anpi 05.11.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ponieważ bulgotało w grzejnikach, zacząłem je odpowietrzać. Poszło sporo powietrza i trochę wody, a ciśnienie na manometrze spadło prawie do 0,2 bara. Napuściłem trochę wody do instalacji, ale nie wiem jakie powinno byc ciśnienie i czy sprawdzać je, gdy instalacja jest nagrzana czy zimna. Forumowi instalatorzy, pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzleg 05.11.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Najlepiej według instrukcji kotła - przeważnie 1-1.5 baraSprawdzać przy zatrzymanej pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 05.11.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Standardowe ciśnienie w instalacji to jest 1.1bara. Ale nic się nie stanie jak będzie trochę większe. Najważniejsze jest zresztą tak jak napisał Grzegorz trzymać się granicy 1 - 1.5 bara. Dopuszczanie wody i sprawdzanie ciśnienia wykonuj zawsze gdy woda w instalacji jest zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.11.2006 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Przy zatrzymanej pompie od 0,8 do 1,5 bara -woda zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 05.11.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 kurcze hmm a ja mam 1,7 - 2 ... i takie cisnienie utrzymuje od 7 lat ... od mometu zainstalowanie pieca gazowego ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 06.11.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Bardzo dobrze. Skoro działa i nic się nie dzieje złego, to w porządku. Ciśnienie statyczne zależy od instalacji, a konkretnie od wysokości pomiędzy najniższym i najwyższym punktem instalacji. Dlatego też nie wiem, skąd ci wszyscy prorocy i mędrcy, skoro nie podano żadnych szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 06.11.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Dlatego też nie wiem, skąd ci wszyscy prorocy i mędrcy, skoro nie podano żadnych szczegółów. Widzę wogóle że ty jesteś najlepszy. Normalnie chodząca encyklopedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 07.11.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Bardzo dobrze. Skoro działa i nic się nie dzieje złego, to w porządku. Ciśnienie statyczne zależy od instalacji, a konkretnie od wysokości pomiędzy najniższym i najwyższym punktem instalacji. Dlatego też nie wiem, skąd ci wszyscy prorocy i mędrcy, skoro nie podano żadnych szczegółów. 1bar = 10m slupa wody. Mysle, ze autor tego watku nie wybudowal wiezowca tylko dom jednorodzinny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 07.11.2006 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 1bar = 10m slupa wody. Mysle, ze autor tego watku nie wybudowal wiezowca tylko dom jednorodzinny. Słusznie Różnica poziomów między manometrem a najwyżej położonym grzejnikiem to około 4 metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.11.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Ciśnienie w najniższym punkcie zimnej instalacji powinno być nieco wyższe od tzw. ciśnienia statycznego. Unikniemy w ten sposób zapowietrzenia najwyżej położonych grzejników. Wartość tego ciśnienia zależy od wysokości między najwyższym a najniższym punktem instalacji. W przybliżeniu można przyjąć, że 1 m wysokości instalacji to 0,1 bar. Poza tym proszę przestrzegać wskazówek zawartych w instrukcji załączonej do kotła. Proszę uzupełnić wodę w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 07.11.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Bardzo przepraszam Prezo z Wejherowa, jeżeli Cię uraziłem. Nie taki był mój cel. Z pierwszego postu nie wynika, co wybudował autor, szanowny Radku_sziwa. Zdaję sobie sprawę, że duża część forumowiczów, to użytkownicy lub budujący domy jednorodzinne, niemniej budownictwo nie kończy się na budynkach mieszkalnych jednorodzinnych, budynkach w zabudowie zagrodowej lub rekreacji indywidualnej, prawda? 4 metry to już konkretna wartość. Myślę że nic dodać, nic ująć do tego co napisał niejaki niktspecjalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.11.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 czajnik ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 07.11.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Bardzo przepraszam Prezo z Wejherowa, jeżeli Cię uraziłem. Nie taki był mój cel. Przeprosiny przyjmuję Ja odrazu się domyśliłem że autorowi tematu chodzi o jakiś zwykły domek jednorodzinny - no chyba nie mieszka sam jedyny w jakimś tam wieżowcu, co zresztą jest niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość marcindz 09.11.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Mam kocioł z zasobnikiem VAILANT i ciśnienie zalecane przez producenta to 1,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 09.11.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Mam 1.6.Tak zostało ustawione ciśnienie podczas rozruchu c.o. w grudniu 2004. Oczywiście po kilkukrotnym odpowietrzeniu spadało i trzeba było podnosić do 1,6. Jedynie w mrozy stycznia 2006 (-30 dla przypomnienia) gdy automatyka pogodowa podgrzała czynnik grzewczy do 85 st. C, ciśnienie wzrosło do 2,1. (kocioł olejowy- De Dietrich, w instrukcji ciśnienie max 4,0).Instalacja - 10 grzejników + 1x10 m2 podłogówka (kuchnia) + 1x8m2 podłogówka (łazienka). Tylko jedna kondygnacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts