zeusrulez 07.12.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Rzadko się robi poprawne ocieplenie przy deskowaniu - może to się zmieni. Najpierw się deskuje a potem kombinuje jak to poprawnie ocieplić, albo tworzy się bezmyślnie szczelinę wentylacyjną, która skutecznie zmniejsza izolacyjność wełny miękkiej. =News&tx_news_pi1[action]=detail&tx_news_pi1[news]=115&cHash=a6097c29dfa3498a83b231a0556d173d"]link Zerknij na Rys.2 Najpierw zakłada się membranę paroprzepuszczalną - wiatroizolację, a dopiero potem deskuje. Wtedy od wewnątrz można wkładać wełnę. Pozdrawiam GREGOR Jakoś mało to do mnie przemawia, po co niby jest ta membrana ? Jaki jej sens ? Dlaczego szczelina jest zła ? Coś mi tu śmierdzi tylko marketingiem . . . przykre :/ No ale zadałem pytanie na wątku dach mistrzów, zobaczymy co na to odpowiedzą . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiepan 07.12.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Rzadko się robi poprawne ocieplenie przy deskowaniu - może to się zmieni. Najpierw się deskuje a potem kombinuje jak to poprawnie ocieplić, albo tworzy się bezmyślnie szczelinę wentylacyjną, która skutecznie zmniejsza izolacyjność wełny miękkiej. =News&tx_news_pi1[action]=detail&tx_news_pi1[news]=115&cHash=a6097c29dfa3498a83b231a0556d173d"]link xmsg, dlaczego twierdzisz, że szczelina zmniejsza izolacyjność? Zastanawia mnie to, bo jestem przed etapem ocieplenia i rozważam różne rozwiązania... Przecież robiąc wlot powietrza w okapie i wylot w kalenicy, poruszające się powietrze będzie osuszać izolację? Oczywiście będzie to chłodne powietrze, więc wełna się częściowo "wyziębi". Czy o to chodzi? Co w tym przypadku zmieni wiatroizolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 07.12.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 A ja mam takie pytanie, jesli mozna sie wtrącic.. planuje dac na skosach 2x15cm welny moze byc to unimata isover.. ale ucierpi mi na tym zabiegu lazienka.. dlatego rozwazam taka mozliwosc aby dac 15cm welny miedzy krokwie i przykryc to 5cm Kooltherm'em K12.. tylko nie bardzo wiem jak sobie wyliczy 'U' przy takim polaczeniu.. gdzies znalazlem ze 5cm tego kooltherm'a daje izolacyjność cieplną 0.44Warto sie w to bawic? czy odżałować te dodatkowe 10cm.. i klasc 2x15cm welny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 08.12.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Jakoś mało to do mnie przemawia, po co niby jest ta membrana ? Jaki jej sens ? Dlaczego szczelina jest zła ? Coś mi tu śmierdzi tylko marketingiem . . . przykre :/ No ale zadałem pytanie na wątku dach mistrzów, zobaczymy co na to odpowiedzą . . . Wełna izoluje bo zmniejsza konwekcję naturalną, "zamykając" powietrze między włóknami. Wełna miękka nie jest jednak wiatroszczelna i jak jej nie uszczelnimy przed wiatrem to wentylacja będzie w nią wnikać i odkształcać rozkład temperatur. Gdzie tu marketing? To podstawowe prawa fizyki. Trochę inaczej jest przy wełnie twardej, produkowane są takie które z jednej strony mają naklejoną wiatroizolację, ale kosztuje więcej. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 08.12.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 A ja mam takie pytanie, jesli mozna sie wtrącic.. planuje dac na skosach 2x15cm welny moze byc to unimata isover.. ale ucierpi mi na tym zabiegu lazienka.. dlatego rozwazam taka mozliwosc aby dac 15cm welny miedzy krokwie i przykryc to 5cm Kooltherm'em K12.. tylko nie bardzo wiem jak sobie wyliczy 'U' przy takim polaczeniu.. gdzies znalazlem ze 5cm tego kooltherm'a daje izolacyjność cieplną 0.44 Warto sie w to bawic? czy odżałować te dodatkowe 10cm.. i klasc 2x15cm welny? 30cm wełny o lambda=0,039 da U=0,13 15cm wełny 0,039 + 5cm Kooltherm K12 0,02 da U=0,16 (na mostki krokiew dodać 0,02 do U) Norma dla dachów U<=0,25, więc OK Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 08.12.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Wełna izoluje bo zmniejsza konwekcję naturalną, "zamykając" powietrze między włóknami. Wełna miękka nie jest jednak wiatroszczelna i jak jej nie uszczelnimy przed wiatrem to wentylacja będzie w nią wnikać i odkształcać rozkład temperatur. Gdzie tu marketing? To podstawowe prawa fizyki. Trochę inaczej jest przy wełnie twardej, produkowane są takie które z jednej strony mają naklejoną wiatroizolację, ale kosztuje więcej. Pozdrawiam GREGOR Wybacz ale nie przemawia to do mnie . . . Wg. mogę podejrzewać, że celowo zostało to zrobione ze pierwszy rysunek jest bez szczelina . . . Każdy kto ma pełne deskowanie i przeczyta chodź garstkę iform. o ociepleniu wie że musi być szczelina - ale to pierdoła - a druga metoda odpowiedz masz w linku . . . http://http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221782-pe%C5%82ne-deskowanie-oraz-wentylacja-dachu&p=6256898&viewfull=1#post6256898 Pozdrawiam !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 08.12.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 P.S. a piszę to tylko i ze względu aby ludzi ochronić przez zbędnym wydawaniem pieniędzy, bo budując dom mają sporo innych poważniejszych wydatków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 08.12.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 30cm wełny o lambda=0,039 da U=0,13 15cm wełny 0,039 + 5cm Kooltherm K12 0,02 da U=0,16 (na mostki krokiew dodać 0,02 do U) Norma dla dachów U<=0,25, więc OK Pozdrawiam GREGOR Dzieki za info, a powiedz mi ta norma dla dachu U 0,25 to co to za norma? wedlug czego? jak to sie ma np. do energooszczednosci? Zastanawim sie jeszcze.. bo na scianach ma lezec 20cm styro co ma dac U=0,15.. fizyk nie jestem ale cieplo leci do gory wiec wieksze straty przez dach jak mniemam.. zatem ta opcja 15cm welny + 5cm Kooltherm'a wydaje sie byc za 'slaba'.. czy moze moje rozumowanie jest bledne? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 08.12.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Dzieki za info, a powiedz mi ta norma dla dachu U 0,25 to co to za norma? wedlug czego? jak to sie ma np. do energooszczednosci? Zastanawim sie jeszcze.. bo na scianach ma lezec 20cm styro co ma dac U=0,15.. fizyk nie jestem ale cieplo leci do gory wiec wieksze straty przez dach jak mniemam.. zatem ta opcja 15cm welny + 5cm Kooltherm'a wydaje sie byc za 'slaba'.. czy moze moje rozumowanie jest bledne? Pozdrawiam To norma współczynnika przenikania ciepła Jak norma U ma się do energooszczędności - słabo się ma, przynajmniej jak będziesz dążył do U = 0.25 Są tacy którzy z ociepleniem dachu schodzą poniżej 0.1 http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/ioiw/WspU.pdf pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 08.12.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 No ale kto mowi ze daze do U 0.25.. jak wczesniej pisalem pierwotne zalozenie to 30cm welny gdzie U ma byc na poziomie 0.13.. niemniej jednak rozwazalem kombinacje welny i Kooltherm'a o lacznej grubosci 20cm aby troche miejsca zaoszczedzic przy skosach.. bo łazienka mi ucierpi przez te 15cm na krokwiach... wedlug wyliczen kolegi xmsg wychodzi to jednak slabiej bo na poziomie U 0.16 i teraz moje rozwazanie bylo tylko takie ze skoro na scianach ma byc styropian o U 0.15 to na poddaszu ta kombinacja z Kooltherm'em raczej kiepska.. mimo ze nie ma za miaru schodzic z U ponizej 0.1 a o U 0.25 pytalem z ciekawosci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 08.12.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Czasami trzeba cierpieć. I tak nie jest źle, oddają budynki przy U = 0.25 i ludzie w tym mieszkają, a Ty po prostu będziesz miał jedno pomieszczenie gorzej izolowane, musisz się z tym pogodzić. O takich rzeczach jak izolacja trzeba myśleć na poziomie projektowania. Edytowane 8 Grudnia 2013 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Michał 09.12.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Co do grubości izolacji, zasadności pozostawiania pustki powietrznej pomiędzy wełną a membraną itp chciałbym przytoczyć swoje rozwiązanie izolacji dachu skośnego. Krokwie mają grubość 18 cm. Bezpośrednio na krokwiach jest ułożona membrana o wysokiej paro-przepuszczalności Dorken Delta Max Plus(wersja samoklejąca) Na krokwiach nabite są kontrłaty a na nich deskowanie. W ten sposób pomiędzy deskami a membraną jest szczelina powietrzna 2,5 cm z wylotem u góry połaci(w przestrzeń pomiędzy deski a pokrycie zasadnicze i dalej przez taśmę kalenicową i dachówki wentylacyjne na zewnątrz) w każdym polu tworzonym przez krokwie. W ten sposób grubość wełny pomiędzy krokwiami może wynosić tyle co grubość krokwi bo szczelina znajduje się z drugiej strony membrany pod deskami. U mnie będzie wynosić nawet 2 cm więcej niż krokwie czyli 20 cm bo zrobiłem test i nawet porządna wełna Rockwool Toprock 20 cm wchodzi bez problemu w przestrzeń 18 cm bez ugniatania. Oczywiście na deskowaniu jest wstępne krycie z bitumicznej membrany Dorken Delta Bituxx. Dalej standard czyli kontrłata, łata, dachówka. Drug warstwa wełny w ruszcie zabudowy G-K, grubość będzie albo 8 albo 10 cm. Potem paroizolacja z foli z warstwą aluminium (Delta Reflex) no i płyta G-K. Może to trochę skomplikowane ale wydaje mi się że dobrze spełni swoją funkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Michał 09.12.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Dodatkowy artykuł, który może dokładniej niż ja wyjaśnia takie rozwiązanie jakie ja zastosowałem u siebie:=News&tx_news_pi1[action]=detail&tx_news_pi1[news]=115&cHash=a6097c29dfa3498a83b231a0556d173d"]http://www.raportsekocenbud.pl/artykul/?tx_news_pi1[controller]=News&tx_news_pi1[action]=detail&tx_news_pi1[news]=115&cHash=a6097c29dfa3498a83b231a0556d173d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 09.12.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Wybacz ale nie przemawia to do mnie . . . Wg. mogę podejrzewać, że celowo zostało to zrobione ze pierwszy rysunek jest bez szczelina . . . Każdy kto ma pełne deskowanie i przeczyta chodź garstkę iform. o ociepleniu wie że musi być szczelina - ale to pierdoła - a druga metoda odpowiedz masz w linku . . . http://http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221782-pe%C5%82ne-deskowanie-oraz-wentylacja-dachu&p=6256898&viewfull=1#post6256898 Pozdrawiam !! A konkretnie co do ciebie nie przemawia, bo się zgubiłem? Deskowanie, szczelina, membrana czy wełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 09.12.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 TOmek W dzieki, a czym ocieplić przeowdy kominowe wewnątrz domu. Chodzi o płyty welny mineralnej o zwiększonej twardości, gęstości To zależy jakie masz rozwiązanie. Kominy z pustaków systemowych najlepiej izolować płytami z wełny FASROCK LL, które przykleja się zaprawą klejącą. Później na powierzchni wełny robimy warstwę z zaprawy z wtopioną siatką z włókna szklanego. Przewody z blachy najlepiej zaizolować wełną w macie z siatką stalową. Można kupić matę z dodatkową warstwą folii aluminiowej albo obudować je płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksimus773 09.12.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 potwierdzam:) do kominów płyty Fasrock są bardzo dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 09.12.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) A konkretnie co do ciebie nie przemawia, bo się zgubiłem? Deskowanie, szczelina, membrana czy wełna? Membrana która jest dla mnie zbędna. Po prostu kolejne pieniądze wydane w błoto, tak jak membrany na pełno deskowane dachy. Kolejny chwyt marketingowy, tylko żeby naciągnąć na więcej. Tylko pamiętaj, że nie mam Ci tego za złe, możesz w to wierzyć, do mnie to nie przemawia. Dlatego zapytałem dach mistrzów bo to ich działka - masz odpowiedź w linku. Ja robię poddasza i nikt mi nigdy nic nie zarzucił kiedy była szczelina wentylacyjna pod deskowanym dachem że zostaje "odkształcony rozkład temperatur" Ale ja to robię z głową nie tylko umiem szpachlować i zamontować płyty, staram się cały czas poszerzać swoją wiedzę dlatego przy moich klientach nie mówię "15 cm w krokwie i 5 wełny pod będzie ok" . . . Bo wiem, że nie będzie . . . A jeśli nie jestem pewny czegoś to pytam ludzi którzy zjedli zęby na budowie i mają pojęcie i swoje zdanie tak jak Pan Andrzej . . . Pozdrawiam !! Edytowane 9 Grudnia 2013 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 09.12.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Membrana która jest dla mnie zbędna. Po prostu kolejne pieniądze wydane w błoto, tak jak membrany na pełno deskowane dachy. Kolejny chwyt marketingowy, tylko żeby naciągnąć na więcej. Tylko pamiętaj, że nie mam Ci tego za złe, możesz w to wierzyć, do mnie to nie przemawia. Dlatego zapytałem dach mistrzów bo to ich działka - masz odpowiedź w linku. Ja robię poddasza i nikt mi nigdy nic nie zarzucił kiedy była szczelina wentylacyjna pod deskowanym dachem że zostaje "odkształcony rozkład temperatur" Ale ja to robię z głową nie tylko umiem szpachlować i zamontować płyty, staram się cały czas poszerzać swoją wiedzę dlatego przy moich klientach nie mówię "15 cm w krokwie i 5 wełny pod będzie ok" . . . Bo wiem, że nie będzie . . . A jeśli nie jestem pewny czegoś to pytam ludzi którzy zjedli zęby na budowie i mają pojęcie i swoje zdanie tak jak Pan Andrzej . . . Pozdrawiam !! Masz jakiś system kontroli jakości? Zlecałeś niezależne badania swoich ociepleń? Ostatnio dobrze wiało i nadal trochę wieje. Jak masz kamerę termowizyjną to wykonaj kilka fotek poddaszy (najlepiej w lekkim podciśnieniu), policzymy czy mają tyle izolacyjności ile wełny czy "trochę" mniej, bo zimne powietrze dolatuje do drugiej warstwy ocieplenia, albo jeszcze dalej po krokwiach. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 09.12.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Nigdy nie zlecalem badan kamera termowizyjna swoich poddaszy jakos nie widze potrzeby przede wszystkim wyrzucac 400 pln . . . skoro wiem ze zrobilem wszystko ze sztuka przeciez z tego zyje. A chyba to klient jest najlepsza kamera termowizyjna, skoro nigdy nie uslyszalem zlego slowa no ale i widze ze Ty probujesz ugrac na tym pare groszy bo przeciez to Twoja praca i z tego masz pieniazki . . . tylko negujesz swoimi wpisami ciezka prace i serce, wiedze, doswiadczenie prawdziwych budowlancow . . . Oczywiście masz do tego prawo, bo nikt nie zarzucił Ci tego, że jest to błędne wykonanie, ja tylko uważam i Panowie z działu dachów, że to absolutnie nieekonomiczne i zbędne . . . I tak jak wyżej napisałem marketing Edytowane 9 Grudnia 2013 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 10.12.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Nigdy nie zlecalem badan kamera termowizyjna swoich poddaszy jakos nie widze potrzeby przede wszystkim wyrzucac 400 pln . . . skoro wiem ze zrobilem wszystko ze sztuka przeciez z tego zyje. A chyba to klient jest najlepsza kamera termowizyjna, skoro nigdy nie uslyszalem zlego slowa no ale i widze ze Ty probujesz ugrac na tym pare groszy bo przeciez to Twoja praca i z tego masz pieniazki . . . tylko negujesz swoimi wpisami ciezka prace i serce, wiedze, doswiadczenie prawdziwych budowlancow . . . Oczywiście masz do tego prawo, bo nikt nie zarzucił Ci tego, że jest to błędne wykonanie, ja tylko uważam i Panowie z działu dachów, że to absolutnie nieekonomiczne i zbędne . . . I tak jak wyżej napisałem marketing Chyba wystarczająco zareklamowałeś swoją jakość roboty. Nie przeszkadzam więc i życzę miłej pracy. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts