Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna drewniane czy plastikowe - opinie

Recommended Posts

Co do wytrzymałości Ceownika w stosunku do rury to ma się tak:

Ceownik ma współczynnik Wx=0.345 cm3, natomiast rura

W=0.58 cm3, dla profilu C 20x20x2, rury 20x20x1.5, cieńszych nie znalazłem dlatego takie porównanie, ale współczynnik jest proporcjonalny do grubości więc bedzie podobnie. Współczynnik charakteryzuje nam wytrzymałość danego profilu (w tym przypadku jest to wytrzymałość na zginanie)

Z powyzszego wynika że jednak rura jest bardziej wytrzymała.

Krzysztof

• Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co chwila to problem. Jak nie ceramika PTH to okna. Co lepsze a co gorsze... a wszystko dlatego bo ma być raz i na zawsze. Dajcie sobie spokój! Czy to czy tamto i tak cos trzeba będzie przy nich kiedyś zrobić. I po co się wzajemnie denerwować? Teściu ma drewaniane pokrzywiły się i już a drugiemu nie. PCV też nie są idealne. Tak czy siak kiedyś trzeba będzie przy nich dłubać. Co kupicie będzie dobrze... ale do czasu, bo nic nie ma na zawsze. Pozdrawiam Kris

Jasiu:

Chodzi o to, że i jedne i drugie okna mają tyle samo wad co i zalet .Tak samo możemy dyskutować czy zupę pomidorową należy jeść z makaronem, czy z ryżem.

Po drugie większość opinii przytaczanych na forum, to banały powtarzane przez osoby nie mające zbyt dużego pojęcia o oknach.

Pozdrawiam

Teraz kminie :smile:

Cóż... każdy inwestor na własną rękę musi dojść do swojej "prawdy". Dlatego te spory się nigdy nie skończą, bo jeśli my do czegoś tam dojdziemy, to na forum zawitają nowi, którzy zaczną od nowa - Panta rei :smile:

Ja właśnie doszedłem do tego, że zamiast wybierać okna (drewniane/plastiki - bo o tym gadamy) równie dobrze mógłbym rzucić monetą. I owszem oznacza to 4-5 tys. różnicy w cenie, ale w codziennej eksploatacji różnicy większej nie będzie.

Jasiu proponuje kupić te tańsze a kase wydać na wakacje. Czy PCV czy drewniane i tak kiedyś trzeba będzie je wymienić. Nic nie ma na zawsze tylko diamenty są wieczne. Hm... okna diamentowe... To powinien być towar dla tych co toczą bezpłodne dyskusje które wytrzymaja dłużej hahaha. A i ściany też diamentowe niech sobie zbudują, żeby i za milion lat dom był jak nowy :smile: Wiecie co oni niech się kłócą, tracą czas i nerwy a my jedźmy na plażę. Jak wrócimy i okno się nie domknie to sie wymieni w następnym roku, albo za dwa... co tam. Moje życie nie jest podpożądkowane ścianom... oknom... i innym materialnym pierdołom. Kiedyś dałem się nabrać na takie gadanie co lepsze a co gorsze i poza niespanymi nocami niczego to nie wniosło pozytywnego do mojego życia. Więc sayonara... kto idzie na plaże?

:grin: Usztywnienia w skrzydłach są zawsze ceowe [te kwadratowe nie wejdą z uwagi na ukstałtowanie profilu wewnętrznego komory.

Kwadratowe bywają w ramach ościeżnic - ale są droższe niż ceowe.

Jx usztywnienia - nie problem jest policzyć

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pchelek dnia 2003-04-07 09:16 ]

do Pchełek

CZy rzeczywiście wzmocnienia w ramie muszą być koniecznie zamknięte?

rura kwadrat 30x30x1,5mm Ix=Iy= 2.32cm4

ceownik 30x30x2mm Ix= 1.99cm4, Iy= 2.65cm4

Jeżeli lepszy ceownik to jak powinien być zamocowany, która płaszczyzna okna powinna być bardziej sztywna?

Wielu producentów stosuje ceowniki dodatkowo pozaginane lub z dodatkowymi przetłoczeniami, które są wytrzymalsze od pełnego profilu.

Po drugie zastosowanie pełnego zbrojenia ma znaczenie przy montażu okna - jeśli wybierze się opcję na dyble.

Proponuję aby zakończyć te teoretyczne dywagacje na temat okien i PTH, bo i tak do niczego to nie prowadzi.

Jak znam życie , to wiele osób biorących udział w tych dyskusjach i tak na koniec pójdzie do dealera i kupi np. okno 034 za 450 zł z PROFILU EKONOMICZNEGO,z odchudzonym zbrojeniem, nic o tym nie wiedząc i jednocześnie ciesząc się z dobrej ceny...

Pozdrawiam i życzę takiej dociekliwości podczas zakupu okien

On 2003-04-08 16:04, Tito wrote:

Wielu producentów stosujeceowniki dodatkowo pozaginane lub z dodatkowymi przetłoczeniami, które są wytrzymalsze od pełnego profilu.

...

Proponuję aby zakończyć te teoretyczne dywagacje na temat okien i PTH, bo i tak do niczego to nie prowadzi.

Jak do niczego nie prowadzi. Po tej dyskusji forumowiczowie nie będą już rozpowszechniać banialuków że musi być zamknięte bo sztywniejsze.

Istotne jest Ix i Iy danego wzmocnienia. Może się okazać, że porównując dwa zbrojenia, zbrojenie ceowe dodatkowo przetłoczone, zagięte o wiekszej grubości, nawet w słabszej płaszczyźnie będzie sztywniejsze od zbrojenia zamkniętego, ale o cieńszych ściankach i mniejszym przekroju.

A i tak naistotniejsze jest wzmocnienie skrzydła, a tam wchodzi tylko ceowe. Im wiecej razy zagięte, wiekszej grubości i wiekszych gabarytach (szerokośćxwysokość)tym sztywniejsze.

Przy własnym domu jest zawsze coś do zrobienia i nigdy nie zrobi się idealnie na przyszłośc. Ja mieszkam w moim domu już 6 lat mam okna drewniane średniej klasy bo wtedy nie było mnie stać na dobre plastikowe. Latem były malowane, wyglądają jak nowe, zajeło nam to dwa dni koszt 250 zł robocizna i koszt sadolinu, nie wydaje mi się to strasznie uciążliwe. W tym roku robię remont w środku domu i zabuduję ganek przed domem i tam wstawię witryne PCV jest dużo tańsza - wszystko jest kwestią wyboru i nic nie jest wieczne jeśli się nie zniszczy to opatrzy albo wejdą jeszcze nowsze technologie i zawsze będzie się do czegoś dążyć.

Jak do niczego nie prowadzi. Po tej dyskusji forumowiczowie nie będą już rozpowszechniać banialuków że musi być zamknięte bo sztywniejsze.

Istotne jest Ix i Iy danego wzmocnienia. Może się okazać, że porównując dwa zbrojenia, zbrojenie ceowe dodatkowo przetłoczone, zagięte o wiekszej grubości, nawet w słabszej płaszczyźnie będzie sztywniejsze od zbrojenia zamkniętego, ale o cieńszych ściankach i mniejszym przekroju.

A i tak naistotniejsze jest wzmocnienie skrzydła, a tam wchodzi tylko ceowe. Im wiecej razy zagięte, wiekszej grubości i wiekszych gabarytach (szerokośćxwysokość)tym sztywniejsze.

Ty chyba nie wiesz oczym piszesz

Raz piszesz że banialuki o pełnych profilach, a za chwilę piszesz że ceowniki bardziej pozaginane itd. Przeciesz te zagięcia powodują wzrost sztywności, tak?

No to chyba bardziej sztywna jest rura od ceownika choćby nie wiem jak pozaginanego. Poza tym czym więcej zagięć tym wiekszy koszt wyprodukowania kształtownika.

Krzyś

JX - czyli moment bezwładności zależy od POLA PRZEKROJU kształtownika stalowego. Kwadratowa rura z blachy 2 mm może mieć mniejszy moment bezwładności od ceownika z blachy 1,5 mm powyginanego na bokach.

Wygięcie powyginanego ceownika jest łatwiejsze niż kwadratowej rury.

Ważny jest moment bezwładności wkierunku prostopadłym do okna [słupki, rygle, ślemiona, ościeżnice okien zestawianych] na obciążenie wiatrem.

Ważny jest moment bezwładności w płaszczyźnie skrzydła na obciążenie eksploatacyjne i od ciężaru.

W skrzydłach są tylko ceowniki.

W ościeżnicach mogą być ceowniki bo ościeżnica mocowana jest do muru.

W słupkach, ślemionach i ryglach powinny być kwadratowe rury.

Dyskusja o usztywnieniach jest bardzo ważna bo od rodzaju usztywnień zależy trwałość okna.

Tak Krzysiu jednak nie do końca wszystko rozumiesz.

Całe szczęście, że w końcu Pchełek się wypowiedział, bo komu jak komu ale jemu chyba wszyscy wierzymy!!!

Apel do wszystkich: nie sugerujcie sie tylko tym że profil zamknięty, porównajcie Ix i Iy danego wzmocnienia.(przede wszystkim w skrzydle), żeby później nie narzekać, że okno PCV się "wypacza :eek:"

Okna z PCV są dobre, te z górnej półki, ale one kosztują tyle co drewniane. Drewniane trzeba malować < to fakt< ale je można pomalować, a PCV nei da się pomalować, jak zżółkną to już takie pozostaną.A drewno jest ekologiczne.

:grin: szczególnie ekologiczne są impregnaty do drewna, kleje, podkłady i lakiery [to wszystko chemia]

żółknięcie profili zdarza się w kilku przypadkach -

- zła mieszanka PVC do wytłaczania profili - widać zażółcenia na miejscach silnie nasłonecznionych - trafiło się to jednemu z większych producentów profili 5 lat temu jak zmienił na pewien czas dostawcę polichlorku winylu,

- kwaśne deszcze - widać to w postaci plamek na skośnych powierzchnniach np. wzdłuż szyb,

- źle zwulkanizowane uszczelki - wychodzi z nich siarka i zażółca profile - widoczne są strużki zacieków,

Ale żeby tak wierzyć bezgranicznie - to nawet moża osobista żona tego nie robi [niestety]

wiecie co przeczytałem to wszystko i głowa mnie rozbolała i tak kupie drewniane bo drewno jest bliższe człowiekowi niz plastik ale nie wiem które są lepsze podobaja mi sie drewniane bo mi sie podobaja, przedeszystkim są solidne .

pozdrawiam wszystkich co nie wiedzą co wybrać:wink:

Witam wszystkich forumowiczów i zwracam się do was a zwłaszcza do tych którzy problem wyboru okien mają już za sobą lub już praktycznie je wykorzystują. Mam problem i dylemat co wybrać drewno czy plastik zlicowane czy nie jedno- czy dwó-skrzydłowe. Może ktoś z was zna wykonawcę SOLIDNYCH surowych okien drewnianych. Być może ktoś z was napotkał na normalnego cenowo i jakościowo producenta lub sprzedawcę - proszę o opinie w tej sprawie. Pozdrawiam