Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna drewniane czy plastikowe - opinie

Recommended Posts

Gość JACKIE P
już nie wypisujcie bzdur, że plastiki i ich faktura jest nie do odróżnienia od okien drewnianych? W zimie drewno w dotyku jest duuużo cieplejsze od pvc, nówcie co chcecie, ale ja nigdy nie zamienię drewnianych na plastiki.

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak koszty są ważne to wyłącznie PCW. Dlaczego? Są 2x tańsze w zakupie i na 20-30 lat bezobsługowe. Drwwno będzie 2x droższe i będzie wymagało "obsługi" (malowania).

Bilans? Z cenę okien z drewna, którą trzeba zapłacić na etapie budowy kupisz sobie okna PCW 2 razy. Tyle, że takie "najbardziej na topie" w danym momencie i do tego z nową gwarancją!

A ja już taki pewny co do plastików bym nie był, ale to tylko w jednej sytuacji. Dla przykładu w moim przypadku miałem dość nietypowe łuki. Okna musiały być w obustronnym kolorze (jak baba się uprze to nie ma zmiłuj) a to często PCV podraża o nawet 40%. Ceny na drewniane DJ68 i na te w obustronnym kolorze były dosłownie porównywalne. Czasami niektóre oferty były wyższe na PCV niż drewniane. Wszystko rozbija się zapewne także o jakość, a czasami wytrzymałość przy dość dużych przeszkleniach.

Bardzo smieszne :roll: . Chyba to forum jest dla inwestorów, którzy często kompletnie nie znają sie na budownictwie.

Takie teksty jak twój świadczą o tobie, a nie o dominice-2006.

znac sie nie musza - naprawde :D

umiec czytac - uwazam ze tak :roll:

kilkanascie (jak nie kilkadziesiat :o ) postow o oknach w tym w co drugim poruszany problem co lepsze plastiki czy drewno w tym 2 (slownie : dwa!!!) watki przyklejone na "wymianie doswiadczen "

ale lepiej wyprodukowac nastepny - prawda? :D

mi to nie przeszkadza - naprawde :wink:

tylko zastanawiam sie kiedy starczy cierprliwych odpowiadajacych setny raz na to samo pytanie 8)

i szczerze mowiac - podziwiam ich

no tak faktycznie cierpliwosc i umiejetnosc dawania dobrych rad nie jst Twoja mocna strona, ale co tam .......

ale Ty jestes taki perfekcyjny, doskonaly i jeszcze jako pierwsz pewnie wybudowales idealny dom, bo normalnym smiertelnikom sie to nie udaje. :)

a tak na marginesie tez chcialabym miec tyle czasu, aby ciagle siedziec na forum, niestety niektorzy musza pracowac .... moze to i dobrze

W kazdym razie dzieki - moze pojde do szkoly i naucze sie czytac ..... moze

dominika-2006

raz - gratualcje ze przeczytalas ponad 5000 moich postow ze wiesz co jest moja slaba a co mocna strona (moze jakis przyklad? :lol: ) :D jestem pod wrazeniem :roll:

- dwa - faktycznie masz problemy z czytaniem :-? - skoro slowo "zielonooka" jest dla ciebie rodzaju meskiego :-? :D

dwa- nie zalapalas problemu - nie chodzi o odpowiedz na pytanie (bo kazdy inwestor staje przed tym dylematem, ) tylko sens tworzenia tysiecznego postu na temat dawno juz omowiony

Skoro widzisz w tym sens- ok :)

- trzy - ja na twoim miejscu jednak poszperalabym na forum odpowiedzi prawdziwych znawcow tematu (jesli zalezy ci naparwde na poznaniu obiektywnej opini) - bylo to juz "milion" razy a osoby siedzace w tym na codzien - stary czy jareko po prostu najprawdopodobniej ci nie odpisza - bo odpisywaly tyle razy ze wcale im sie nie dziwe

:lol:

nie chcesz znac opini prawdziwych ekspertow - kontynuuj watek - powodzenia :wink:

dzieki za info - to dla tych cierpliwych :)

a ci mniej cierpliwi - hmmmmm maja problem, bo na forum ciagle pojawia sie ktos nowy i moze bez okularow ma problemy z czyaniem ...

cierpliwi - wypowiadajcie sie dalej :) i rowniez Ci zyczliwi, ktorzy wiedza, ze czasem pracuje sie od 7 do 19 lub nawet dluzej. :)

Kazgy wybor obarczony jest wadami i zaletami choc dla mnei wiecej zalet (o ile nie wszystkie :lol: ) ma PVC

Mam w wiadomościach otrzymanych taki oto komentarz:

Oczywiscie ze to najlepsze rozwiazanie

Drewno przy takim krztalcie luku bedzie materialem najlepszym

A cenowo nie zawsze wychodzi tak makabrycznie drogo - zwlaszcza porownujac z

PVC w obustronnym kolorze

Coz.....dokonal Pan dobrego wyboru :)

Aktualizacja: Ten powyższy komentarz to odpowiedź JAREKO na jedno z moich zapytań ofertowych.