Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SŁONECZKO WERSJA MAŁA -czyli jak rozpętałem....-KOMENTARZE

blady00

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Witam!

Przeanalizuj które materiały podlegają dużym wahaniom cen, na przykład stal, styropian. Okazało się, że nasze zakupy w grudniu 2005 miały sens w przypadku Ytonga, stali, płyt g-k, styropianu, stelażu pod płyty i wełny. Ceny betonu raczej się nie zmieniają, tak samo cementu czy bloczków cementowych.

• 2 months później...
  • 1 month później...
Witam

Ja z żoną również mamy nadzieję wybudować Słoneczko. Jesteśmy na etapie załatiwania formalności związanych z odziedziczeniem działki od rodziców. Jeśli mogę prosić o jakieś informacje na temat wyceny w dzisiejszych czasach ( kiedy te ceny przestaną rosnąć ??? ) będę bardzo wdzięczny. No im może masz jakieś prpozycje przebudowy ?

Witam

Ja z żoną również mamy nadzieję wybudować Słoneczko. Jesteśmy na etapie załatiwania formalności związanych z odziedziczeniem działki od rodziców. Jeśli mogę prosić o jakieś informacje na temat wyceny w dzisiejszych czasach ( kiedy te ceny przestaną rosnąć ??? ) będę bardzo wdzięczny. No im może masz jakieś prpozycje przebudowy ?

Witam

dzięki za przenosiny :D . Co do wyceny ciężka sprawa ,nawet wyceny Kraktoma są już przestarzałe ,a on jest dla mnie wyrocznią jeśli idzie o słoneczko. Z grubsza rzecz ujmując : materiały rezerwowałem w lutym i tak ,ściany wewnętrzne i zewnętrzne Ytong 24cm - 12tyś. ,dachówka braas romańska cisar 220mkw z orynnowaniem i itp ( wsio do dachu) 15tyś. ,wiązary z montażem od Burkietowicza 20tyś - dodam ,że przyklejam wiatę do boku i w sumie mam większą powierzchnię ( sam dom to 174mkw), drzewo na szalunki 1100 (zrezygnowałem z bloczków na rzecz lanego betonu) stal 2500 na casłość domu, pracownicy ok.15tyś (fundament,ściany zew. i wew. komin, położenie dachówki ,ołacenie i obróbki itp. bez nabitki. Do tago doliczyć beton -liczę ok.10tyś na stan zero,komin 7tyś,.Okna zamówione oknoplast kolor obustronny orzech ,szyby P4 ,antywłam okucia 11tyś z montażem ,dojdą drzwi zewn. ok 3tyś plus nieprzewidziane rzeczy 20% czyli do zamknięcia jakieś 120 tyś napewno wystarczy . Pewnie drugie tyle na instalacje i wykończenie domu . Ja już zaczynam być wykończony. To ceny na luty na teraz spokojnie dodaj 10-20%. Powiem tak im wcześniej zrobisz stan surowy zamknięty tym taniej ,wykończeniówka już tak nie galopuje cenowo.

W każdym razie trzeba liczyć 2-2,5 tyś mkw.

pozdrawiam i życzę powodzenia bo warto

dzięki moderatorowi za przenosiny

Zagapiłem się i wskoczyłem Ci do dziennika. PRZEPRASZAM :)

Dziękuje za informacje. Ten wzrost cen mnie przeraża i jeszcze dziś się doweidziałem że Zyta wymiśliła że 7 % stawka vat nie będzie obowiązywała dla systemu gospodarczego. No cóż widocznie deweloperzy ledwo wiążą koniec z końcem. Co do budowy to ja wystartuje z pracami na początk 2008 roku. Sam nie wiem co wtedy będzie sie działo na tym zwariowanym rynku budowlanym.

• 7 months później...

Witam

dach jest dwuspadowy ( jest to jedyna rzecz ,którą jeśli się zdecydujesz na zmianę myśle ,że dom będzie lepiej wyglądał)

Co do wielkości pomieszczeń to mi odpowiadają Zrobiłem jedną zmianę - Wybudowałem do z ytonga 24cm po zewnętrznej lini fundamentów ,czyli przybyło mi 12cm po obwodzie całego domu co w sumie dało ~5mkw

I mam teraz tak salon 26m pokoje 11,12,12.5 ,łazienka 5 ,kuchnia 15.5 pom .gosp.5,8 i reszta przedpokój i wiatrołap . W sumie ~100mkw.

Jak dla mnie wystarczy .No i garaż 24mkw

pozdrawiam

czesc a ja niestety czekam i czekam na pozwolenie a tu ani widu ani słychu. Ja juz mam maxa kupionego na ściany 29cm także nic nie zwieksze Myśle ze dopiero na wiosne wylejemy fundamenty. A jesli pamietasz to napisz ile m3 betonu zużyłes i po ile w twiom regionie kosztyje m3 betonu. Dzieki za odp. i powodzenia.

oj nie pamiętam dokładnie (musiałbym szukać po fakturach)ale było tego coś 45-50 kubików.Możesz sam wyliczyć mnożąc metry bieżace fundamentu razy szerokość i wysokość fundamentu.

Moja ilość dotyczy całości fundamentów razem z garażem i pod taras + chudziak (dom ,garaż i taras).

Cena to 190zł kubik z transportem - ale ja mam betoniarnie 1km od działki. Beton B20 na wszystko

• 4 weeks później...