Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie gralo w karty w makao (macao)???

Gorath

Recommended Posts

• 1 month później...

Kurnik dodałam w ciemno do ulubionych. Ciekawe, keidy będę miała czas pograć?

Grałam w makao, Chiński Upadek Japonii (ale zabijcie, nie pamiętam, o co tam chodziło, tylko nazwa mi została), pokera na zapałki i fanty, kuku i pewnie inne też. A kiedy "dorosłam", dostąpiłam zaszczytu grania z dorosłymi w remika i canastę. To były ciągnące się wieczorami partie. Graliśmy rodzinnie i tylko w wakacje, za to codziennie. Zawsze zapisywałam i po wakacjach świetnie dodawałam w pamięci.

A wielbicielom amkao polecam "Uno". To jest właśnie makao, tylko gra się takimi specjalnymi kartami. Nie trzeba pamiętać kart "funkcyjnych", bo są one po prostu inne. Fajnie się gra!

Chiński Upadek Japonii (ale zabijcie, nie pamiętam, o co tam chodziło, tylko nazwa mi została),

rozdaje się karty, rozpoczyna ten kto ma 9 czerwo, potem schodzi sie po kolorze lub po figurze (mozna po 3), wygrywa ten kto się pozbędzie wszystkich kart. Shit, tez nie pamietam czy były jakieś karty funkcyjne :-?

Chiński Upadek Japonii (ale zabijcie, nie pamiętam, o co tam chodziło, tylko nazwa mi została),

rozdaje się karty, rozpoczyna ten kto ma 9 czerwo, potem schodzi sie po kolorze lub po figurze (mozna po 3), wygrywa ten kto się pozbędzie wszystkich kart. Shit, tez nie pamietam czy były jakieś karty funkcyjne :-?

Kart funkcyjnych nie ma. I nie schodzi sie po 3 tylko po 4 ( 3 mozna polozyc dziewiatki), za to, jak sie nie ma co polozyc, to trzeba 3 z kupki zabrac.

W dzieciństwie często grywałam ze starszym bratem w SZPAKI.

We wziątkach punktowane były czarne karty, czyli trefle i chyba piki.

U nas ta gra nazywała się "11", bo dobierało się do tylu punktów.

W "D.upę Biskupa" i pozostałe wymienione gry też grałem.

A czy ktoś grał w "3, 5, 8"? Albo w tzw. "Mizerkę"?