Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Wiewióry

Recommended Posts

• Odpowiedzi 458
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiające jest jak ludziom z mózgu wodę robią. Wszyscy chcą budować , ale z warunkiem, że za twoją kasę będą kupować materiały - i jeszcze wmawiać, że to się opłaca. Rabaciki niby do podziału, niby sa małe, ale tak na serio to nie chcą z nich zrezygnować....Dziwny jest ten świat.

Sorry gryzoń ale zasadniczo nie czytam dzienników i z braku obycia wciąłem się w złe miejsce.

Dla porządku - przenoszę tu swój post a bug-a kasuję.

Hmmmm. U mnie murowali z MAX-a na zwykłej zaprawie więc można było ciaprać do woli. Nie wiem czy te PTH na fotach są na zaprawie ciepłej. Jeżeli tak, to zaprawy jest trochę za grubo. Na jednej z fotek zabawnie wyglądają dwa rządki pustaków bez zakładki. Powiem tak: jeżeli planujesz ocieplać to olej zaprawę ciepłochronną i muruj na zwykłej (szkoda kasy i gardłowania się z wykonawcą o cienkie spoiny). Jak nie ocieplasz to cienka spoina=niższe koszty. Wybór należy do Ciebie

Ups - posta w Twoim dzienniku nie daje się skasować :oops:

Trochę nam mieszają różni tacy w głowach w temacie ogrzewania, np. pan od wod-kanu nie omieszkał się wtrącić z uwagą: "No, co pani? Węglem pani będzie palić? Teraz wszyscy gaz montują"

No cóż. Ile głów tyle opinii.

Moim zdaniem w stosunku cena/jakość chyba najlepszym rozwiązaniem (szczególnie na śląsku) jest piec węglowy z podajnikiem na groszek. Trzeba tylko mieć odpowiednio dużą kotłownię aby poukładać worki z węglem.

Trochę nam mieszają różni tacy w głowach w temacie ogrzewania, np. pan od wod-kanu nie omieszkał się wtrącić z uwagą: "No, co pani? Węglem pani będzie palić? Teraz wszyscy gaz montują"

A to dziwota :o

Kiedy całkiem niedawno spotykaliśmy sie z przedstawicielami różnych tam takich od Gazu to skarżyli sie na brak zainteresowania, a tym samym bardzo małą sprzdażą. Podobnoż co niektóre firmy rezygnuja z dostarczania propanu a tym samy dzierzawieniu i sprzedazy butli.

My też przerabialiśmy wszystkie formy ogrzewania .Nawet mieliśmy pomysł ogrzewać peletami.Dopiero kiedyś wieczorem naszło nas- skoro jest gaz, a koszt ogrzewania peletami jest podobny jak gazu - to po co się męczyć.U nas stanęło na gazie ( i do tego piec kondensacyjny polski , bo części są tańsze :wink: a sprawność ma taką jak "markowe")+ piec na wszystko w piwnicy.

Spotkaliśmy również na drodze magika, który przekonywał nas do pompy ciepła- najtańsza, najlepsza i ....największa prowizja dla niego.Wprawdzie, powiedział, że można solary w drugim etapie kupić, ale zapomniał dodać, że drugi etap musi być w lato :lol: , bo pompa nie może podobno ciągnąc z ziemi ciepła bez przerwy- musi się regenerować.

Reasumując - sami odpowiedzcie sobie czym będziecie grzać, jakie są koszty - a potem zleć robote magikom i bez dyskusji.Oni mają tylko robotę wykonać.

"No, co pani? Węglem pani będzie palić? Teraz wszyscy gaz montują"

Co widać szczególnie po popycie na kotły z podajnikiem. Ponoć producenci nie wyrabiają. Jeżeli masz gaz i budujesz ciepły dom to dobrze sobie rozważ czym grzać. Być może różnicę w cenie gaz - węgiel zrekompensujesz sobie komfortem użytkowania o ile umiesz go siobie jakoś wycenić :wink:. U mnie nie ma gazu a zbiornik jakoś mnie nie przekonuje stąd opalanie ekogroszkiem.

"No, co pani? Węglem pani będzie palić? Teraz wszyscy gaz montują"

Co widać szczególnie po popycie na kotły z podajnikiem. Ponoć producenci nie wyrabiają. Jeżeli masz gaz i budujesz ciepły dom to dobrze sobie rozważ czym grzać. Być może różnicę w cenie gaz - węgiel zrekompensujesz sobie komfortem użytkowania o ile umiesz go siobie jakoś wycenić :wink:. U mnie nie ma gazu a zbiornik jakoś mnie nie przekonuje stąd opalanie ekogroszkiem.

O!

nic dodać nic ująć, to tak ja w moim przypadku :D

Akwarystko, prosze sie nie nabijać :D Na razie to NIC nie mam, oprócz warunków przyłaczy na papierkach... I takiej kupy dylematów, że strach się bać.

Nie nabijam się. :wink: :p Docenisz z czasem komfort wyboru... Mnie też tłuczkiem do mięsa pewne rzeczy wbijali do głowy.

W końcu bierzemy gaz. Przyłączenie w trakcie załatwiania -1200 zł..

Z rewelacji i przemysleń - rezygnujemy z kominka. Może kiedyś w przyszłości....Za dużo by było w domu - akwarium 800l i kominek.Za duzo tego dobrego.....

Nie jesteśmy całkiem desperado gazowi - będzie piec na paliwo stałe w piwnicy jak już chyba pisałam.