Gość 22.04.2003 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Mama zaprojektowany strop drewniany, rozpiętość 8,40m ( dwa rzędy belek opartych na ścianach nośnych 44cm i wewnętrznej ścianie nośnej 25cm. Zastanawiam się nad zmianą stropu na terrivę (poddasze nie użytkowe, obawiam się pękania płyt kartonowych). Czy muszę formalnie dokomywać zmian w związku z uzyskanym pozwoleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 23.04.2003 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Ja nie dokonowałem żadnych formalnych zmian. Pewnie ży tak zrobić, ale jeśli masz zaufanie do kierownika budowy czy inspektora nadzoru, który przeliczy Ci strop drewniany na terivę - nie ma problemu. Kto będzie sprawdzał Ci jaki masz strop? Miałem w projekcie Akermana - mam terivę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 23.04.2003 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Podajesz dość dużą rozpiętość stropu - ponad 8 m, strop o takiej rozpiętości trzeba przeliczyć szczególnie dokładnie, najczęściej unika się rozpiętości ponad 7 m, sprawdź 2 razy zanim zdecydujesz się na zmianę.Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.04.2003 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 No, Kodi to dosyć ciekawe podejście do budowania domu. Właśnie kierownik budowy będzie to sprawdzał (insektor nadzoru - jeśli jest) - czyli będzie to wpisywał do dziennika, i będze oczywiście brał odpowiedzialoność za to co zostało wybudowane ( łącznie ze zmianami w projekcie.)Zmiana stropu jest zawsze możliwa. Z tym, że trzeba go dokładnie przeliczyć - często łącznie z przeliczeniem fundamentów. Dlatego taką zmianę warto przemyśleć przed wbiciem przysłowioej łopaty w ziemię. Mając gotowe fundamenty i ściany nośne zmiana stropu może okazać się przedsięwzięciem skomplikowanym, a czasem wręcz niemożliwym. Warto spytać o to konstruktora z odpowiednimi uprawnieniami.Pzdr Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartłomiej 23.04.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Witam, Zmiana stropu musi zostać zatwierdzona przez projektanta domu. Takie jest moje zdanie. Ktoś, kto wyliczał Twój dom powinien zaopiniować taką zmianę i przeliczyć obciążenia. Szczególnie przy tej rozpiętości.Ja zmieniałem strop teriva na monolit żelbetonowy, rozpiętości miałem max 6.2m a mój projektant nie tylko wykonał projekt nowego stropu, ale też osobiście sprawdził poprawność wykonania zbrojeń. Strop to strop - raz położysz, potem już nie poprawisz.Kłopoty z pękającymi ścianami, sufitami itp są na ogół spowodowane samowolką wykonawcy, który wie lepiej. Pozdrawiam,Bartłomiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts