Gość 19.03.2003 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 w oknach drewnianych już niewiele jest obecnie drewna !!! Drewno meranti, a nie mahoniowe, ma nieco inną strukturę od np. sosny czy dębu, porównaj w salonie u producenta. Kolor możesz mieć jaki chcesz. Możesz mieć okna z meranti w kolorze np. dębu rustykalnego i okna dębowe w kolorze i tu już drewna mahoniowego Twardość ram, to prawda jest różna, ale zależy to bardziej od jakości lakierów i ilości ich warstw. Te naprawdę dobre drewniane okna, konserwowane 1-2 razy w roku np. fornitem, w połączeniu z roletami to nawet 10-15 lat bez malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 19.03.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Wybrałem meranti i jestem zadowolony. Jak przyjemnie się patrzy na te okna jak na piękne meble .Do plastiku ,który nie ma duszy odczuwam obojętnośc jako rzecz,która musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 20.03.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Mahoń meranti - tak to się nazywa. Gatunek mahoń - podgatunek meranti - ponadto jest jeszcze kilkanaście takich podgatunków. Struktura zbliżona do struktury dębu - obydwa są gatunkami liściastymi. Twardość zależy od gęstości [głownie] a nigdy od rodzju lakieru i ilości warstw. Przy malowaniu kryjącym są trzy warstwy - grunt, podkład i nawierzchniowy. Przy malowaniu transparentnym dwie - grunt i nawierzchniowy bezbarwny. TO TAK DLA WYJAŚNIENIA PVC było jest i będzie - to konsekwencja wycinania lasów i braku drewna ale i też rozwoju nowych technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Okna drewniane czy plastikowe?Boże Narodzenie czy Wielkanoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.03.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 pchelek,twardosc lakieru tez ma wplyw na twrdosc calej ramy. Jednak lakier pomaga tylko w niewielkim stopniu. Uwazam ze moje okna sa super (meranti, kolor jesion) i maja ta dusze - dodaja uroku, ciepla i naturalnosci.Co z tego ze trzeba je malowac. Na pewno jesli bede je co 5..6 lat malowal przezyja plastiki.Rodzaj okien ma tez duzy wplyw na charakter wnetrza a nie tylko elewacji. Zalezy jaki styl ktos lubi.Ceny, jakosc .. jesli zaczniemy od srdniej polki to wszystko sie wyrownuje ...zycze dobrego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 20.03.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 On 2003-03-20 11:48, tom soyer wrote: ... Na pewno jesli bede je co 5..6 lat malowal przezyja plastiki. A niby co się ma stać z plastikami? Wyparują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 20.03.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Plastiki nie wyparowują, ale niszczą się w inny sposób. Ja zamontowałem jedno okno (na szczęście) profil rehau - sprzedawca rozpływał się na jego temat. Też myślałem: wygodne, trwałe, łatwe do utrzymania w czystości. Niestety już po trzech latach przy wietrznej pogodzie firanka zachowuje się jak flaga na wietrze, świst wiatru jest nie do zniesienia (nie pomogła wymiana uszczelki). Profile przy normalnym użytkowaniu powyginały się (widać gołym okiem po otwarciu). Co zatem radzą mi zwolennicy PCV. Wymienić na nowe? Natomiast co do tego mahoniu przed zakupem należy zapytać, czy to na pewno mahoń, czy tylko okleina. Tych okleinowanych nie polecam - trudno sprawdzić, co jest pod spodem. Okna drewniane mają też zalety: są sztywne, dobrze izolują akustycznie, dają się malować (można zmienić kolor gdy się znudzi), dają się naprawiać w przypadku drobnych uszkodzeń (np. zadrapania). Poza tym drewno ma charakter, który nie da się podrobić przez zastosowanie plastiku. Zgadnijcie jakie okna wybieram do mojego nowego domu [ Ta wiadomość była edytowana przez: viator01 dnia 2003-03-20 12:51 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 20.03.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 viator01Od 5 lat użytkuję okna PCV z OknoPlastu Kraków. Słońce je smaży, mróz je zmraża a one cały czas wyglądają jak nowe (jak były śnieżno-białe tak pozostały). To co napisałeś o tej deformacji to na pewno w większym stopniu przypadłość okien drewnianych, niż plastikowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.03.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 On 2003-03-20 11:53, Grzegorz63 wrote: On 2003-03-20 11:48, tom soyer wrote: ... Na pewno jesli bede je co 5..6 lat malowal przezyja plastiki. A niby co się ma stać z plastikami? Wyparują? drewno tez nie wyparuje widziales kilkunastoletnie okna plastikowe, ktore nie byly konserwowane? przy otwieraniu plastik trzeszczy jak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 20.03.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Ja chcę mieć (na 95%) okna białe, więc raczej wybiorę PVC (drewniane mają urok gdy są w kolorze ...hmm...drewnianym ). I tak sobie myślę: skoro noszę bawełniane dżinsy ze stretchem, bawełniane koszulki z lycrą, sukienki z lnu z wiskozą oraz swetry z wełny z akrylem, to i dom z oknami PVC jakoś zniosę ...bez większego problemu. Miłośników drewnianych okien niemniej serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 ludzie nie wymieniaja plastikow na drewno tylko dlatego ze ich na to stac (kup g.. - zaplacisz dwa razy ) albo ze przestali byc wygodni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 20.03.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 drewno tez nie wyparuje widziales kilkunastoletnie okna plastikowe, ktore nie byly konserwowane? przy otwieraniu plastik trzeszczy jak ... Kilkanaście lat temu okna plastikowe były praktycznie nie znane. Te co było miały rzeczywiście profile niestabilne, wyginały się jak chciały, białe- były żółte po roku czasu. Ale to samo można powiedzieć o oknach drewnianych sprzed kilkunastu lat (kto wtedy używał drewna klejonego?). Myślę że jest sensem porównywać wyroby współczesne a nie te prehistoryczne. No ale z tym plastikiem co trzeszczy przy otwierani to już zupełnie oniemiałem. Możesz podać coś bliżej w którym miejscu trzeszczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 20.03.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 tom soyer - na Twoje ucieszenie. Najstarsze zachowane okna drewniane mają ok. 300 lat. Okna drewniane pojawiły się w XV wieku. Wcześniej były tylko okiennice. Historia szkła liczy 7000 lat. Na wykopaliskach w Pompei znaleziono resztki okien [płytek] szklanych w metalowych ramach. Najstarsze okna widać na obrazach malarzy flamandzkich - ze wszystkimi szczegółami. Widać słoje i zacieki wody - są to okna z dębu. Dąb jest pokrewny do meranti. Te bardzo stare okna można pooglądać w internecie na stronach muzeów. Czy PVC tyle przeżyje - raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 20.03.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Grzegorz,Zgadzam się, że okna z PCV nie są złe, jeśli porównamy te przeciętnej lub niższej jakości drewniane i plastikowe to nie ma raczej różnicy. Natomiast uważam, że znacznie trudniej jest ocenić jakość materiału zastosowanego na okna plastikowe niż drewniane. O ile drewno (oczywiście malowane lakierem transparentnym) można starać się ocenić z zewnątrz, to PCV nie. Wiem coś o tym, bo pracuję na uczelni z ludźmi, którzy od lat w laboratorium badają jakość tworzyw sztucznych. Można kierować się renomą firmy ale... .Jeśli chodzi o to krzywienie się okien to nie tylko ja mam z tym kłopoty. Mój kuzyn w swoim zakładzie musiał wymienić po jednym sezonie wszystkie okna ze ściany południowej. Tworzywo pod wpływem słońca nie wytrzymało. Stwierdzono błędy w montażu, dobrze, że robiłą to ekipa producenta. W przypadku okien drewnianych, które znacznie mniej pracują przy zmianach temperatury błedy montażowe są mniej prawdopodobne.Ja jestem w tej dobrej sytuacji, że mam dom parterowy z dużym okapem, który prawie całkowicie chroni okna przed deszczem. Zatem mniej ryzykuję decydując się na okna drewniane, które z kolei idealnie pasują kolorystycznie do koncepcji domu (większość elementów będzie brązowych i żółtych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Okna z PCV trudno się utylizują nie zostawiajmy problemu, przyszłym pokoleniom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 20.03.2003 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 A jak dużo mniej chemii- do utylizacji masz w drzewie: impregnowanym, klejonym, lakierowanym? Jesteś w stanie to ocenić?. Marek. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Marek K dnia 2003-03-20 14:58 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: Marek K dnia 2003-03-20 14:58 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2003 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 :??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Wagowo jakieś 97%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2003 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 ...Podobnie badania przeprowadzone przez Państwowy Zakład Higieny w Warszawie dowiodły, że okna PVC są absolutnie nieszkodliwe dla naszego zdrowie, a wręcz w niektórych przypadkach niezastąpione, chociażby w przypadku osób cierpiących na różnego typu alergie. Okna PVC gwarantują szczelność na przenikanie różnego typu alergenów np. kurzu, pleśni itp. Na początku lat dziewięćdziesiątych powstało w Danii w Skejby pierwsze osiedle dla alergików. Gremium lekarzy i mikrobiologów, mając na celu zapewnienie alergikom normalnej egzystencji bez konieczności zażywania leków, zadecydowało o wyposażeniu domów w profile PVC. Wszędzie tam, gdzie istnieje konieczność zastosowania materiału neutralnego biologicznie PVC stanowi odpowiednie rozwiązanie. Szacuje się, że ponad jedna trzecia wszelkich tworzyw sztucznych stosowanych w szpitalach to PVC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aesacus 26.03.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Nie wiem czy ktoś widział surowe drewno meranti ? Przypomina balsęmeranti nie ma nic wspólnego z mahoniem (Swetenia mahagoni. Z resztą mahoń prawdziwy jest pod ochrona i nie spotkałem go obecnie na składach drewna. czasami mozna dostac resztki u wytwórców fornirów.Według mnie jesli z drewna to na 100% okna sosnowe lub dębowe, ale to już kwestia ceny [ Ta wiadomość była edytowana przez: aesacus dnia 2003-03-26 14:40 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts