Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna drewniane czy plastikowe - opinie

Recommended Posts

Byłam pewna, że drewno - ale ostatnio się naczytałam, że to zwykły ... przesąd. A drewniane niby takie ekologiczne, są tak nasączane chemią (w różnych celach), że okazują się , po badaniach zawartych w nich świństw, znacznie gorsze od PCV!

A dobre nowoczesne PCV nie są juz tak niemożliwie szczelne, że ... wiadomo co się dzieje z wilgocią w domu!

Jakieś doświadczenia w tej kwestii??

• Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla mnie sprawa jest prosta:

wartość okien zależy od ich wytrzymałości użytkowej. Jeśli okna plastikowe mają być tak samo dobre jak drewniane, to dlaczego plastiki można robić w przysłowiowym "garażu"? Żeby robić dobre drewniane okna trzeba mieć porządne zaplecze. W plastikach najważniejsze są profile w przekrojach. Producent kupuje te gotowe profile i tylko je zgrzewa razem. Jakość tego zgrzania jest różna, a często-gęsto profile zostają po prostu zasmażone na złączach. Za co więc w takich oknach płacić? Za plastik? Jakość plastiku też jest bardzo różna, a nie dojdziesz przy zakupie który rodzaj kupujesz.

Poza tym pomyśl o sytuacji za powiedzmy 15 lat. Plastik zżółknie i się wypaczy i nie można zrobić nic żeby takie okno uratować. Okna drewniane możesz remontować do woli.

Osobiście nie sądzę żeby drewno na okna miało być nasączane czymkolwiek jeśli jest potem suszone. Owszem, drewno jest klejone, żeby się nie wypaczało i ten klej to chemia. Ale jakież to porównanie z całą chemią okien plastikowych?

A ostatni argument to wygląd: osobiście kocham drewno :smile:.

Pozdrawiam,

A.

Zarówno okna z drewna klejonego warstwowo, impregnowanego zanurzeniowo [przeciw biologicznym i technicznym szkodnokom drewna, oraz przed zawilgoceniom], gruntowanego i lakierowane dwukrotnie jak i okna z wysokoudarowego PVC są jednakowo "szkodliwe.

Najbardziej szkodliwe są brednie i fałszywe wypowiedzi na temat tych wyrobów.

Nie ma znaczenia jakie okna chce się kupić - jest to wyłącznie rzecz gustu, przyzwyczajeń.

Apropo okna z PVC nie żółkną, drewniane nie krzywią się. Okien nie produkuje się w garażach. Jak chcesz wiedzieć więcej to zajrzyj. http://www.oknonet.pl [strona polska] http://www.fenster1.de [niemiecka], http://www.cstb.fr [francuska] http://www.rosenheim.de.

Z poważaniem.

To żółte to może być reakcja deszczu z opadów z materiałem z uszczelek [jak nie były z EPDM]. Da się zmyć. Jak nie to macie pecha. Z tym, że możecie reklamować u producenta Znam przypadek wadliwej mieszanki PVC [wypadek przy pracy - bardzo rzadki] i serię profili PVC [systemu nie podaję bo obowiązuje mnie tajemnica służbowa]o nieodpowiedniej jakości. Z tym że to przypadek niesłychanie rzadki.

Z poważaniem. Jerzy Płoński Instytut Techniki Budowlanej Warszawa

• 2 weeks później...

KASA i GUST no i jeszcze kilka mniejszych szczególików.

Po półrocznym zastanawianiu się wybrałem PCV profil VEKA - dziś jestem świeżo po tynkowaniu i mam jedno zajebiste spostrzeżenie. Pomimo wykonania dokładnego osłonięcia okien, nie udało się uniknąć wysmarowania ich w niektórych miejscach. Okazuje się że nawet po dwóch dniach gdy zaprawa już przyschła NO PROBLEM Z UMYCIEM I OKIENKA WYGLĄDAJĄ JAK NOWE. Zgadzam się, że drewno ma swój urok itd. ale widziałem dwuletnie okna drewniane zamonotwane przez profesionalistów ze znanej firmy - ZALAMUJĄCE zapewne dla właściciela - niedomykanie się i pożółcone miejscami ramy.

NIEPRAWDĄ JEST, że w Europie Zachodniej zakazano stosowania okien z PVC. Takiego zakazu nigdy nie było.

Proszę tam pojechać, chociażby do Drezna, Gorlitz czy gdziekolwiek po drugiej stronie naszej zachodniej granicy i się przekonać na własne oczy. Takie bajki o tym zakazie na ogół głosili producenci i dystrybutorzy okien innych niż z PVC.

Trudno uwierzyć, że głoszą to forumowicze.

• 3 months później...

Dom nowy, na razie w stanie surowym

Okna drewniane przerażają ceną (np. Urzędowski), plastiki są niestety o połowę tańsze

Jeżeli macie jakieś dobre firmy z Mazowsza, które można polecić, to będę bardzo wdzięczny