Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana stropu w projekcie!

Gość

Recommended Posts

Mama zaprojektowany strop drewniany, rozpiętość 8,40m ( dwa rzędy belek opartych na ścianach nośnych 44cm i wewnętrznej ścianie nośnej 25cm. Zastanawiam się nad zmianą stropu na terrivę (poddasze nie użytkowe, obawiam się pękania płyt kartonowych). Czy muszę formalnie dokomywać zmian w związku z uzyskanym pozwoleniem?

Ja nie dokonowałem żadnych formalnych zmian. Pewnie ży tak zrobić, ale jeśli masz zaufanie do kierownika budowy czy inspektora nadzoru, który przeliczy Ci strop drewniany na terivę - nie ma problemu. Kto będzie sprawdzał Ci jaki masz strop?

Miałem w projekcie Akermana - mam terivę.

Pozdrawiam

No, Kodi to dosyć ciekawe podejście do budowania domu. Właśnie kierownik budowy będzie to sprawdzał (insektor nadzoru - jeśli jest) - czyli będzie to wpisywał do dziennika, i będze oczywiście brał odpowiedzialoność za to co zostało wybudowane ( łącznie ze zmianami w projekcie.)

Zmiana stropu jest zawsze możliwa. Z tym, że trzeba go dokładnie przeliczyć - często łącznie z przeliczeniem fundamentów. Dlatego taką zmianę warto przemyśleć przed wbiciem przysłowioej łopaty w ziemię. Mając gotowe fundamenty i ściany nośne zmiana stropu może okazać się przedsięwzięciem skomplikowanym, a czasem wręcz niemożliwym. Warto spytać o to konstruktora z odpowiednimi uprawnieniami.

Pzdr Wiesiek

Witam,

Zmiana stropu musi zostać zatwierdzona przez projektanta domu. Takie jest moje zdanie. Ktoś, kto wyliczał Twój dom powinien zaopiniować taką zmianę i przeliczyć obciążenia. Szczególnie przy tej rozpiętości.

Ja zmieniałem strop teriva na monolit żelbetonowy, rozpiętości miałem max 6.2m a mój projektant nie tylko wykonał projekt nowego stropu, ale też osobiście sprawdził poprawność wykonania zbrojeń. Strop to strop - raz położysz, potem już nie poprawisz.

Kłopoty z pękającymi ścianami, sufitami itp są na ogół spowodowane samowolką wykonawcy, który wie lepiej.

Pozdrawiam,

Bartłomiej