Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile cm wełny na ocieplenie poddasza ?

Radek-10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ocieplnie poddasza nie powinno byc palne dlatego stosuje sie na jego ocieplenie welne. Styropian w kontakcie z ogniem wytwaza grozne dla zdrowia toksyny.

jezeli zacznie sie palic to zanim zapali sie ocieplenie ktore jest pod plytami GK (ktore stanowia nie mała ochrone przed ogniem) to dym ktory powstanie podczas spalania wyposazenia domu szybciej nas zabije zanim zacznie sie palic styropian.Wiec jezeli chodzi o samo zabezpieczenie przed ogniem to jest mniej znaczace.

Czy z innych wzgledow wskazane lub nie jest ocieplenie skosow styropianem samym lub w polaczeniu z welna?

Za kilka dni chcę ocieplić poddasze użytkowe.Między krokwie ( 18 cm ) planuję położyć top rocka 15 cm.Oczywiście jeszcze dochodzi wełna na ruszcie i tu mam pytanie ,ile cm i jaki rodzaj położyć "aby było ciepło i OK "

tem sam problem - tylko: też mamy krokwie 18cm, czy w takim razie nie należy dawać wełny 18??

"centymetry" wełny te właściwe są po jej rozprężeniu (?) czy nie powstaje pustka 3 cm?

i druga warstwa wełny 5 cm?

A jest wełna 18? Jeżeli jest, to mopżna, przy folii wysokoprzepuszczalnej pustki być nie musi (choć jak jest, to przecież nie prezeszkadza w niczym).

Mnie bardziej intryguje ten styropoian na krokwie (druga warstwa).

Wady - mniej cicho

Zalety - dla mnie super - i szybciej się robi, niż wełnę i łatwiej ułożyć. A propos, czy jakby był na wpust, to mogę zrezygnować z folii izolacyjnej od środka??? Przecież styropian (może uszczelnić połączenia) też nic nie przepuszcza....

Czy tak można? Ma tak ktoś???

A jest wełna 18? Jeżeli jest, to mopżna, przy folii wysokoprzepuszczalnej pustki być nie musi (choć jak jest, to przecież nie prezeszkadza w niczym).

jest.

z wstępnych wycen:

isover 18 cm (mineralna) rolka 5,7 m2/1,20cm szer - 4,75 mb m2=21,62 :o :evil: brutto (czyli 123,23 za rolkę)

Mnie bardziej intryguje ten styropoian na krokwie (druga warstwa).

Wady - mniej cicho

Zalety - dla mnie super - i szybciej się robi, niż wełnę i łatwiej ułożyć. A propos, czy jakby był na wpust, to mogę zrezygnować z folii izolacyjnej od środka??? Przecież styropian (może uszczelnić połączenia) też nic nie przepuszcza....

Czy tak można? Ma tak ktoś???

a drugiej warstwy wełny nie robi sie szybko????? jak dla mnie to najszybszy etap i najłatwiejsze ułożenie , 100 razy łatwiejsze od styro , bo jak mam pomontowane uchwyty do rusztu , to całą szerokością rolki wełny rozwijam od góry do dołu nadziewając na uchwyty , odginając je po nadzianiu wełny żeby się trzymała układam na zakladkę przy krokwiach, 20 minut i cały pokój zrobiony , ze styropianiem byłaby większa zabawa , pozatym wełna jest niepalna i lepiej uszczelnia niż styro, i dlatego nie daje się na poddasza.

Czy mozna i co sadzicie o takim ociepleniu poddasza uzytkowego: po miedzy krokwie wełna 15cm + na krokwie w poprzek styropian 5-10cm ?

Chcialem tak zrobić ale nie zrobiłem ponieważ znajomy tak zrobił i myszy cały styromian poszatkowały w granulki, słychać za płytami jak myszy rajcujš a w wełnie nie będš ganiać.

Też słyszałem, że jak ociepli się dach styropianem to myszy mogą go zjeść.. (Przypomniała mi się bajka o Popielu.. :lol:)

A tak to jak jest krokwia 18cm to dałbym 15cm wełny. Jak się rozpręży to ma jeszcze 3cm, a jak nie zajmie całych 3cm to będzie dylatacja. Nie jest niezbędna, ale przydatna... :wink: