Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna drewniane czy plastikowe - opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a z moich informacji :lol: nie zawsze obustronny kolor jest zblizony cena do drewna - czasem bywa ciagle wyjatkowo atrakcyjny cenowo - ale tez wazne jest do jakiego drewna sie odnosimy

co do trwalosci okeiny - badz spokojny - wytrzyma nawet wiecej niz Twoje 10-15 lat. Malo tego - sa tacy co twierdza ze wytrzyma wiecej niz czysta biel profila

a z moich informacji :lol: nie zawsze obustronny kolor jest zblizony cena do drewna - czasem bywa ciagle wyjatkowo atrakcyjny cenowo - ale tez wazne jest do jakiego drewna sie odnosimy

co do trwalosci okeiny - badz spokojny - wytrzyma nawet wiecej niz Twoje 10-15 lat. Malo tego - sa tacy co twierdza ze wytrzyma wiecej niz czysta biel profila

calkiem mozliwe ze odustronny kolor bedzie sporo tanszy od drewna natomiast ja nie znalazlem takich okien oczywiscie mowie o firmach polecanych w Poznaniua moze za slabo szukalem?. Ceny odnosze do okien z sosnowych. Co do bieli PCV to sie zgodze co do folii nie wiem jak juz wczesniej pisalem bo nie wiem z czego jest ta folia wykonana

Ja miałam w dwóch mieszkaniach białe plastiki (po 5 lat) i ok nic się nie działo.

Ale teraz będę mieć drewniane.

Wolę naturę :) :)

No i jeszcze sądzę, że okna powinny byc takie jak drzwi wew. A drzwi wew koniecznie musza byc drewniane.

Więc dlatego okna będą drewniane.

Niepodoba mi się jak ktoś ma białe plastikowe okna i drewniane drzwi. To nie pasuje. ALe oczywiście to kwestia gustu.

A już najbardziej nie podoba mi się marmurowy parapet do plastikowych okien. Dużo ludzi tak robi....plastik i marmur :o :o

Dla mnie okna drewniane są zawsze piękniejsze i nic mnie nie przekona, że wyglądają tak samo jak drewno. Wystarczy przejść się po ekspozycjach i porównać "golym okiem" - to tak jak różnica pomiędzy podłogą drewnianą a panelami z tworzywa, czy meblami w okleinie drewnopodobnej a z prawdziwego drewna. Co do eksploatacji, to plastik zawsze brudzi się bardziej i brzydko starzeje. Konserwacja jest konieczna dla każdego drewna - podobnie jest z meblami, parkietem, a jednak nie chcemy otaczać się wyłącznie tworzywami. Różnica w cenie jest wyraźna tylko pomiedzy oknami białymi, okleinowane folią są w bardzo zbliżonej cenie. Niektóre kształty i wym,airy okien są możliwe tylko z drewna - np. łukowe, okrągłe (plastikowe są na ogół bez gwarancji), także wymagają poprzeczek przy większych wymiarach.

A ja zamówiłam okna plastikowe w kolorze obustronnym orzech. Wizualnie nie ma żadnej różnicy w porównaniu do okien drewnianych. Nawet po otwarciu okien trzeba się dobrze przyjrzeć, żeby zobaczyć, że to plastik bo są barwione w masie więc nie są białe nigdzie. I jak najbardziej pasują do drwenianych drzwi wewnętrznych bo ... po prostu okna wyglądają jak drweniane a moim zdaniem dużo bardziej bezobsługowe.

Gość JACKIE P
mimo wszystko - bez urazy, podtrzymuję swoje - mam tylko przykład na moich oknach Urz. i brata, który ma najnowsze plastiki na profilu Thyssen`a - w dotyku drewniane są bardziej przyjemne. Ale cóż wybór oczywiście należy do Ciebie. Oby służyły jak najlepiej. :D :D :D

Jak czytam coś takiego, że ktoś nie widzi różnicy między tworzywem a drewnem...to zastanawiam się skąd się urwał ???

Jeden pije herbatę z porcelanowej filiżanki a drugi z duralexu ...czy można powiedzieć, ze to jest to samo?? :roll: :roll: Mozna! Jeśli się nigdy nie piło z porcelany albo nie ma to dla kogoś żadnego znaczenia z czego pije.

Tak samo jest z drewnem i plastikiem. Jest różnica!!!! I to bardzo duża.

Oczywiście potrafię zrozumieć, że komuś bardziej podoba się plastik. Jego prawo. Ale Nie Piszcie, że nie widać czy coś jest z plastiku czy z drewna. Otóż widać, zawsze widać róznicę. Chyba, że ktoś sie w ogóle nie zna. A tym się lepiej nie chwalić.

Dla mnie okna drewniane są zawsze piękniejsze i nic mnie nie przekona, że wyglądają tak samo jak drewno. Wystarczy przejść się po ekspozycjach i porównać "golym okiem" - to tak jak różnica pomiędzy podłogą drewnianą a panelami z tworzywa, czy meblami w okleinie drewnopodobnej a z prawdziwego drewna. Co do eksploatacji, to plastik zawsze brudzi się bardziej i brzydko starzeje. Konserwacja jest konieczna dla każdego drewna - podobnie jest z meblami, parkietem, a jednak nie chcemy otaczać się wyłącznie tworzywami. Różnica w cenie jest wyraźna tylko pomiedzy oknami białymi, okleinowane folią są w bardzo zbliżonej cenie. Niektóre kształty i wym,airy okien są możliwe tylko z drewna - np. łukowe, okrągłe (plastikowe są na ogół bez gwarancji), także wymagają poprzeczek przy większych wymiarach.

Popieram !!!! :D :D :D :D :D

Jak czytam coś takiego, że ktoś nie widzi różnicy między tworzywem a drewnem...to zastanawiam się skąd się urwał ???

Jeden pije herbatę z porcelanowej filiżanki a drugi z duralexu ...czy można powiedzieć, ze to jest to samo?? :roll: :roll: Mozna! Jeśli się nigdy nie piło z porcelany albo nie ma to dla kogoś żadnego znaczenia z czego pije.

Tak samo jest z drewnem i plastikiem. Jest różnica!!!! I to bardzo duża.

Oczywiście potrafię zrozumieć, że komuś bardziej podoba się plastik. Jego prawo. Ale Nie Piszcie, że nie widać czy coś jest z plastiku czy z drewna. Otóż widać, zawsze widać róznicę. Chyba, że ktoś sie w ogóle nie zna. A tym się lepiej nie chwalić.

Rozumiem, że to do mnie?

A i owszem fachowcem nie jestem, przedstawiłam jedynie opinię użytkownika laika. I zapewniam Cię, że wiele osób nie widzi różnicy pomiędzy oknami platikowymi w okleinie drewnopodobnej a drewnianymi (nie twierdzę, że tak jest ze wszystkimi produktami, tu mowa o oknach). Zwłaszcza z pewnej odległości. Natomiast różnicę między duraleksem a porcelaną zdecydowanie widzę. Nie czuję się też jakoś specjalnie gorsza, że nie znam się na oknach na tyle, żeby tę różnicę widzieć.

I znikąd się nie urwałam, zapewniam.

• 1 month później...
Okna PCV z drewnianymi wygrywają tylko pod jedny względem- są tańsze. A to coś znaczy. W życiu nie zamontowałabym okien PCV. Drewno to naturalny "budulec" i w dodatku zawsze modny. Jeśli chodzi o konserwacje to na rynku jest tyle preparatów do pielęgnacji drewna, że na prawdę nie ma z tym problemu. Poza tym zimą, szyby w oknach drewnianych nie rosieją, co przy oknach PCV zdarza się bardzo szęsto. Warto zainwestować trochę więcej grosza i wstawić drewniane.