Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile cm wełny na ocieplenie poddasza ?

Radek-10

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Mam pytanie odnośnie lambdy. Mam bardzo wysokie pomieszczenia. Dom to mur pruski. Ściany ok. 3,2 wysokie. Chcę obniżyć sufity na 2,60, na ruszt dać 20 cm wełny 0,037 W/mK (2 x 10 cm) Nad wełną będzie więc 30 cm pustki powietrznej, potem są deski przybite do belek stropowych i powyżej zimny nieocieplony strych. Na strychu jest tez rzucona wełna między te belki ale to będzie w przyszłości poprawiane. Na razie nie traktuję tego jako izolację. Jaka będzie lambda przy takim układzie ( 20 wełny + 30 powietrza) i czy ta pustka nie będzie przypadkiem w jakiś sposób szkodziła i zaciągała zimna ze strychu. A może dać więcej wełny?

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Witam. Proszę o podpowiedź odnośnie następującej kwestii. Mam wykonane pełne deskowanie, ale niestety krokwie mam o grubości 15 cm. Chciałem dać między nie wełnę 15 cm i później 10 cm. Czytając temat dowiedziałem się, że musi być ta przerwa między wełną a deskami. Czy w takiej sytuacji mogę na te krokwie nabić deski o grubości 3 cm i szerokości równej szerokości krokwi. Dzięki temu mógłbym włożyć wełnę 15 cm i uzyskać przerwę 3 cm między wełną a deskami. Czy będzie to dobre rozwiązanie? Słyszałem również, że pomiędzy wełnę a deski można dać pionowe cienkie paski styropianu o grubości równej grubości przerwy wentylacyjnej. Czy uważacie, że to dobre rozwiązanie?

Witam

Do ocieplenia poddasza chcialem uzyc welny 15+10cm o wspolczynniku 0,035. (jaki mialbym wtedy wynik?)

Jesli zastosuje 15 cm welny o wspolczynniku 0,044 to jakiej welny (o jakim U) musze uzyc aby uzyskać wynik taki jak powyzej?

Pytam z tego wzgledu ze w promocji jest welna Rockwool 15cm U =0,044 po 9zł m2 i sie zastanawiam nad jej zakupem - czy warto?

Witam

Do ocieplenia poddasza chcialem uzyc welny 15+10cm o wspolczynniku 0,035. (jaki mialbym wtedy wynik?)

Jesli zastosuje 15 cm welny o wspolczynniku 0,044 to jakiej welny (o jakim U) musze uzyc aby uzyskać wynik taki jak powyzej?

Pytam z tego wzgledu ze w promocji jest welna Rockwool 15cm U =0,044 po 9zł m2 i sie zastanawiam nad jej zakupem - czy warto?

Nie. Gorzej ją się układa, gorzej "formuje", źle tnie, pyli, to jeszcze współczynnik do dupy . . .

Tak się jeszcze zastanawiam, czy jeśli mam krokwie o wysokości 14 cm to może zostawią 4cm szczeliny i włożę między nie tylko 10 cm wełny, a w poprzek w stelaż dam 15 cm. Czy można to tak zrobić? Czy to będzie lepsze w porównaniu z tą wersją z nabijaniem desek aby zwiększyć wysokość krokwi?

Tak się jeszcze zastanawiam, czy jeśli mam krokwie o wysokości 14 cm to może zostawią 4cm szczeliny i włożę między nie tylko 10 cm wełny, a w poprzek w stelaż dam 15 cm. Czy można to tak zrobić? Czy to będzie lepsze w porównaniu z tą wersją z nabijaniem desek aby zwiększyć wysokość krokwi?

Jeśli masz na to miejsce. Jeśli jest możliwość dać 20 cm pod krokwie to tak zrób.

Np profimata isovera.

U= 0.121 a to już bardzo dobrze !

Pozdrawiam