agnese 12.11.2002 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Czytalam, ze okna plastikowe podczas pozaru topia sie i wydzielaja trujace opary (chyba chlorowodor, albo cos w tym rodzaju). Czy ktos cos na ten temat wie.Producenci okien zarzekaja sie, ze ich okna sa niezapalne, ale wydaje mi sie, ze to jakas sztuczka technologiczna. A poza tym mowia, ze drewniane sa tak nalakierowane, ze tez wydzielaja mnostwo paskudztw. Czy ktos cos na ten temat wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.11.2002 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 W domu masz tyle plastików że okna raczej nie robią różnicy,raczej nie ma takiej rzeczy ktora sie palac nie wydzielalaby trujacych oparów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 12.11.2002 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Ale niestety - to prawda.Poza tym mają dużo gorszą izolacyjność cieplną - łatwiej przewodzą zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 13.11.2002 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 wojtku nitko - nie rozpętuj wojny miedzy PCV a drewnem - wszystko ma swoje + i - i tyle.zresztą ta sprawa na forum była już poruszana setki razy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 13.11.2002 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Wszędzie słychać , hej, a jak często widujecie pożary domów??? Przecież nie po to budujemy, by zaraz je spalic Nie przemawia do mnie ten argument o paleniu lub nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 13.11.2002 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Temat był już kilka razy obszernie dyskutowany - poszukajcie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 13.11.2002 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Czym palisz w kominku - drewnem czy plastikiem. Na czym grillujesz kiełbaski - na węglu drzewnym czy na plastiku. Nie daj się zwariować. Plastik jest trudnozapalny i samogasnący [fachowa terminologia]. Są tacy nawiedzeni "ekolodzy" co walczą z plastikiem - bezskutecznie. Byli tacy na forum, wypadli sa sianie defetyzmu. Jedne i drugie okna są jednakowo dobre, jednakowo ciepłe i jednakowo ciche. Tylko te drewniane są nieznacznie droższe bo droższy jest materiał wyjściowy jakim jest drewno i droższa jest technologia produkcji. O zaletach jednych i drugich okien poczytasz sobie w grudniowym MURATORZE. Zdrówko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 13.11.2002 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Właśnie dlatego żeby się nie zatruć używasz drewna a nie plastiku. Ja swego czasu dużo paliłem plastików (opon, butelek,...) na ognisku i pali się super !!! A jaki CZAD ! Drewno i plastik TO NIE JEST TO SAMO ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 13.11.2002 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 A czy piekłeś kiełbaski. To DRUGIE ZDANIE ty powiedziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 13.11.2002 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Było tak:Najpierw duże ognisko palone z drewna. W środku pieczone ziemniaczki a na kijku kiełbaski albo jabłka pieczone. Po konsupcji wrzucało się plastiki, opony, stare puszki po aerozolach. I ognicho zamieniało się czasem w fajerwerki a czasem w produkcje dymu ciężkiego. Trzeba było uważać, żeby nie wejść w strefę dymu bo dusił. David Pearson (w książce "Przyjazny Dom" wydanej przez WYdawnictwo Muratora) porównuje koszty energii potrzebne do produkcji niektórych materiałów. Wytworzenie tworzyw sztucznych pochłania 225 razy więcej energii niż rąbanie, piłowanie i transport drewna). Ta różnica poczywiście nie przekłada się na cenę końcową ale daje też podstawy do innego, bardziej ogólnego i według mnie, przyszłościowego spojrzenia na różne materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 13.11.2002 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Czyżby kolejna dyskusja o wyższości Świąt ....... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 14.11.2002 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 A trzeba ? Ten wątek rozwija się na razie w kierunku hobby palenia ognia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 14.11.2002 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 A drzewo na okno musi rosnąć co najmniej 80 lat. A ile przyjemności w tym czasie daje - grzyby pod sosną, urocza randka na gałęziach choiny, śpiew słowika co kucnął na gałęzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nula 16.03.2003 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 nie wiem jakie okna wyprac, jedni mowia, ze drewniane (machoniowe) sa dobre, inni, ze z drewnianymi to duzo roboty,po trzeba co jakis czas malowac, itp.Czy ktos ma jakies uwagi na ten temat, doswiadczenia, etc?Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wstep Bronislaw 16.03.2003 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 To jest pytanie bardziej "religijne" niz "budowlane" (poszukaj starych wątków).Sam dłuuuugo sie zastanawiałem.Po odsianiu ziarna od plew (tzn. 1001 niestworzonych historii które sprzedawcy i wyznawcy jednego rozwiązanie opowiadaja o tym drugim) wyszło na to że powazne róznice sa tylko dwie:-drewno jest ładne-plastiku nie trzeba malowaćU mnie zwyciężyło lenistwo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martines 17.03.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Przez całe życie mieszkałem w domu gdzie były drewniane okna. Przez parę lat od montażu wszystko jest ok bo nie trzeba ich malować. Potem można wykreślić tydzień urlopu (w zależności od ilości okien) na malowanie . Po pewnym czasie i tak powstały szpary i zdecydowaliśmy się wymienić na plaskim. Tydzień więcej spędzam nad morzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.03.2003 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 hihi okna mahoniowe....takich u nas nie ma..a jesli sa czesci narodu nie byłoby na nie stac...ten mahon..to meranti słabsze drewno:smile:a jakie okna ...zalezy co kto chce..ja mam pcv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 17.03.2003 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Decyzja o tym jakie okna PCV czy drewno pozostanie bez odpowiedzi. Ile głosów w dyskusji tyle zdań na ten temat.Jeśli masz "zasobny protwel" to polecam okna drewniane modrzewiowe dobrej firmy.(jakiej zależy od Ciebie) Jeśli jednak okna drewniane standart to tutaj bardzo bym się zastanawiał. Większość FIRM na takie okna daje trzy lata gwarancji na malowanie, Po trzech latach trzeba by je umalować. No i do malowania też są odpowiednie instrukcje.Za taką cenę możesz mieć dobrej klasy okna PCV. Profil np. czterokomorowy, lub pięciokomorowy. No i PCV nie trzeba malować. Jedyna różnica to tylko rama i jej parametry. Jeśli okna PCV to od dużego producenta. Nie z jakiegoś rzemiosła. Przy oknach nie należy oszczędzać bo się to mści. Polecam poczytanie na stronie http://www.oknonet.pl .Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 17.03.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 ja mam drewniane mahoniowe ale nastepnym razem kupie tez drewniane ale debowe. mahon jest miekki i latwo o wgniecenia. przy kupnie okien drewnianych (szczegolnie duzych rozmiarow) polecam wynajc te sama firme do montazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio 2003 19.03.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Też mam ten problem. Alen po namyśle stwierdziłem, że jak mam patrzyć przez kolejne kilkanaście lat na plastiki, to wolę trochę dołożyć i kupić piękne(znalazłem już takie) drewniane.Wybór okien zależy tylko od gustu i kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts