Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy uszczelnia? dom drewniany z bali?

Gość

Recommended Posts

W marcu rozpoczne budowę domu z drewnianych bali. Kupiłem niedrogo dosyc duży zdrowy dom. Zastanawiam się czym uszczelnić szczeliny między balami. Pianką, wełną mineralną? No i żeby było niedrogo. Oczywiście dom ocieplę. Najpierw od wewnątrz wełną, a potem coż zrobię i od zewnętrz. Jakiś tynk, albo coś takiego i pod nim tez pewno wełna.

Jacek

Za 4.300 zł kupiłem dom z bali o gr. 11 cm. Ponad 90% materiału jest zdrowa. Ma 13 x 9 i użytkowe poddasze. Wysokość pomieszczeń na dole: 3,2 m! Na górze 2,5 m. Już teraz ma rozsądny rozkłąd pomieszczeń. Ale i tak będzie inaczej. Podłogi i sufity są z desek o gr. ponad 4 cm. Cały dom można z tych desek zbudować. Deski mają po 5,5 m długośći. Niektóre z nich mają po pół metra szerokości. Tak więc mam konstrukcję domu i podłogi. Dom zbudowano w 1953 roku. Rozebrał go mój ojciec (0 zł) i cioteczny brat z podstawówki (ok. 500 zł), a przewiózł mój brat rodzony dostawczym Ivekiem (około 0 zł - tylko paliwo) i jeszcze ktoś ciągnikiem (120 zł - paliwo). Chata jest fajna.

A bale to tylko konstrukcja, a nie oblicówka. Tylko czym je, kurde, uszczelnić? Cieśla mówi, że mchem. A ja nie chcę.

To jeszcze raz ja - Jacek.

W mojej okolicy stoi jeszcze wiele domów drewnianych do przeniesienia. Mieszkam w d. woj. białostockim. Tu jest dosyć tanio. 1 m sześc betonu B-15 z gruszki to 115 zł. Można coś jeszcze wytargować. Za flaszkę zrobią i B-20.

Witam

Gratuluje pomysłu!

Jestem zagorzałym zwolennikiem tego typu budowli i sam zamierzam taki dom postawić tylko że nowy.

Bal o gr 11 cm nie ma wystarczającej izolacji cieplnej i proponowałbym izolować dom od zewnątrz wełną mineralną rozkładaną pomiędzy pionowymi belkami które mocuje się na ślizgach do bali.

Jako elewacje możesz dać cokolwiek np.tynk lub siding ale proponuje wykończenie z desek o gr 2 cm i szerokości bala. Pozwoli to zachować drewniany wyglad budynku także na zewnątrz. Od środka nie ma wtedy potrzeby izolowania pozostaje Ci wykończenie wg własnego uznania.

Deski gr 4 cm na podłogi są super, można wielokrotnie cyklinować i będą na lata pod warunkiem że są zdrowe.

Pozdrawiam

babis

• 2 weeks później...