Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domku Doodków

majania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

właśnie się boję, że będą za ciemne...no ale pomysłów mi juz brak... Gdyby tak zrobić dachówkę antracyt (to już ustalone :wink: ), okna, brama, drzwi - dąb bagienny i elewację piaskową w pastelowym odcieniu :roll: do tego jasne kominy i filar przy wejsciu (klinkier taki jak w dzienniku) ... może nie byłoby źle ... Okna brąz i mahoń odpadają, bo za ciepłe odcienie i zle bedą korespndować z dachem, a złoty dąb przy ciemnym dachu pomarańczowieje ... Kurde, ale kolor dachu sobie wymysliłam :oops:

planujesz kolor dwustronny?

Tak, myślałam o dwustronnym.

To do takiej elewacji ja bym wybrała taki kolor okleiny jak masz w dzienniku... wydaje mi się że dąb bagienny będzie tworzył dodatkowy niekorzystny kontrast na jasnej elewacji i wprowadzał drugi ciemny kolor. Dąb naturalny połączy się ładnie z elewacją i klinkierem i nie będzie zawadzał dachówce. Poza tym dąb bagienny od wewnątrz... to już trzeba się lubować w takim ciemnym kolorze i mieć dobry pomysł na urządzenie wnętrz :roll: ja osobiście jestem zwolenniczką jaśniejszych kolorów.

Na poparcie mojej tezy :wink: zabawiłam się niezwodnym paintem: u góry dąb naturalny, na dole dąb bagienny :lol:

http://img03.picoodle.com/img/img03/7/3/28/f_wodnikm_566c27a.jpg http://img01.picoodle.com/img/img01/7/3/28/f_wodnik1m_ad7ce4c.jpg

zuczek, jak tak dalej pójdzie przestanę nadążać pstrykać fotki :)

A swoją drogą - wybralismy klinkier i na 99% będzie to jantar melanż ryflowany. W grę wchodzi jeszcze cafena, ale prawie nie widać różnicy:

http://images20.fotosik.pl/184/c6003a3ddb511077med.jpg

Jeśli możesz przeslij mi słoneczne fotki tego co jest u Ciebie:) I dzięki za namiary na Bogdankę!!

Pozdrawiam, Ania

Szkoda, że dopiero teraz zauważylam Twój wpis, bo w weekend mogłam spokojnie te fotki zrobić. Ale może uda mi się pstryknąć w tygodniu jeszcze przed zmrokiem :wink: Na razie mogę Ci co nieco napisać. Z jantarem to jest tak, że wyglada inaczej np gdy jest mokry (deszczowa pora), inaczej gdy jest suchy i jeszcze inaczej w słońcu i cieniu :roll: :lol: Np zimą, gdy dużo padało kolory miał bardziej "wypalone", tzn był bardziej żółto-ceglany. Teraz, gdy jest suchy wygląda jak oryginał, ale: w cieniu kolory ma stonowane, jest jaśniejszy, niż w slońcu (zwłaszcza zachodzącym) - wtedy jest dość mocno bursztynowy. Taka cegła-kameleon :wink: Co do jantaru, to zależy też jakie palety wybierzesz - my braliśmy i jasne i ciemne, ale raczej z przewagą jasnieszych. Teraz widzę na stronie producenta, że zrobili podział na jantar jasny i ciemny, więc masz większą mozliwość, aby wybrać to, co Ci się podoba. My kupowaliśmy cegłę jeszcze sprzed tego podziału (po prostu i jasny i ciemny jantar były ze sobą wymieszane). Generalnie z tego co widzę, teraz mozna z jantaru zrobić całkiem jasną albo ciemną elewację - niektóre z tych cegieł przypominają wręcz carmel melanż, tę ciemniejszą od jantaru. Tak sobie tylko myślę, że jeśli zalezy Ci za jasnej elewacji to chyba lepiej byłoby wziąć cafena melanż, bo jantar zupełnie taki jasny nie jest :roll: :wink:

pozdrawiam

zuczek A skąd pomysł na jantar? Łatwiej dobrać kolor okien i podbitki w kolorze drewna ... Pomysły jak w kalejdoskopie ... :roll: :oops:

To fakt, rzeczywiście jantar bardzo fajnie pasuje np do złotego dębu. Wiem, że ten złoty dąb strasznie oklepany, ale chyba najbardziej nam pasuje do kolorystycznej całości, więc co tam, będzie zloty dąb :) W sumie w zestawieniu z ciemno brązową stolarką ta cegła też dobrze się prezentuje. A nawet z białą - widzieliśmy taki domek w ubiegłym roku na Mazurach, tyle że on był cały w jantarze. Nam z wiadomych przyczyn pozostają tylko klinkierowe wstawki :( :wink:

Zdjęcia zrobię jak tylko uda mi się dojechać na budowę o przyzwoitej porze :roll:

pozdrawiam

To się cieszę, że się podoba :wink: Mi najbardziej podoba się właśnie taka w słońcu, gdy przybiera kolor bursztynu.

Pytasz co u nas. Ano my dopiero się rozpędzamy, ale w sumie coś tam się dzieje - ukladamy dachówkę, instalator skończył już działać. Muszę w końcu uzupełnić dziennik, bo Ty tak przykładnie na bieżąco, a ja to aż wstyd, takie zaległości :D

Witam,

dzieki Twojemu komentarzowi w moim dzienniczku odkryłam własnie Twoj dziennik:) i bardzo sie z tego powodu cieszę. :D

Twój projekt bardzo mi sie podoba, jest taki prosty a jednoczesnie urokliwy:)

Widzę, ze zastanawiasz się nad kolorem okien, moje obiecane zdjecia koloru ciemny orzech będa sfotografowane w sobotę, co mam nadzieje pozwoli mi wreszcie uzupelnic dziennik. Mam nadzieje, ze się przydadzą w wyborze trafnego koloru!!!

Dąb bagienny odradzam, moim zdaniem jest za ciemny, polecam średni orzech, względnie jakiś dąb, byle nie oklepany złoty. A mój ciemny orzech, wcale nie jest taki ciemny , tzn na pewno nie tak jak ciemny dąb bagienny. Wątpliwościami sie nie przejmuj, ja myślałam na temat koloru okien chyba z 2 miesiące!!:)

I jeszcze jedno, pomaiętaj, ze do okien będziesz musiała jakoś dobrac drzwi i brame garażową, to wcale nie jest takie proste dla mniej popularnych kolorów. Drzwi w kolorze ciemny orzech nie mogłam znaleźć prawie nigdzie, w kolorze dąb bagienny to juz w ogóle, rzadsze kolory np dębu też są kłopotliwe, często wiązą się z wyższymi wydatkami.

Powodzenia i trafnych wyborów!!!

Ania

anstak, dziekuję za miłe słowa o projekcie :)

Dzięki dziennikowi zuczka (dzięki zuczek) mam upatrzoną cegiełke klinkierową i do tego orzechowe okna ... Poniżej wzornik kolorów - wybralismy trzeci od góry:

http://images22.fotosik.pl/99/ab51e5af28dd898e.jpg

Masz rację, że trudno dobrac kolor drzwi i bramy - w przypadku okien w kolorze orzecha z bramą nie powinno byc kłopotów (choćby Krispol), a jeżeli chodzi o drzwi ostatecznie może byc kolor zbliżony do orzecha (dąb??). Podcień i tak będzie powodował inne refleksy świetlane na oknach i bramie, a inne na dzwiach wejściowych :roll:

Marzy mi się kolorystyka elewacji podobna do tej, tylko z ciemnymi oknami i dopasowana podbitką:

http://images20.fotosik.pl/227/8b0b96c6ccf2a2fbmed.jpg

... zobaczymy co z tego wyjdzie, bo pomysły pojawiają się i są obalane z niesamowitą częstotliwością :lol:

• 3 weeks później...

widzę, że jesteśmy na podobnym etapie, więc życzę nam pogody.

też mamy panów od dachu umówionych na koniec maja- na 100% nic nie przyspieszymy.

Domek śliczny (ile metrów?)

ta ostatnia elewacja też mi się bardzo podoba

pozdrawiam- będe tu częściej zaglądać