Gość 14.02.2002 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2002 W marcu rozpoczne budowę domu z drewnianych bali. Kupiłem niedrogo dosyc duży zdrowy dom. Zastanawiam się czym uszczelnić szczeliny między balami. Pianką, wełną mineralną? No i żeby było niedrogo. Oczywiście dom ocieplę. Najpierw od wewnątrz wełną, a potem coż zrobię i od zewnętrz. Jakiś tynk, albo coś takiego i pod nim tez pewno wełna.Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2002 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2002 A na cholerę Ci dom z bali?Czy możesz wytłumaczyć sens stawiania domu bali kiedy masz zamiar ocieplać go od wewnątrz i z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2002 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Za 4.300 zł kupiłem dom z bali o gr. 11 cm. Ponad 90% materiału jest zdrowa. Ma 13 x 9 i użytkowe poddasze. Wysokość pomieszczeń na dole: 3,2 m! Na górze 2,5 m. Już teraz ma rozsądny rozkłąd pomieszczeń. Ale i tak będzie inaczej. Podłogi i sufity są z desek o gr. ponad 4 cm. Cały dom można z tych desek zbudować. Deski mają po 5,5 m długośći. Niektóre z nich mają po pół metra szerokości. Tak więc mam konstrukcję domu i podłogi. Dom zbudowano w 1953 roku. Rozebrał go mój ojciec (0 zł) i cioteczny brat z podstawówki (ok. 500 zł), a przewiózł mój brat rodzony dostawczym Ivekiem (około 0 zł - tylko paliwo) i jeszcze ktoś ciągnikiem (120 zł - paliwo). Chata jest fajna. A bale to tylko konstrukcja, a nie oblicówka. Tylko czym je, kurde, uszczelnić? Cieśla mówi, że mchem. A ja nie chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2002 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 To jeszcze raz ja - Jacek.W mojej okolicy stoi jeszcze wiele domów drewnianych do przeniesienia. Mieszkam w d. woj. białostockim. Tu jest dosyć tanio. 1 m sześc betonu B-15 z gruszki to 115 zł. Można coś jeszcze wytargować. Za flaszkę zrobią i B-20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 15.02.2002 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Dawniej uszczelniali jeszcze skreconymi powroslami ze slomy. Ale jak chcesz go ocieplac od zewnatrz to po co chcesz uszczelniac szczeliny skoro jednolita warstwa ocieplenia zapewni ci ciagla izolacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_was 15.02.2002 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Cześć!To znowy ja - Jacek.Widzę, że dobrze trafiłem,więc się zarejestrowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_was 15.02.2002 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Chcę go ocieplić od wewnątrz. Potem mieszkać kilka lat. A jak już będę bogaty, to go ocieplę i od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_was 15.02.2002 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 W tytule źle napisałem pytanie. Powinno być "CZYM", a nie "czy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 15.02.2002 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 To jak Ci nie zalezy na wygladzie to ocieplij go od razu od zewnatrz a nie ocieplaj od wewnatrz. Przciez g.-k. tez cie bedzie kosztowal i z mocowaniem obrazkow jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_was 15.02.2002 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 A wiesz, nawet o tym nie pomyślałem. No ale w środku też płyty muszę przymocować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babis 15.02.2002 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 WitamGratuluje pomysłu!Jestem zagorzałym zwolennikiem tego typu budowli i sam zamierzam taki dom postawić tylko że nowy.Bal o gr 11 cm nie ma wystarczającej izolacji cieplnej i proponowałbym izolować dom od zewnątrz wełną mineralną rozkładaną pomiędzy pionowymi belkami które mocuje się na ślizgach do bali.Jako elewacje możesz dać cokolwiek np.tynk lub siding ale proponuje wykończenie z desek o gr 2 cm i szerokości bala. Pozwoli to zachować drewniany wyglad budynku także na zewnątrz. Od środka nie ma wtedy potrzeby izolowania pozostaje Ci wykończenie wg własnego uznania.Deski gr 4 cm na podłogi są super, można wielokrotnie cyklinować i będą na lata pod warunkiem że są zdrowe.Pozdrawiambabis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_was 15.02.2002 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Deski mam. Chcę je tylko przepuścić przez grubościówkę i polakierować. Mam przy okazji pytanie - czy deski na podłogę trzeba impregnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.02.2002 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Babis - a ja Ci gratuluję wyczucia i przyłączam się, że deski lepiej wyglądają. Nie róbmy z Polski McDonalda; zostawmy sidding Amerykanom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babis 16.02.2002 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2002 Według mnie desek na podłogę nie trzeba impregnować. Wyczyścić i polakierować albo nawoskować. Oczywiście pod deskami jest izolacja i ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 18.02.2002 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Popieram babisa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahda 26.02.2002 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Moze ktos ma namiary na ekipe zainteresowana przeniesieniem chalupy (okolice Warszawy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts