retrofood 05.11.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Raczenj nie robi sie saun jako budynkow wolnostojacych. Polecam do poczytania "Wojna i pokój" niejakiego Lwa Tołstoja, laureata nagrody Nobla zresztš. Tam dużo dzieje się w bani (ruskiej saunie). LUDZIE!!!! Taż sauna to wynalazek stary jak wiat. I dlaczego nie ma być wolnostojšcy, jak całe wieki był taki? I całe wieki obywał się bez rur? Taż wystarczy zwykły kawał pieca, ważne tylko by dopływ powietrza do paleniska znajdował się na zewnštrz kabiny, a piec ogrzewał tš kabinę. A pomieszczenie obok kabiny jest bardzo przydatne, oj bardzo!!!! I basenik, i szatnia i jeszcze parę innych rzeczy... Po odpowiednim przygotowaniu wytrzymuję 110 (sto dziesięć) stopni Celsjusza przez 15 - 20 minut!!!! Poezja!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil 05.11.2006 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Raczenj nie robi sie saun jako budynkow wolnostojacych. Polecam do poczytania "Wojna i pokój" niejakiego Lwa Tołstoja, laureata nagrody Nobla zresztš. Tam dużo dzieje się w bani (ruskiej saunie). LUDZIE!!!! Taż sauna to wynalazek stary jak wiat. I dlaczego nie ma być wolnostojšcy, jak całe wieki był taki? I całe wieki obywał się bez rur? Taż wystarczy zwykły kawał pieca, ważne tylko by dopływ powietrza do paleniska znajdował się na zewnštrz kabiny, a piec ogrzewał tš kabinę. A pomieszczenie obok kabiny jest bardzo przydatne, oj bardzo!!!! I basenik, i szatnia i jeszcze parę innych rzeczy... Po odpowiednim przygotowaniu wytrzymuję 110 (sto dziesięć) stopni Celsjusza przez 15 - 20 minut!!!! Poezja!!!! z tymi dodatkowymi apartamentami przysaunowymi to takie kpiny, czy faktycznie raczej odradzalibyscie robic jedynie saune bez prysznicy? ja nei mam mozliwosci robienia dodatkowych facilitow i myslalem jedynie o saunie ewentualnie z malutkim dzakuzji w samym centrum iglo co do ochladzania- to czy nie wystarczy zwykle wyjscie z sauny za zewnatrz- na wiaterek? chwilke postac i ochlodzenie gwarantowane (tak mysle...) ewentualnie w zimie mala przebiezka po sniegu - jesli kto chwat to i orla moze strzelic... wypowiedzcie sie w tej kwestii bo bardzo mnie interesuje opinia "bywalcow" saun- czy sauna bez bajerow ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 05.11.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Raczenj nie robi sie saun jako budynkow wolnostojacych. Polecam do poczytania "Wojna i pokój" niejakiego Lwa Tołstoja, laureata nagrody Nobla zresztš. Tam dużo dzieje się w bani (ruskiej saunie). LUDZIE!!!! Taż sauna to wynalazek stary jak wiat. I dlaczego nie ma być wolnostojšcy, jak całe wieki był taki? I całe wieki obywał się bez rur? Taż wystarczy zwykły kawał pieca, ważne tylko by dopływ powietrza do paleniska znajdował się na zewnštrz kabiny, a piec ogrzewał tš kabinę. A pomieszczenie obok kabiny jest bardzo przydatne, oj bardzo!!!! I basenik, i szatnia i jeszcze parę innych rzeczy... Po odpowiednim przygotowaniu wytrzymuję 110 (sto dziesięć) stopni Celsjusza przez 15 - 20 minut!!!! Poezja!!!! Kurde,nie mialem pojecia,ze L.Tolstoj dostal Nobla za saune. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.11.2006 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Temat sauny rzeczywicie u nas jest mało popularny. Moja znajomoć tematu wywodzi się z kilkuletniego pobytu na wschodzie, gdzie wielokrotnie miałem przyjemnoć przebywania w różnych saunach. Stšd znajomoć (obserwacyjna) ich budowy, bo byłem raczej ciekawski i pytałem o wiele rzeczy. A także znajomoć całej otoczki, która tematu dotyczy.Dla ludzi wschodu sauna to niemal więtoć. W wielu firmach w Moskwie życie biurowe zamiera ok. godz. 15-16-tej w pištek (normalnie pracujš w godz. 9 - 17-ta). telefony komórkowe sš wyłšczane, bo szefostwo udaje się do sauny, gdzie przebywa do godzin południowych w sobotę. Od południa i cała niedziela jest dla rodziny i czasem można się wtedy do nich dodzwonić. Z tego możecie się domylić, że dzisiejsza sauna u nich zawiera wszystko co umożliwia przeżycie doby. O każdej porze roku i każdej pogodzie. I nie może zawierać nic, co wymagałoby pobytu w inne dni.I wyobracie sobie, że w KAŻDYM domku działkowym na działkach pod Moskwš jest sauna. U każdego taka, na jakš go stać. U jednych więcej "przyległoci" u innych mniej. Wiele razy biegałem tam po niegu na golasa. I nigdy się nie przeziębiłem. A minimum to jakie pomieszczenie "socjalne", korytarzyk i kabina. Palenie z korytarzyka. A jeszcze tak na marginesie, byłem pod Lwowem u gocia, u którego na działce sauna jest dwa razy większa niż dom. I to jest normalne. Ma trzy oddzielne kabiny, basen 10-cio metrowy (w budynku, pod dachem!) z calš instalacjš masażu bšbelkami (załatwialimy mu pompy bezolejowe, bo miał z tym problemy, na wodzie utrzymywał się "film" olejowy) i całe zaplecze socjalne z rozbieralniami, kuchniš, łazienkš, pomieszczeniem jadalnym itp.Siedzielimy tam dwie doby i nie chciało się wychodzić, ale musielimy, bo piwo "wyszło". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 05.11.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Bez urazy,ale to mi zalatuje laznia parowa,a to raczej nie to samo co sauna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 05.11.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 I zeby nie byc goloslownym to zapraszam do lektury. http://www.muratordom.pl/6911_393.htm http://www.fit.pl/dietadlaciebie/sauna_i_la%C5%BAnia_parowa,53,9,9,1342,1343,1348,0,0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.11.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Bez urazy,ale to mi zalatuje laznia parowa,a to raczej nie to samo co sauna. Nie zwróciłe uwagi na mój post w którym pisałem, że 15 - 20 min. wytrzymuję temp 110 stopni Celsjusza. Jak mylisz, w parowej jest to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 05.11.2006 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Temat sauny rzeczywicie u nas jest mało popularny. Moja znajomoć tematu wywodzi się z kilkuletniego pobytu na wschodzie, gdzie wielokrotnie miałem przyjemnoć przebywania w różnych saunach. Stšd znajomoć (obserwacyjna) ich budowy, bo byłem raczej ciekawski i pytałem o wiele rzeczy. A także znajomoć całej otoczki, która tematu dotyczy. Dla ludzi wschodu sauna to niemal więtoć. W wielu firmach w Moskwie życie biurowe zamiera ok. godz. 15-16-tej w pištek (normalnie pracujš w godz. 9 - 17-ta). telefony komórkowe sš wyłšczane, bo szefostwo udaje się do sauny, gdzie przebywa do godzin południowych w sobotę. Od południa i cała niedziela jest dla rodziny i czasem można się wtedy do nich dodzwonić. Z tego możecie się domylić, że dzisiejsza sauna u nich zawiera wszystko co umożliwia przeżycie doby. O każdej porze roku i każdej pogodzie. I nie może zawierać nic, co wymagałoby pobytu w inne dni. I wyobracie sobie, że w KAŻDYM domku działkowym na działkach pod Moskwš jest sauna. U każdego taka, na jakš go stać. U jednych więcej "przyległoci" u innych mniej. Wiele razy biegałem tam po niegu na golasa. I nigdy się nie przeziębiłem. A minimum to jakie pomieszczenie "socjalne", korytarzyk i kabina. Palenie z korytarzyka. A jeszcze tak na marginesie, byłem pod Lwowem u gocia, u którego na działce sauna jest dwa razy większa niż dom. I to jest normalne. Ma trzy oddzielne kabiny, basen 10-cio metrowy (w budynku, pod dachem!) z calš instalacjš masażu bšbelkami (załatwialimy mu pompy bezolejowe, bo miał z tym problemy, na wodzie utrzymywał się "film" olejowy) i całe zaplecze socjalne z rozbieralniami, kuchniš, łazienkš, pomieszczeniem jadalnym itp. Siedzielimy tam dwie doby i nie chciało się wychodzić, ale musielimy, bo piwo "wyszło". Nie doczytalem sie w powyzszym tekscie takiego zdania,a tej wypowiedzi dotyczyla moja odpowiedz.To po pierwsze. A po drugie,owszem wczesniej napisales cos takiego w odniesieniu do Tolstoja i zgodze sie z toba ,ze jest to niemozliwe. Jezeli twierdzisz ,ze to juz nie bedzie laznia lecz juz po ewentualnych przerobkach "sauna"to i tak nadal uwazam ze nie powinno sie ich stawiac jako wolnostojace. A dlaczego??? To juz pozostawiam tobie,poczytaj sobie o tym np.na googlach. Ja temat ten juz wyczerpalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts