Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kupić czy budować

Recommended Posts

Witam.

Pozdrawiam wszystkich gorąco. :D

Mam dylemat:

Kupić dom za 100tys.

W większej wiosce, podpiwniczony, parter i poddasze użytkowe,

146mkw. ściany pustak,styropian,połowka pustaka, dach narazie przykryty papa, okna i drzwi jest komplet, instalacje komplet, CO w miedzi, czesciowo polozone regipsy i wylewki, ocieplone poddasze, dzialka 10 a.

Czy to się opłaci.

Czy może zacząć budowe, mam swoją działkę.

Bardzo prosze o komentarze.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

to jest trochę jak z sukienką- kupujesz w sklepie to wiesz: pasuje. Nawet jeśli trzeba przeróbek to rzecz już jest i ma swój kształt.

Jak chcesz super kieckę to idziesz do krawcowej, robisz trzydzieści przymiarek, wydajesz dwa razy tyle niż przewidziałeś, trwa to trzy razy dłużej a efekt to wizja krawcowej a nie twoja :wink:

Kupując gotowe nic nie ryzykujesz a nie tracisz życia na pozwolenia i z tym związaną szarpaninę. :)

Ja bym kupowała.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
no nie napalałbym się od razu i na szybko. Najpierw zbadaj dokładnie sytuację prawną tej "okazji", nikt nie robi prezentów w tej branży :). Rzeczoznawca sobie - a życie sobie, popytaj w okolicy, kto budował itp, porównaj z cenami z regionu. Ale jeśli jest wszystko ok i pasuje Ci dom i miejsce - to nie zastanawiaj się zbyt długo bo takie oferty szybko się deaktualizują.

Warto, jeśli nie ma jakiegoś "haka" - prawnego lub budowlanego. Ale od tego są rzeczoznawcy - prawnik i dobry budowlaniec. Też bardzo ważne - co z okolicą, może jakaś trudna - sąsiedztwo, dojazd, może planowana droga szybkiego ruchu - sprawdź koneicznie plan zagospodarowania przestrzennego. Ja o mało co, nie kupiłabym taniej, pięknej działki - w sąsiedztiwe przyszłego skrzyżowania wielkich dróg, tam nawet nie było PZG,ale dowiedziałam się o takich projektach od znajomych architektów w UM i pomimo, że nie jest to poewne wolałam nie ryzykowac. Z tego co wiem działka stoi do dzisiaj.

Ja bym się zastanowiła, sąsiedzi kupili stan surowy zamknięty, bo była okazja. Aktualnie po roku od zamieszkania przekładają dach, mieli problemy z RKS-ami na poddaszu, bo owszem skrzynki na rolety były, ale nad nimi nie było nadproży i wiele innych upierdliwych problemów. Twoja cena zdecydowanie atrakcyjna, ale dlaczego?