Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna drewniane czy plastikowe - opinie

Recommended Posts

Drzwi też są z PCV.

a mnie irytuje w mieszkaniu konieczność remontowania co kilka lat - w domu pierwszy remoncik chciałabym nie wcześniej niż za 10 lat, a na pewno nie chcę żeby było to remontowanie okien. Nie po to wydaję tyle kasy na budowę żeby sobie fundować dodatkowe wydatki bardzo szybkie do poniesienia albo konieczność czasochłonnych remontów. Czas to pieniądz.

• Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

BK

Ja też bardzo nie lubię remontów,dlatego unikam kłopotliwych materiałów.Nie zrobię więc np. drewna w kuchni czy łazience.Ale już np. tarasy miałam mieć oba wyłożone drewnem (idea architekta), zmieniłam to w planach na terakotę i ostatecznie wróciłam jednak do desek.Efekt będzie bez porównania przy mojej architekturze domu ciekawszy.To tak jak ze spodniami- takie z elany mogła bym wyprać ręcznie, a wełniane muszę zanieść do czyszczenia, a mimo to wolę wełnę.Ale powtórzę jeszcze raz - wiele zależy od ogólnej koncepcji wyglądu domu - jego stylu, kolorystyki itp.

Np. u Miecza te ciemne PCV bardzo dobrze wygląda.Gdybyś chciała Beatko zastosować w swoim domu wizualizację projektanta, tj. okładzinę drewnianą na części elewacji, to pasowała by tylko stolarka sosnowa.Przy innym doborze kolorów, materiałów można by zastosować z powodzeniem białe plastiki.

Renowacja lazurowych powłok w oknach nowoczesnych to też nie to samo, co malowanie zapamiętanych przez nas okien sosnowych, malowanych krytą białą farbą.

mimilapin,

obawiam się że renowacja okien drewnianych niestety taka prosta nie jest - koleżanka ma takie okna i już umówiła się z producentem że będzie jej okna odnawiać - na pewno koszty nie są małe. Powłokę musisz zdrapać i pokryć lakierem - nawet jeśli zrobisz to szybko zabierze to sporo czasu. Ale koleżanka ma sporo pieniędzy ...

Powtórzę - jeśli chodzi o zajęcia domowe to jestem raczej leniwa :oops: jak mogę coś w domu zrobić szybko i bezproblemowo to wybieram ten wariant. Po nieudanych decyzjach w urządzaniu mieszkania wiem że urządzanie domu podporządkuję wyłącznie wygodzie i ergonomii, no i posiadanym środkom finansowym.

Dobre okna drewniane kosztują dużo więcej niże dobre PCV. Jeśli kosztują mniej to znaczy że nie są dobre.

Jasne, że drewniane piękniejsze.

BK

Ze mną jest tak samo.Teraz mieszkam sobie leniwie w prawie nowym bloku, gdzie o wszystko dba administrator,więc jak sobie czasem pomyślę o obowiązkach z utrzymaniem domu, to mi się nieraz odechciewa budować.Naprawdę.Metraż do sprzątania 4 razy większy, a ile okien będzie do mycia? I w co ja się chcę wpakować?Ale jakoś tak ciągnie do tego własnego kawałka ogródka, choćby tam było stale coś do zrobienia...

Stary, jesteś adwokatem jareko ?

Nie jestem niczyim adwokatem ,sam nie zawsze potrafię się wybronić nawet jak mam rację

weszłam na strone tego fachowca - sprzedaje i montuje wylacznie okna pcv( http://www.jar-eko.home.pl)-

życzyłbym sobie i innym aby tylko z takimi fachowcami mieli styczność

jareko ma INTERES w propagowaniu takiej a nie innej opinii i szerzeniu marketingowych banialuków.

Jestem pewien ,że gdyby tylko chciał to w ciągu tygodnia miałby w ofercie okna drewniane od conajmniej 10 producentów .

Czy drewno czy pcw proponuję przede wszystkim nabywać od sprawdzonych producentów ,pamiętając zwłaszcza o tym jakich mają przedstawicieli regionalnych ,montażystów oraz zasięgnąć opinii znajomych . Dotyczy to większości produktów i usług związanych z budowlanką .

Szacuneczek dla forumowiczów . :lol:

... weszłam na strone tego fachowca - sprzedaje i montuje wylacznie okna pcv( http://www.jar-eko.home.pl)- dlatego mierzi mnie pseudoreklama na lamach szanownego muratora. Tu, na forum, wymieniamy sie doswiadczeniami , przytaczamy własne opinie......

Lia - jest to fakt niezaprzeczalny i nie kryje sie z nim ze preferuja z racji wlasnych przekonan TYLKO PVC. Z powodow o ktorych nie raz wymianialem. Ale cytujac me wypowiedzi powinnas dostrzec iz nie dyskredytuje stolarki drewnianej. Podkreslam caly czas - kazdemu wzgledem wlasnych upodoban, potrzeb i zasobnosci portfela. Wy - forumowicze - wybieracie to co wam odpowiada.

Zwrocilem tylko uwage na Twoja wypowiedz majaca niewiele wspolnegop ze stanem faktycznym. Trzeba umiec byc obiektywnym a nie powtarzac czesto powtarzane - i tu powtorze slowo ktore Cie tak bardzo ubodlo - banialuki na temat okien PVC (jakze czesto pojawiaja sie takze slowa podobne o stolarce drewnianej)

By zakonczyc te polemike jedno dodam ze swej strony - uwazam sie za fachowca w tej branzy a posadzenie mnie o pseudoreklame zapewne zweryfikowalabys zadajac sobie trud poznania chocby czesci moich postow - tek jak TY yak i ja postrzegam Forum Muratora gdzie na zyczenie kogos innego sie znalazlem by Wam pomoc w tematach najistotniejszych

Mozesz miec najlepsze okno i nie wazne z czego wykonane ale jak ci je spartola montazem to bedzie nic nie warte juz po roku (a moze i szybciej). Mozesz miec nawet okno dobrze zamontowane ale jak ci parapet zewnetrzny zamontuja nie tak, to w przypadku okna drewnianego tez kasa jaka na nie wydasz w blocie sie znajdzie bardzo szybko

I na zakonczenie - nie potrzebuje adwokatow ale milo mi ze sa tu osoby doceniajace moja tu obecnosc i porady a sady jakie wypowiadam sa moimi wlasnymi (co czasem by awantur nie wzbudzac - czesto podkreslam)

Mimilapin i BK !

Też jestem za tym aby wybierać materiały przede wszystkim praktyczne. Jest z czego wybierać.

A poza tym:

Zdecydowałam się na białe okna plastikowe nie dlatego że są tańsze/ ale dobrze że są/ ale dlatego że pasują do mojego domu - parterowego z białymi drzwiami i podbitką. Kiedyś miałam drewniane a teraz wolę plastiki. Podzielam zdanie ich zwolenników.

Nie chcę olejowanych czy woskowanych podłóg, w drewno na tarasie też zaczynam wątpić, zastanawiam się nawet czy nie zrezygnować z kominka...

Jestem zapalona ogrodniczka i cieszę sie na pracę w ogrodzie, a w domu oby jak najmniej remontów i konserwacji. Pozdrawiam Ela

• 3 months później...
Witam. Mam mały problem jakie wybrać okna. Drewniane (trójwarstwowa sosna) za około 19 tyś. zł czy plastikowe (VEKA lub SHIKO) za około 13 tyś zł (ceny brutto z montażem). Różnica w cenie jest dość znaczna ale podobnież w Polsce nie ma drewna które nadawałoby się na okna a profil- wiadomo to zawsze jest tylko plastik. Niechciałbym przesadzić z tym drewnem a zarazem nie mam zamiaru też "dziadować". Oczywiście sa inne gatunki drewna ale to wiąże się z inną (wyższą) ceną. Bardzo proszę o radę. Może ktoś już używa takich okien i zauważył że coś się z nimi zaczyna dziać. Dla fachowej informacji ściany mam z maxa 29 + 10 cm steropianu.

• 6 months później...

oj mariof - daj juz spokoj :)

a co do pytania nasuwajace sie moje uwagi

pierwsza uwaga - albo zawyzona cena Veki albo Schuco zanizone-czyli albo jeden chce cie skroic za bardzo albo drugi cos hmmm....nie teges

druga - zarowno okna z pvc jak i drewniane sa OK, jedne i drugie maja swosje wady i zalety i takze swoich zagorzalych zwolennikow jak i przeciwnikow. Tu decyzje mususz podjac sam - najlepiej odnajdujac za pomoca funkcji "szukaj" poruszajacych ten temat watkow

trzecia - oczywiscie sa rozne gatunki drewna i tym samym im lepsze tym drozsze - podobnie z pvc

pokombinuj i zdecyduj a pozniej szukaj producenta i montazysty. Dopiero taki misz masz moze zagwarantowac sukces,

I jeszcze jedno - nie wierz do konca w to co tutaj pisze sie o firmach ktore ialy wpadki.

Jak padnie ci cos w Jaguarze rozpoczniesz krucjate by te marke zdyskredytowac? Ciagle bedzie to marka i solidna jakosc za odpowiednia cene.

Wpadki zdarzaja sie kazdemu wiec z przymrozeniem oka na posty tego typu

(Tak sadze ja :) Jareko :) )

Mam sporo drewnianych robionych przez fachurę dobrego na zamówienie, drewnianych robionych w dużej firmie "Majewski" i plastików. Różne firmy(plastiki), bo wymiana była etapowo. Teraz przy następnej budowie będą już tylko plastiki. Tak drzwi jak i okna.