krzyniog 17.04.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 No tak. Panowie się pokłócili i odpowiedzi nie ma. Może ktoś inny by się wypowiedział. Może ktoś tak dawał i wie czy jest ciepło, czy raczej lepiej dać wełnę o innym współczynniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 17.04.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 No tak. Panowie się pokłócili i odpowiedzi nie ma. Może ktoś inny by się wypowiedział. Może ktoś tak dawał i wie czy jest ciepło, czy raczej lepiej dać wełnę o innym współczynniku. Ta pierwsza między krokwie 039 ok,drugą raczej 036/5, może nie ze względu na współczynniki, jak lepsze parametry do układania i leżenia w czasie te lepsze nie ściągają się i nie opadają. warstwa od dołu/poddasz musi być BARDZO szczelnie "W" te profile układana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyniog 18.04.2014 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Dzięki. Proszę jeszcze o podpowiedź odnośnie producenta. Mam do wyboru Ursę i Isovera. Ursa tańsza. Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 18.04.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Dzięki. Proszę jeszcze o podpowiedź odnośnie producenta. Mam do wyboru Ursę i Isovera. Ursa tańsza. Co wybrać? isover. Jeśli pieniądze to problem to uni mata międz krokwie, profi pod. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyniog 18.04.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Dzięki. Fundusze nie za duże więc tak zrobię. Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 12.03.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Czy ktoś dawał 15cm między krokwie i 15cm pod ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2017 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Jak najbardziej - jeszcze Ci brakuje 40cm do "mojego" wyniku. Tak że im lepiej ogacić, tym niższe będą rachunki, inny system grzewczy itp. Jeśli to razem zaczniesz rozpatrywać. Jak z muzyką, jeden fałszywy ton psuje symfonię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 12.03.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) Czy ktoś dawał 15cm między krokwie i 15cm pod ? Ja dwałem , między krokwie i 15 w poprzek , ale już samo 15 miedzy krokwie najtańszej wełny z lerua to była rewelka , po dołożeniu drugiej w poprzek to już wiadomo , strych nie ogrzewany a w mróz -20 było 30 stopni różnicy między strychem nieogrzewanym a dworem Edytowane 12 Marca 2017 przez Konto usunięte_1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 12.03.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 30 między krokwie ? To jakie Ty masz krokwie ???W sumie masz 60cm ?!! Na jakich to wisi uchwytach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 12.03.2017 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 30 między krokwie ? To jakie Ty masz krokwie ??? W sumie masz 60cm ?!! Na jakich to wisi uchwytach ? jebło mi się już poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 12.03.2017 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 U Mnie 20 cm między krokwie i 10 cm na krokwie. Wełna 0,35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciagp 16.05.2017 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Mam pytanie, czy to co wymyśliłem będzie ok. Balchodachówka, membrana (podobno wysokiej jakości), krokwie mają prawie 16 cm. Chcę ocieplić miedzy krokwie 10, lub nabić na krokwie deski i wtedy 15 cm wełna z lambdą 033, a pod krokwie 20 cm wełny i potem będzie boazeria. To jest dom parterowy z otwartym sufitem, w szczycie jest 4.5 metra. Czy muszę jeszcze na wełnę, a przed boazerią dawać jakąś folię? Czy dobijać deski do krokiew, żeby między wsadzić 15cm a nie tylko 10? jakiej wełny użyć - jeden fachowiec mówi, że tylko ursa amber, a inny, że tylko rockwool..Robię to dla siebie, mabyć ciepło w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.05.2017 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Mam pytanie, czy to co wymyśliłem będzie ok. Balchodachówka, membrana (podobno wysokiej jakości), krokwie mają prawie 16 cm. Chcę ocieplić miedzy krokwie 10, lub nabić na krokwie deski i wtedy 15 cm wełna z lambdą 033, a pod krokwie 20 cm wełny i potem będzie boazeria. To jest dom parterowy z otwartym sufitem, w szczycie jest 4.5 metra. Czy muszę jeszcze na wełnę, a przed boazerią dawać jakąś folię? Czy dobijać deski do krokiew, żeby między wsadzić 15cm a nie tylko 10? jakiej wełny użyć - jeden fachowiec mówi, że tylko ursa amber, a inny, że tylko rockwool.. Robię to dla siebie, mabyć ciepło w zimie. Lepiej dać więcej pod krokwiami po całej powierzchni niż między krokwiami, gdzie warstwa ocieplenia jest przez rzeczone krokwie poprzerywana. Ale czemu nie dasz 15cm miedzy krowkie bez nabijania krokwi? Wełna może dodykać do membrany. 20cm pod krokwiami to i tak więcej niż średnia krajowa przewiduje. 15 miedzy i 20cm pod, to będzie solidne ocieplenie. Zajrzyj do projektu. Tam na 100% jest napisane że pod wełną (czyli miedzy wełną a boazeria) musi być folia paroizolacyjna. To akurat każdy fachofiec (ten od Ursy i ten od rockwoola) powinien Ci na wstępie powiedziec. To kluczowe i absolutnie nie możesz tego pominąć bo ryzykujesz poważnymi konsekwencjami z lejącą się wodą po tej boazerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciagp 17.05.2017 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Właśnie boję się tego dotykania, ale jeżeli przy krokwiach 15.5-16 mogę dać wełnę 15, to super, będzie 15 między i 20 pod. A co do foliii paroizolacyjnej, na co zwracać uwagę? jakie powinna mieć parametry? Jakieś firmy są lepsze? (Wczoraj ktoś mi powiedział, że np. nie kupować wełny knaufa, mimo, że ma parametry takie jak ursa, isover, czy rockwool) I jeszcze podobno jest jakaś rewelacyjna paroizolacja aluminiowa, która odbija ciepło z powrotem do wnętrza. Prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 17.05.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 (edytowane) Podepnę się pod temat. Buduję dom parterowy ze stropem drewnianym, jestem po wylewkach i przymierzam się do ocieplenia stropu, ponieważ w niedługim czasie ma pojawić się facet od sufitów. Sytuacja u mnie wygląda tak, że chce dać pierwszą warstwę między wiązary (legar wiązara ma 18 cm - czy można dać wełnę 20 cm?) i drugą warstwę na wiązarach 15 cm. Między dolnym pasem wiązara, a sufitem z KG mam zostawioną pustkę (15cm) na lampy chowane w suficie i instalacje. Mam pytanie czy folie paraizolacyją kleić do ruszt KG czy do dolnego pasa wiązarów? Wylewki były robione 2 tyg temu, czy można by było już zacząć ocieplać strop? Edytowane 17 Maja 2017 przez ig0r- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 17.05.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Folia paroizolacyjna ma być jak najbliżej pomieszczenia. Czyli w praktyce od spodu rusztu k/g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 17.05.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Folia paroizolacyjna ma być jak najbliżej pomieszczenia. Czyli w praktyce od spodu rusztu k/g. Zastanawiam się tylko czy jak rozłożę wełnę i np. za tydzień będą robić sufity to czy ona przez ten czas nadmiernie nie zawilgotnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.05.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Zastanawiam się tylko czy jak rozłożę wełnę i np. za tydzień będą robić sufity to czy ona przez ten czas nadmiernie nie zawilgotnieje. Jak ją polejesz wężem wodą to zawilgotnieje. Jak nic jej nie zrobisz specjalnie to będzie miała podobną wilgotność jak powietrze dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.05.2017 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Właśnie boję się tego dotykania, ale jeżeli przy krokwiach 15.5-16 mogę dać wełnę 15, to super, będzie 15 między i 20 pod. A co do foliii paroizolacyjnej, na co zwracać uwagę? jakie powinna mieć parametry? Jakieś firmy są lepsze? (Wczoraj ktoś mi powiedział, że np. nie kupować wełny knaufa, mimo, że ma parametry takie jak ursa, isover, czy rockwool) I jeszcze podobno jest jakaś rewelacyjna paroizolacja aluminiowa, która odbija ciepło z powrotem do wnętrza. Prawda to? Folia izolacyjna z pierwszego lepszego sklepu budowlanego. Wiecej szkody zrobi porobienie niepotrzebnych dziur w takiej foli, braku łączen niż lepsze czy gorsza firma. Otwórz sobie zimą okno. Powstałą dziurę zasłoń folią aluminiową. Jak myślisz co się stanie z temperatura w pomieszczeniu? Według tej teorii powinno być ciepło. Coś tam zyskasz, ale nie bedzie 2x cieplej. Pewnie jakieś pojedyńcze procenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciagp 18.05.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts