Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna drewniane czy plastikowe - opinie

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...
Gość PiterCh

Mam do was pytanie. Jestem na etapie kupna okien do mojego nowego domu i nie wiem jakie okna mam wybrać ?

Proszę o wasze doświadczenia i porady w tym temacie :) Chciałbym z nich zbudować jakąś najbardziej obiektywną opinię.

Nawet o to nie pytaj :D ...znajdziesz tu tyle opinii na temat wyboru okien, że i tak Ci to w niczym nie pomoże :D Są plusy i minusy zarówno jednych jak i drugich okien.Za plastikami przemawia zdecydowanie niższa cena (niż drewnianych) i jest jeszcze jedna ważna sprawa, okna drewniane żeby były DOBRE to muszą być dobrze zrobione, a te odpowiednio kosztują...w żadnym wypadku nie decyduj się na tanie okna drewniane bo kupisz badziewie, więc jeśli już drewniane to porządne-drogie.

Pozdrawiam.

Dajcie spokój :)

Plastik vs drewno to typowe udowadnianie wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Swiętami Wielkiej Nocy.

Dobrze zrobione okna (bez względu na materiał) będą dobre, z kiepskimi (również bez względu na materiał) będą kłopoty. Zastanów się jakie okna bardziej ci pasują wizualnie i emocjonalnie (np.: nawiedzony ekolog nie może mieć PCV ;)). Oblicz ile możesz wydać na nie pieniędzy. I poszukaj takich, które są najbliższe twojemu ideałowi, a kosztują nie więcej niż mozesz wydać. Oszczędzaj raczej na prestiżu niż na jakości

• 4 weeks później...
  • 1 year później...

Witam

Ja osobiscie optuję za plastikami .

Tyle tylko że mając plastiki trzeba często wietrzyc mieszkanie bo są aż za szczelne .

Mam na poddaszu okno dachowe drewniane i nie jestem z niego w 100% zadowolony . Podczas osadzania się pary wewnątrz (sypialnia) okno w narożnikach zmienia już swoją strukturę .

Nie wiem jak jest z normalnymi oknami , ale już mam uraz.

No i co najważniejsze okno drewniane jak nie było by skonstruowane zawsze będzie z DREWNA.

Pozdrawiam

Przepiura

Niezależnie, które okna się wybierze w obecnej technologii wszystkie będę "zaszczelne", dlatego albo należy wykorzystywać mikrowentylację, albo zafundować sobie nawiewniki np. Aereco - i problem zbytniej szczelności rozwiązany zarówno w drewnianych jak i plastikach.

Osadzenie się pary wodnej to efekt zbytniej wilgotności w pomieszczeniach - trzeba coś poprawić w wentylacji.