Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

I które wybrać drzwi na taras ...

Paweł76

Recommended Posts

mnie sie podoba wersja 1

Trudna jest porownywac wszystkie 3 ze sobą bo są to różnej wielkości otwory okienne.

W kazdym razie, jesli masz naprawde szerokie wyjscie jak w wersji 1 to zrobienie dwóch okien typu fix po bokach i w środku przesuwne drzwi lub normalnie otwierane z ruchomym słupkiem (tu musisz zwrócic uwage by nie przekroczyc pewnych rozmiarów) to zdecydowanie jest według mnie :) najlepsze rozwiązanie.

Szprosy? rzecz gustu, jednakże jeśli masz przez te drzwi spogladac na ogród, las itp to po co sobie psuć widoczki :lol:

Pozdrawiam

Zdjęcie nr.1 robi wrażenie, pewnie dlatego, że ja bardzo lubię duże przeszklenia i takie naturalne powiązanie ogrodu z domem.

Ale okna ze szprosami też mają coś w sobie, taki klimat większej przytulności, bezpieczeństwa, większego odizolowania od zewnątrz.

Wydaje mi się, że duże przeszklenia powinny zostać bez podziałów, bo taki jest ich cel. Natomiast szprosy, dobrze wyglądają w małych oknach, w końcu z takich małych okien się wywodzą, przynajmniej mnie się tak kojarzą. Małe wiejskie chałupki, w których okno miało zawsze podział, lub okna dworków, też z podziałami.

Najpierw więc musisz sam siebie zapytać w czym się będziesz lepiej czuł, czy w domu otwartym na otoczenie, czy w domu zamkniętym, bezpiecznym.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Pawel76 napisal A moje 2-gie pytanie, lepiej w salonie zaprojektowac :okno i drzwi balkonowe czy np. 2 X drzwi balkonowe (2-skrzydłowe) ? proponuje 2Xdrzwi,zaponij o oknie

co do pierwszego pytania.duza powierzchnia szkalana moze byc niebezpieczna,dlatego ja wybieram 3 wersje....druga wersja-poziome linie skaracaja i nie daja efektu jaki powinno sie uzyskac przy duzej oszklonej plaszczyznie,to byly moje trzy grosze,dziekuje