Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie powinno być ciśnienie w instalacji CO?

anpi

Recommended Posts

Ponieważ bulgotało w grzejnikach, zacząłem je odpowietrzać. Poszło sporo powietrza i trochę wody, a ciśnienie na manometrze spadło prawie do 0,2 bara. Napuściłem trochę wody do instalacji, ale nie wiem jakie powinno byc ciśnienie i czy sprawdzać je, gdy instalacja jest nagrzana czy zimna. Forumowi instalatorzy, pomożecie?

Bardzo dobrze. Skoro działa i nic się nie dzieje złego, to w porządku. Ciśnienie statyczne zależy od instalacji, a konkretnie od wysokości pomiędzy najniższym i najwyższym punktem instalacji. Dlatego też nie wiem, skąd ci wszyscy prorocy i mędrcy, skoro nie podano żadnych szczegółów.

1bar = 10m slupa wody. Mysle, ze autor tego watku nie wybudowal wiezowca tylko dom jednorodzinny.

Ciśnienie w najniższym punkcie zimnej instalacji powinno być nieco wyższe od tzw. ciśnienia statycznego. Unikniemy w ten sposób zapowietrzenia najwyżej położonych grzejników. Wartość tego ciśnienia zależy od wysokości między najwyższym a najniższym punktem instalacji. W przybliżeniu można przyjąć, że 1 m wysokości instalacji to 0,1 bar. Poza tym proszę przestrzegać wskazówek zawartych w instrukcji załączonej do kotła. Proszę uzupełnić wodę w instalacji.

Bardzo przepraszam Prezo z Wejherowa, jeżeli Cię uraziłem. Nie taki był mój cel.

Z pierwszego postu nie wynika, co wybudował autor, szanowny Radku_sziwa. Zdaję sobie sprawę, że duża część forumowiczów, to użytkownicy lub budujący domy jednorodzinne, niemniej budownictwo nie kończy się na budynkach mieszkalnych jednorodzinnych, budynkach w zabudowie zagrodowej lub rekreacji indywidualnej, prawda?

4 metry to już konkretna wartość. Myślę że nic dodać, nic ująć do tego co napisał niejaki niktspecjalny.

Mam 1.6.

Tak zostało ustawione ciśnienie podczas rozruchu c.o. w grudniu 2004. Oczywiście po kilkukrotnym odpowietrzeniu spadało i trzeba było podnosić do 1,6. Jedynie w mrozy stycznia 2006 (-30 dla przypomnienia) gdy automatyka pogodowa podgrzała czynnik grzewczy do 85 st. C, ciśnienie wzrosło do 2,1. (kocioł olejowy- De Dietrich, w instrukcji ciśnienie max 4,0).

Instalacja - 10 grzejników + 1x10 m2 podłogówka (kuchnia) + 1x8m2 podłogówka (łazienka). Tylko jedna kondygnacja.