Gorath 04.11.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Ktos ze 'starszych wiekiem' pamieta? Wlasnie w tle przy imprezce nam leca jakies kabarety na dwojce i ktos z nich rzucil tekstem macao/makao. No i nie mozemy sobie przypomniec jak sie w to gralo? Pisowni tez nie pamietamy, bo sie krzyczalo makao/ po makale a nie pisalo Ja z kumplami gralem na schodach na klatce za malego a potem na piwakach. Na studiach juz jakos nie, bo sie wtedy komuna skonczyla a z nia tez makao... Gralismy tez w czasach ogolniackich na przerwach jeszcze w karty w 'psa' (kto przegral szczekal pod lawka , w za przeproszeniem 'd...pe biskupa' i cos czego nie napisze, chodzi o atrybut plci meskiej.... . Pamietacie zasady tych gier? Gorath P.S. Tak sie zastanawiam, czy obecny minister oswiaty tez w to gral tak jak my... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.11.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Też w to grywałam z bratem i ciotecznym rodzeństwem. Nie chce mi się pisać, więc odsyłam do wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Makao_(gra_karciana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 06.11.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 bardzo fajna gra, w dzieciństwie dużo w nią grałem. niedawno sobie o niej przypomniałem i czasami wskakuję na partyjkę na kurnik.pl . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.11.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 a w dupę biskupa też graliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.11.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 A to miało jakąś inna nazwę ? Ja pamiętam, ze graliśmy w Króla Kata i Pachołka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 06.11.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 ... raaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnny !!! ALE CZAD !!! Gdzie się podziały tamte klimaty ....... J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.11.2006 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 ... raaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnny !!! ALE CZAD !!! Gdzie się podziały tamte klimaty ....... J Jerzysiu, "Gdzie się podziały tamte prywatki..." Oczywiście , że grałem w "makao". Nawet na fanty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.11.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 A to miało jakąś inna nazwę ? Ja pamiętam, ze graliśmy w Króla Kata i Pachołka... pewnie miało. Ale dla nas największą frajdą było wykrzyknięcie "d.upa biskupa". W innych sytuacjach to slowo /oczywiście nie biskup/ wykluczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.11.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 My grywaliśmy jeszcze w oszukańca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.11.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Poszukałam w sieci o grze Dupa Biskupa. Myśmy w nią nie grali... Hahaha... Jakis automat zmienia na pupa. Hihihihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 07.11.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 W dzieciństwie często grywałam ze starszym bratem w SZPAKI.We wziątkach punktowane były czarne karty, czyli trefle i chyba piki. A na TYSIĄCA, to do dziś dzieciaki wpadają do moich Rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 07.11.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 i ja też grałam w makao ( i oczywiście nie mam pojęcia jak to się pisze) a było to jakieś 20 lat temu rany ale by się zagrało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 07.11.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 W makao bylam lokalnym mistrzem wsrod znajomych W D... biskupa nie grywalam nawet nie znam tej nazwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 07.11.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Gralismy tez w czasach ogolniackich na przerwach jeszcze w karty w 'psa' (kto przegral szczekal pod lawka , w za przeproszeniem 'd...pe biskupa' i cos czego nie napisze, chodzi o atrybut plci meskiej.... . Ta ostatnia miala tez forme kulturalna, mowilo sie, ze gramy w "Pana" Pozostale gry tez pamietam ( oprocz "psa"), dorzuce jeszcze pokerka, "Wyscig pokoju' ( kto to pamieta??? ), "kuku" ( byla tez wersja 4 - osobowa ale nie pamietam nazwy), a w czasach studenckich prawie caly pierwszy rok spedzilam na graniu w "Rozbojnika" ( taka odmiana Kierkow - Kierek ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 07.11.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Ha, a z gry w makao, to pamietam wieczne klotnie o ... zasady, bo zasad w tej grze bylo wlasciwie tyle, co graczy i jak sie na poczatku nie ustalilo, to szlo nieraz na noze A ktos pamieta gre w "wojne"??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.11.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Gralismy tez w czasach ogolniackich na przerwach jeszcze w karty w 'psa' (kto przegral szczekal pod lawka , w za przeproszeniem 'd...pe biskupa' i cos czego nie napisze, chodzi o atrybut plci meskiej.... . Ta ostatnia miala tez forme kulturalna, mowilo sie, ze gramy w "Pana" albo Chiński Upadek Japonii. Kuku pamiętam, choć nie pamiętam zasad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 07.11.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Pamiętam że oprócz makao, grało się jeszcze w Pana, wyścig pokoju(ale zasad tej gry niestety nie pamiętam), no i jeszcze remik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 07.11.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Hmm, jak znajde troche czasu, to przypomne zasady kilku gier, m.i. makao, kuku i wyscigu pokoju. Zbieram zamowienia na nastepne Karty to byla kiedys moja ulubiona rozrywka, teraz brak czasu a i wspolgraczy niestety tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 07.11.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Ja kiedyś mialem okazje grać w Monaco. Do Macao(u) to troche za daleko choć podobno zaczyna po woli przypominac Las Vegas i waro zobaczyć . Na szczescie wyleczylem sie z nałogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 07.11.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Zalogowałam się na stronę http://www.kurnik.pl i pograłam sobie w makao, i wiecie co, chyba coś pamiętam bo więcej razy wygrałam niż przegrałam. Przypomniały mi się podwórkowe lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts