Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domku Doodków

majania

Recommended Posts

Ok, w takim razie czekam na linki. Pozdrawiam, Ania :)

przepraszam że to tyle trwało, już podaję:

http://www.richmond.pl

dość dobrze opisują, jeszcze jest firma "american" ale nie znalazłam jeszcze polskiej wersji opisu - ta sama zasada

ariston jeszcze ma coś takiego, ale odradzany, więc nie biorę pod uwagę, no i Junkers - ale droższy

Pozdrawiam

Asia

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanko. Jak tam decyzja? Porotherm czy poroton?

Jednak Porotherm, chociaż strasznie drogi jest :roll: . Masz Majster powiedział, że jemu jest obojętne z czego muruje, ale on wybrałby Porotherm, m.in. ze zględu na właściwości higroskopijne (ponoć mniej "pije" wody niż Poroton). Skoro chcemy wprowadzić się jeszcze w tym roku, to ważne żeby ściany szybciej się dosuszyły... No i jednak Porotherm ma lepsze parametry :wink:

jjsod, dzięki :)

• 2 weeks później...

Majania, zajrzałem sobie z ciekawości do twojego dziennika ;)

W jakich okolicach Kostrzyna budujesz?

Czytam sobie o Waszych wyborach. Dachówki Bogen to taki mercedesik. Ale wygląda ona przepięknie. Jeśli nie masz wielkiego rozległego dach (a nie masz) to jest to grzechu warte. Popatrz też na ofertę Jungmeiera, wedle słów moich dekarzy, to to co ja mam na dachu w żaden sposób nie można było porównać jakościowo z Robenem czy nawet Koramikiem (na korzyść Jungmeiera). No ale my braliśmy do naszego domu co tylko było niemieckie ;)

GWC - też nad tym myślałem na początku budowy. Ale dałem sobie spokój. Te paredziesiąt tysięcy - wierz mi - przydaje się znacznie pod koniec budowy. Kiedy musisz wybrać co do srodka i nie chcesz płakać że wszędzie wykładzina zamiast drewna.

Widzę, że chcecie zrobić wszystko w jeden rok? No to duży szacunek. Przy takim tempie wszystko musisz mieć zaplanowane i najlepiej generalnego wykonawcę, bo jeden obsuw o tydzień jednej ekipy pochrzani Ci kolejne etapy jak złoto. Więc pilnuj czasu, każdego dnia - i wymagaj terminów bo z tym jest masakra.

Wnętrza ;)

Castoramy se odpuść. Radzę zrobić sztafetę: Cermag (Głogowska) Giant, Ibero (Obornicka) - to w temacie płytek i łazienek.

Drzwi - Vox, Progress (św. Michała), Sęk (Przeźmierowo),

Tynki, farby - STO (Strzeszyńska)

Okna - hm...ja polecę moich dostawców: Gemi ze Swarzędza.

Po prostu sprawdź i szukaj dalej.

pozdrawiam

Gerion

Gerion, dzięki za odwiedziny mojego dziennika i dobre słowo ... :)

W jakich okolicach Kostrzyna budujesz?

Budujemy się w Siekierkach Wielkich.

Dachówki Bogen to taki mercedesik

Wiem, wiem ... ale jakość to jedno a uroda drugie ... a jakoś Roben (oprócz ceny) mają jeszcze swój urok - antracytowe róznią się od pozostałych robenowskich dachówek i bardzo mi się podobają ... także sama nie wiem jaką decyzję ostatecznie podejmiemy :roll:

GWC - też nad tym myślałem na początku budowy. Ale dałem sobie spokój.

... no ja chyba też sobie odpuszczę ... wolę zainwestowac w dobry rekuperator i system wentylacyjny ...

Widzę, że chcecie zrobić wszystko w jeden rok?

Tak, w tym roku chcemy zamieszkać, nawet jeżeli nie bedzie zrobione wszystko. Płacenie za wynajem mieszkania i czekanie na luksusy w domku nam się nie kalkulują :)

Wnętrza. Castoramy se odpuść[...]

Dzieki za namiary. Na pewno skorzystam :)

Pozdrawiam,

Ania

• 2 weeks później...

po raz kolejny gratulacje :)

my ruszamy w poniedziałek i zobaczymy jak będzie...

a co do geodety to ile brał jeśli można zapytać - masz ciut mniej skomplikowane fundamenty, ale powiedzmy że zbliżone - i my mamy układ z naszym że bierze od każdego etapu 350zł (tzn za mapki 350, za tyczenie i potem za powykonawczą do pozw na użytkowanie również tyle) - z tym że te paliki i deski...

zobaczymy jeszcze jak się spisze, ale znajomym na działce obok wytyczył i jest ok :)

pozdrawiam i życzę szybkiego budowania i słoneczka :)

a co do geodety to ile brał jeśli można zapytać

Za mapki do celów projektowych (chyba z 10 szt) zapłacilismy 350 zł, a za wytyczenie razem ze zdjęciem humusu i palikami 740 zł. Twoje ceny są ok! Ja bym brała :)

my ruszamy w poniedziałek i zobaczymy jak będzie...

No to trzymam kciuki i obiecuję zaglądać w Twój dziennik :)

czesc.

postanowiłem także zajrzeć do ciebie ;)

jak widze walka i oczekiwanie na materiał jednak się potwiedza - troche jestem w szoku, ale chyba teraz wszyscy się budują - takie mam wrażenie :wink: na szczęscie my trafiliśmy na ostatki przed powyżkami :roll:

pozdrawaim i zapewne bede tu zaglądac co by zobaczyć ja 3D przeistacza sie w real :wink:

pozdro

Witaj Majania :)

Gratuluję dziennika i uroczego domku 8) Widzę, że znalazlam zwolenniczkę klinkieru z Bogdanki - rzeczywiście ładne te cegły mają, nie? :wink:

Dobrze, że macie już u siebie porotherm, bo wiem, że są z nim niezle problemy. Nam ostatnio przywieźli 11,5 na ściany osłonowe... po ponad dwóch miesiącach od daty zamówienia.

Jeszcze raz gratuluję rozpoczetej budowy i życzę aby była bardzo bardzo spokojna :wink: Na pewno będę tu wpadać :)

pozdrawiam

P.S. A ja chyba wiem, w którym miejscu jest Twoja budowa, bo te domki wokół ze zdjęć wydają mi się bardzo znajome - codziennie je mijam :D

Witam :)

zuczek napisała:

Widzę, że znalazlam zwolenniczkę klinkieru z Bogdanki - rzeczywiście ładne te cegły mają, nie?

Bardzo ładne!! :) Dużo ładniejsze niż z CRH. Przynajmniej wg mojej opinii ... Jak tylko ją zobaczyłam wiedziałam, że będzie pasowała do dachu i elewacji jako całości! Tylko, że koncepcja jasnych okien upadła i jeszcze nie postanowiliśmy jakie mają ostatecznie być. Waham się pomiędzy orzechem a dębem bagiennym :roll:

Co do Porothermu - jutro odbieram drugą dostawę i powinno wystarczyć na cały domek :) Faktycznie miałam dużo szczęścia, ale też znalezienie cegły w "normalnej" cenie z krótkim terminem odbioru kosztowało mnie mnóstwo pracy ... ale to już było i nie wróci więcej ... mam nadzieję ... :wink:

A ja chyba wiem, w którym miejscu jest Twoja budowa, bo te domki wokół ze zdjęć wydają mi się bardzo znajome - codziennie je mijam

... a jakie miejscowości mijasz? ... :wink:

... a jakie miejscowości mijasz? ... :wink:

Wiem, że budujecie w Siekierkach :) Ze zdjęć wydaje mi się, że na tym nowym osiedlu przy drodze na Gowarzewo i Tulce. Ja tędy jeżdżę do trasy katowickiej :wink: A tak swoją drogą, to całkiem sporo domków się tam nabudowało. Pamiętam, że jakieś kilka lat temu stało doslownie kilka :o :)