Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na posadzkę w garażu??

MagdaLenarczyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy macie kratki - ile średnio na 1 samochód?

W garazu kratki nie są konieczne, ani wymagane.

Wystarczy wykonać spadek w stronę bramy o nachyleniu ok. 3-4 mm na mb.

Odnośnie kostki w garażu - zapewne każdy z was widział parkingi z niej wykonane.

Jest na nich pełno plam po olejach i innych płynach samochodowych - są one baaardzzzo trudne do usunięcia, bo kostki mają strukturę porowatą w którą ciecz łatwo wsiąka.

koszt - farba 12l + impr. 12l = ok.330zł, 5 paczek chipsów 30 zł to wszystko wystarczyło na 50 m2 (impr 1x, farba 2x) ... to wchodzi ok. 7.2zł/m2

jakie chipsy? pod kolor?

:lol:

Czipsy są w kolorze biały, czarny, popiel - to produkt do posypywania betonduru.

Roland - też chciałam zastosować betondur ale słyszałam tylko negatywne opinie :(.

peilin - jedyną wadą posadzki epoksydowej jest właśnie cena - coś ok. 80-100zł/m2 - poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Słyszałam, że potrafi zaschnąć za szybko podczas rozprowadzania i że może się łuszczyć - do tego cena też nie jest wcale zbyt atrakcyjna.

Fakt, że ładnie wygląda na próbkach w sklepie - ale wszystkie opinie znam z opowiadań o kimś kto stosował a nie od bezpośrednich użytkowników.

• 2 weeks później...
najlepszy jest gres a żeby woda nie stała to musi być lekki spadek w stronę kratki lub drzwi a na ścianę wysoki cokół na około 1m to ani błoto ani rowery ściany nie zniszczą to może drogo ale kogo stać na remont po 5 latach jestem glazurnikiem to znam to od podszewki i często robię poprawki po oszczędnych

Doro_M kostkę robiliśmy tak:

Posypka z piasku, ubicie, podsypka i td aż do poziomu kładzenia kostki a ostatnia wastwa piasek +cement wymieszany na to kostka i znowu ubicie. Podsypanie i wmiecienie w szpary piasku.Oczywiście zachowanie przerwy dylatacyjnej po brzegach.

Wjazd zrobiliśmy też z kostki, takiej bardziej chropowatej , a do garazu poszła najgładsza jaka była na stanie. Kłopotów z wodą nie mamy bo i spadek jest zachowany a i elegancko wsiąka w podłoże.

A na stykach dom-garaz widziałam normalne progi zrobione od strony mieszkalnej wykończone ładna listwa od strony garazu- drzwi + wycieraczka wpuszczona w kostkę taka do wymiatania ze środka chroni dom przed przeniesieniem brudu.

• 1 year później...
Witajcie,

jak w tytule......jakąś wylewkę betonową malowaną dać, czy płytki ceramiczne, czy też gres szkliwiony lub nieszkliwiony??

nie jestem pewien wytrzymałości płytek a jeśli wytrzymają to które w praktyce są najlepsze do czyszczenia ?

pozdr

Do garazu śiwtnie nadaje się gres techniczny.

Tani gres z wyprzedaży (15,- zł) doskonale mi sie sprawdza.

Nawet młotek z wys. 1 m/. nie zrobił na nim żadnego wrażenia.

Koleżanka mi podsunęła pomysł, który się świetnie sprawdza u jej rodziców, mają wyłożone ściany garażu płytkami do wysokości 0,7 - 1m. Bardzo ułatwia to sprzątanie.

Też mam, ale tylko 33 cm. Rzeczywiście ułatwia sprzatanie.