Richardo 28.03.2003 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Ja też sie zastanawiam ktore wybrac. Jedni radza plas inni drew, sam nie wiem ale wolalbym chyba jednak drewniane. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Richardo dnia 2003-03-28 14:07 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 29.03.2003 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 On 2003-03-16 23:44, bronek wrote: To jest pytanie bardziej "religijne" niz "budowlane" (poszukaj starych wątków). Sam dłuuuugo sie zastanawiałem. Po odsianiu ziarna od plew (tzn. 1001 niestworzonych historii które sprzedawcy i wyznawcy jednego rozwiązanie opowiadaja o tym drugim) wyszło na to że powazne róznice sa tylko dwie: -drewno jest ładne -plastiku nie trzeba malować U mnie zwyciężyło lenistwo.... U mnie też prawdopodobnie zwycięży lenistwo:grin:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 30.03.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2003 Okna z tworzywa kolorowego w miejscach nasłonecznionych będą blakły a pomalowane wyglądają paskudnie. Do tego w sąsiednim wątku przeczytałam, że łatwiej je wyłamać, więc na pewno są dobre dla złodzieja. Natomiast białe po pewnym czasie ob kurzu i deszczu robią się szare, mają żółte plamy, widoczne rysy.Można u sprzedawców okien dostać specjalny płyn do czyszczenia, który każda kobieta używająca zmywacza do paznokci rozpozna jako aceton. Czyszczenie nim jest żmudne i zabiera pięć razy więcej czasu niż malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.03.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2003 a u mnie w gwarancji jest napisane że nie wolno myć żadnymi rozpuszczalnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 31.03.2003 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 rozpuszczalniki są NIEDOPUSZCZALNE - Tylko woda + detergent. Okien z PVC NIE MALUJE SIE. Farba nie trzyma. Okna kolorowe nie blekną [nie blakną] - pigmenty są trwałe. Nie jest to farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 31.03.2003 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Ja durzucę jeszcze - białe nie zółkną i nie szarzeją (no chyba że się nie myje ). Okna PCV białe mam od 8 lat (na Górnym Śląsku), okna te wychodza na wszystkie strony świata - nie ma różnicy dla N, E, S czy W. Ramy myte są 4-5 razy do roku detergentem. pozdr. ZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 01.04.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 masło czy margaryna....??snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.04.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Właśnie dostałem ofertę od Urzędowskiego (po miesiącu czekania - ciekawe dlaczego ?) I wyszło mi, ze te same okna mogę mieć, za: 7.200 za białe PCV 10.300 za barwione PCV (golden oak - M&S) 10.700 za drewniane (meranti - Urzędowski) Jak widac różnica pomiedzy białe PCV, a derwniane jest dosyć duża (ponad 30%), ale już pomiędzy barwione PCV, a drewnanie znikoma. Wnioski są IMHO oczywiste. Jeśli ktoś ma ograniczony budżet, powinien kupić białe "plastiki" Jeśli ktoś ma wieksze luzy finansowe to wybór plastik/drewno jest czysto subiektywny. Ot - komuś się nie chce za dużo chodzić wokół okien, a ktoś inny uważa, że drewno ma "duszę" Nie ma więc o co kruszyć kopii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 04.04.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Wybor plastik/drewno w ogole jest subiektywny. Jeden woli drewno inny plastik. Roznice w cenach sa minimalne - ty to sprawdziles na bazie okien okleinowanych. A ja moge pokazac producenta okien drewnianych, ktory biale drewniane sprzeda za porownywalna cene (albo i nizej) niz biale plastiki. Dla mnie to tylko kwestia czy ktos obawia sie odnawiania okien drewniany co pare lat czy bardziej obawia sie wypaczenia okien PCV albo czy ktos ceni wyglad okien z drewna czy tez bardziej gladko-biurowy wyglad okien z PCV. Jedno i drugie rozwiazanie zalezy bardziej od gustow niz od wad/zalet i cen. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.04.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Dave - ty się weź za politykę. W odwracaniu kota ogonem jesteś mistrzem "Roznice w cenach sa minimalne - ty to sprawdziles na bazie okien okleinowanych. A ja moge pokazac producenta okien drewnianych, ktory biale drewniane sprzeda za porownywalna cene (albo i nizej) niz biale plastiki." Ale jaki sens ma kupowanie malowanych na biało okien drewnianych - maja wady obu systemów: "gladko-biurowy wyglad okien z PCV" (Twoje słowa) oraz konieczność "odnawiania okien drewniany co pare lat" (j.w.) W mojej branży takie coś nazywa się "świnka morska - ani świnka, ani morska" A co do różnicy w cenie to już raz Ci to wytykałem - przy zakupie kotła oszczędność 200,- zł uznałeś za chwalebną, a teraz 3 tys. uznajesz za nieistotne "Dla mnie to tylko kwestia czy ktos obawia sie odnawiania okien drewniany co pare lat czy bardziej obawia sie wypaczenia okien PCV" A to kliniczny przypadek manipulacji O ile odnawianie okien drewnianych jest niepodważalną koniecznością, o tyle wypaczanie się okien PCV w stopniu większym niż drewnianych jest co najmniej dyskusyjne. "albo czy ktos ceni wyglad okien z drewna czy tez bardziej gladko-biurowy wyglad okien z PCV. Jedno i drugie rozwiazanie zalezy bardziej od gustow niz od wad/zalet i cen." Wybór "barwione PCV/drewno meranti" (dla ścisłości: dębowych wogóle nie biore pod uwagę ) jest rzeczywiście rzeczą upodobań. Tak samo wybór "białe PCV/malowane drewno" to kwestia przekonań. Ale wybór pomiędzy tymi dwoma grupami jest jak najbardziej wyborem ekonomicznym, a więc ma charakter obiektywny - osobliwie dla tych, którzy dysponują ograniczonym budżetem Zdaje sobie sprawę, że powyższe jest trochę dzieleniem włosa na czworo. Ale budując dom większość z nas musi optymalizowac koszty, a to polega na wybieraniu takich rozwiązań, które przy założonym budżecie zapewnią nam maksymalny efekt, albo pozwolą osiągnąć cel najniższym kosztem. Dlatego podsystem "gust" można włączyć dopiero na zbiorze odfiltrowanym przez TEO (Technczno-Ekonomiczny Optymalizator - sam to wymyśliłem ) Działanie odwrotne nazwałbym nieroztropnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 04.04.2003 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Jasiu - nie ma roznicy 3tys. Nie ma roznicy praktycznie zadnej. Okna drewniane wygladajace podobnie do okien plastikowych (biale albo z faktura) o podobnych parametrach kosztuja podobnie (roznice 200zl nie uznaje za roznice, btw na kotle zaoszczedzilem tak ze 2-3tys). I okna drewniane zawsze beda wyglac mniej biurowo (nawet biale) - bo maja inna konstrukcje ramiaka (przyjrzyj sie - nie ma jednolitej tafli). Dla mnie duzym argumentem na plus dla drewna jest sztywnosc. PCV mozna dosc latwo odksztalcic podwazajac je i otwierajac balkon z zewnatrz (przekonal sie o tym moj znajomy). Z drewnem nie byloby tak prosto. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.04.2003 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 OK. Nie wyważałem ani okien plastikowych ani drewnianych więc nie mogę zakwestionować twoich twierdzeń. Co do różnic w wylądzie białych okien PCV i malowanych drewnianych, też się nie będę wypowiadał bo jestem za prosty, żeby je dostrzec. Co do różnic w cenach to są jakie są (i jakie podałem, z dopiskiem: białe okna drewniane są cenowo zbliżone do białych PCV) i tego przedyskutować też się nie da. Wygląda więc na to ,że nie ma co dalej marnowac prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 04.04.2003 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Zgadzam się, tylko jedno ale, chyba pchełek powiedział, że PCV można b. łatwo wyważyć, więc jeżeli ktoś zastanawia się nad szybami P2 lub P4 drewniane wydają się koniecznością. Z drugiej strony, słyszałem że włamują się przez przewiercenie ramy, potrzebny jeden otwór lub trzy w przypadku stosowania tzw. rozetek i złodzieje są w środku. Tak na marginesie, to mi się i tak podobają drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 On 2003-03-16 23:06, Nula wrote: nie wiem jakie okna wyprac, jedni mowia, ze drewniane (machoniowe) sa dobre, inni, ze z drewnianymi to duzo roboty,po trzeba co jakis czas malowac, itp. Czy ktos ma jakies uwagi na ten temat, doswiadczenia, etc? Dzieki Zdecydowanie plastikowe.Ale uwaga!!!Nie dajcie sie zwiesc cenie.Dobre okna plastikowe tez kosztuja Jakie maja miec wyposazenie to juz od Was zalezy.Uwazajcie tylko na profile wewnatrz okien .Powinny byc Zamnkniete-tzn. to cale zelastwo ktore jesat w plastiku.Pozniej pozostanie Wam tylko wymiana uszczelek.Ja osobiscie uzytkuje okna TROKAL 900 od siedmiu lat na tych samych uszczelkach I co ? I nic tak jakby wczoraj je zalozyli.Za drewniane okna dziekuje .Spedzilem przy nich okolo 15 lat dziecinstwa na skrobaniu i malowaniu i mam serdecznie dosc.Naprawde wolny czas wole spedzic w inny sposob.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2003 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 A możesz powiedzieć dlaczego muszą być zamknięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.04.2003 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Chodzi profil stalowy wewnątrz ram - on decyduje o sztywności okna. Tańsze mają profil w kształcie litery U (ceownik !?), lepsze (sztywniejsze) mają profile zamknięte - czyli "prostokątna rurka" Tyle, że tego nie można stwierdzić bez przecięcia ramy okna Pozostaje zaufanie do producenta . . . ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tito 04.04.2003 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Jednym zdaniem: Okna plastikowe mają jedną wadę - że nie są zrobione z drewna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.04.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Rozumiem, że to prowokacja mająca na celu podgrzanie atmosfery Bo jeśli nie to muszę ciebie poprosić o rozwinięcie myśli bo nie do końca zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juma 04.04.2003 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 CZe wszystkim jesli chodzi o okna plastikowe z profilem zamknietym to i tak nie ma zadnej gwarancji na to ze sie niebeda sie wyginaly a to dla tego ze nie macie swiadomosci o tym ze jes dane te cale zelastwo po calej dlugosci ramy.Wiem cos o tym bo pracowalem przy produkcji takich okien i niby jest ustawiona pila do ciecia na odpowiedni wymiar to i tak zalezy od pracownika jak on to przytnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2003 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 On 2003-04-04 21:12, Jasiu wrote: Chodzi profil stalowy wewnątrz ram - on decyduje o sztywności okna. Tańsze mają profil w kształcie litery U (ceownik !?), lepsze (sztywniejsze) mają profile zamknięte - czyli "prostokątna rurka" A ja się z tym nie zgodzę. Możliwości wykonania okna rozpatruje się w zależności od wymiaru skrzydła, a nie widziałem w żadnym systemie, żeby w skrzydle było ono zamknięte?! Kształt wzmocnienia stalowego to tylko jeden z czynników wpływajacych na sztywność. Mogę sie założyć że np.ceownik 2x2 cm o grubości ścianki 1.5mm będzie sztywniejszy niż "prostokatna rurka" o takich samych wymiarach, ale o grubości ścianki 1 mm. (I na pewno taki ceownik 1.5mm będzie droższy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts