TomekM 22.04.2003 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Witam Wszystkich,Powiedzcie proszę czy piec dwufunkcyjny z zasobnikiem 50-60 litrów (24kW) wystarczy do przyzwoitego użytkowania dla 4 osobowej rodziny i 200 m2 domu?Wiem, że podane parametry są dość ogólne, ale na pewno macie jakąś praktykę lub wiarygodne informacje, które mogą mi byc przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 23.04.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Nie wystarczy. Do napełnienia wanny potrzebujesz ok.120l wody. 60l starczy dla 1 osoby na prysznic, nastepna musi kilkanaście minut czekać na kolejną porcję. Dla 4 osób zasobnik powieniem mieć 120l-160l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 23.04.2003 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 O przepraszam, nie doczytałam że chodzi o piec dwufunkcyjny - mój poprezdni post odnosił się do jednofunkcyjnych. Mam w tej chwili (w mieszkaniu) piec dwufunkcyjny z zasobnikiem 15l (zupełnie niewystarczający!) i ogólnie uważam że nie jest to wygodne rozwiązanie. Przy piecu dwufunkcyjnym jest problem i z ciśnieniem i z temperaturą ciepłej wody gdy jest ona pobierana równocześnie z więcej niż jednego źródła. A zasobnik 60l to b.niewiele, gdy dwie osoby jednoczesnie będą z niego korzystać (np. w kuchni i w łazience). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 24.04.2003 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Dzieki Magmi. Czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 24.04.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Ja zrobiłem jedno doświadczenie praktyczne - otóż zmierzyłem na wodomierzu ile wody idzie mi na prysznic. Otóż jedna kąpiel "full wypas" to średnio 20 l, uwzględniając w tym spuszczanie zimnej wody z rur i regulację zdezelowanego "junkersa". Tak więc uważam że trochę przesadzacie z tym zużyciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daark 24.04.2003 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 60 litrów to za mało dla czterech osób. Pomyśl choćby o prysznicu dla czterech osób po kolei. Nie wiem jak to się ma do pieca dwufunkcyjnego, czy te wielkości podgrzewacza są ściśle określone, ja wybrałem oddzielny - 113 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 24.04.2003 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Moja wanna ma 300l pojemności, po mnie chciałby się jeszcze ktoś wykąpać i jeszcze ktoś umyć. Jaki zasobnik powinnam mieć przy kotle jednofunkcyjnym . Jest nas sześć osób a może być więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 24.04.2003 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 pyrka liczac wg wczesniejszych postow rachunek jest prosty 300lx 6/2=900l nie zapominajcie ze w momencie poboru wody/kapieli/prysznica piec zaczyna ogrzewac juz nastepna partie wody a utrzymywanie cieplej wody w zasobniku tez nie jest za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 24.04.2003 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Przy takim zasobniku chyba będę musiała mieć piec o mocy 50 kW, bo inaczej będę czekać pół dnia aż woda w nim się ogrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts