Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile cm wełny na ocieplenie poddasza ?

Radek-10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak. Panowie się pokłócili i odpowiedzi nie ma. Może ktoś inny by się wypowiedział. Może ktoś tak dawał i wie czy jest ciepło, czy raczej lepiej dać wełnę o innym współczynniku.

Ta pierwsza między krokwie 039 ok,drugą raczej 036/5, może nie ze względu na współczynniki, jak lepsze parametry do układania i leżenia w czasie te lepsze nie ściągają się i nie opadają. warstwa od dołu/poddasz musi być BARDZO szczelnie "W" te profile układana.

• 2 years później...
Gość Konto usunięte_1*
Czy ktoś dawał 15cm między krokwie i 15cm pod ?

Ja dwałem , między krokwie i 15 w poprzek , ale już samo 15 miedzy krokwie najtańszej wełny z lerua to była rewelka , po dołożeniu drugiej w poprzek to już wiadomo , strych nie ogrzewany a w mróz -20 było 30 stopni różnicy między strychem nieogrzewanym a dworem

Edytowane przez Konto usunięte_1*

• 2 months później...

Mam pytanie, czy to co wymyśliłem będzie ok.

Balchodachówka, membrana (podobno wysokiej jakości), krokwie mają prawie 16 cm. Chcę ocieplić miedzy krokwie 10, lub nabić na krokwie deski i wtedy 15 cm wełna z lambdą 033, a pod krokwie 20 cm wełny i potem będzie boazeria. To jest dom parterowy z otwartym sufitem, w szczycie jest 4.5 metra. Czy muszę jeszcze na wełnę, a przed boazerią dawać jakąś folię? Czy dobijać deski do krokiew, żeby między wsadzić 15cm a nie tylko 10? jakiej wełny użyć - jeden fachowiec mówi, że tylko ursa amber, a inny, że tylko rockwool..

Robię to dla siebie, mabyć ciepło w zimie.

Mam pytanie, czy to co wymyśliłem będzie ok.

Balchodachówka, membrana (podobno wysokiej jakości), krokwie mają prawie 16 cm. Chcę ocieplić miedzy krokwie 10, lub nabić na krokwie deski i wtedy 15 cm wełna z lambdą 033, a pod krokwie 20 cm wełny i potem będzie boazeria. To jest dom parterowy z otwartym sufitem, w szczycie jest 4.5 metra. Czy muszę jeszcze na wełnę, a przed boazerią dawać jakąś folię? Czy dobijać deski do krokiew, żeby między wsadzić 15cm a nie tylko 10? jakiej wełny użyć - jeden fachowiec mówi, że tylko ursa amber, a inny, że tylko rockwool..

Robię to dla siebie, mabyć ciepło w zimie.

Lepiej dać więcej pod krokwiami po całej powierzchni niż między krokwiami, gdzie warstwa ocieplenia jest przez rzeczone krokwie poprzerywana.

Ale czemu nie dasz 15cm miedzy krowkie bez nabijania krokwi? Wełna może dodykać do membrany.

20cm pod krokwiami to i tak więcej niż średnia krajowa przewiduje. 15 miedzy i 20cm pod, to będzie solidne ocieplenie.

Zajrzyj do projektu. Tam na 100% jest napisane że pod wełną (czyli miedzy wełną a boazeria) musi być folia paroizolacyjna. To akurat każdy fachofiec (ten od Ursy i ten od rockwoola) powinien Ci na wstępie powiedziec. To kluczowe i absolutnie nie możesz tego pominąć bo ryzykujesz poważnymi konsekwencjami z lejącą się wodą po tej boazerii.

Właśnie boję się tego dotykania, ale jeżeli przy krokwiach 15.5-16 mogę dać wełnę 15, to super, będzie 15 między i 20 pod.

A co do foliii paroizolacyjnej, na co zwracać uwagę? jakie powinna mieć parametry? Jakieś firmy są lepsze? (Wczoraj ktoś mi powiedział, że np. nie kupować wełny knaufa, mimo, że ma parametry takie jak ursa, isover, czy rockwool)

I jeszcze podobno jest jakaś rewelacyjna paroizolacja aluminiowa, która odbija ciepło z powrotem do wnętrza. Prawda to?

Podepnę się pod temat.

Buduję dom parterowy ze stropem drewnianym, jestem po wylewkach i przymierzam się do ocieplenia stropu, ponieważ w niedługim czasie ma pojawić się facet od sufitów. Sytuacja u mnie wygląda tak, że chce dać pierwszą warstwę między wiązary (legar wiązara ma 18 cm - czy można dać wełnę 20 cm?) i drugą warstwę na wiązarach 15 cm. Między dolnym pasem wiązara, a sufitem z KG mam zostawioną pustkę (15cm) na lampy chowane w suficie i instalacje. Mam pytanie czy folie paraizolacyją kleić do ruszt KG czy do dolnego pasa wiązarów? Wylewki były robione 2 tyg temu, czy można by było już zacząć ocieplać strop?

Edytowane przez ig0r-

Właśnie boję się tego dotykania, ale jeżeli przy krokwiach 15.5-16 mogę dać wełnę 15, to super, będzie 15 między i 20 pod.

A co do foliii paroizolacyjnej, na co zwracać uwagę? jakie powinna mieć parametry? Jakieś firmy są lepsze? (Wczoraj ktoś mi powiedział, że np. nie kupować wełny knaufa, mimo, że ma parametry takie jak ursa, isover, czy rockwool)

I jeszcze podobno jest jakaś rewelacyjna paroizolacja aluminiowa, która odbija ciepło z powrotem do wnętrza. Prawda to?

Folia izolacyjna z pierwszego lepszego sklepu budowlanego. Wiecej szkody zrobi porobienie niepotrzebnych dziur w takiej foli, braku łączen niż lepsze czy gorsza firma.

Otwórz sobie zimą okno. Powstałą dziurę zasłoń folią aluminiową. Jak myślisz co się stanie z temperatura w pomieszczeniu? Według tej teorii powinno być ciepło.

Coś tam zyskasz, ale nie bedzie 2x cieplej. Pewnie jakieś pojedyńcze procenty.