powodzenia w wyborze :)

(...)Głównie chodzi o to jak wygląda po kilku latach...ale z tego co mówisz wiesz jak się sprawuje cement na dachu...Powodzenia w wyborze :)

Wiesz, ja nie mogę zapomnieć o swoim głównym celu. Budowy taniego domu - budowy zamiast zakupu mieszkania. Pierwszym pokryciem branym pod uwagę była blachodachówka. Z biegiem czasu Magda (żona) przekonała mnie do dachówek. Więc bierzemy te, które nas nie zrujnują. Nie ulega wątpliwości, że dachówki ceramiczne są najładniejsze. A cementowe - jak pisałem leżą na dachu domku rodziców, już 10 lat, i na chałupce mojego dziadka, już od 1923 roku.... i dają radę!

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
mamy pytanie: na jaką głebokość kopałaś? bo wydaje się nam bardzo płytko :o

jest dobrze :). To co widać na zdjeciach to wykop pod samą ławę. Wcześniej przed tyczeniem zdjęta była odpowiednio duża warstwa gruntu wraz z humusem tak, żeby ławy fundamentowe po zalaniu były poniżej poziomu przemarzania.

pozdrawiam

M. jak Mąż

dzieki za wyjasnienia,teraz wszystko jasne,a całkiem całkiem solidnie i ruwniótko wykopali wam te fundamenty :wink:

...tak...z brygady jesteśmy zadowoleni (jak na razie :wink: - żeby nie zapeszyć :lol: ) ... a równiutko wyszlo, bo mamy na działce glinę przepiaszczoną (chyba tak się to nazywa)...także obyło sie bez chudziaka i szalowania :)