golewo 05.11.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 piękne dzięki za odpowiedzi:)tak myślałem że gres będzie najlepszy i na ściane też chcę dać wyższy pasek płytekkiwal - a co to jest gres techniczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 05.11.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Gres techniczny ma jedną wadę: jednak trochę chłonie niektóre substancje i może sie przebarwiać. Znam garaż gdzie od jakichś 15 lat jest klinkier - mimo rozmontowania w nim kilka razy silnika, rozlanych kwasów i powodzi w 1997 nic na nim nie widać (choć fuga się przebarwiła)a jak dobrze poszukasz to płytki klinkierowe można kupić niewiele drożej niz gres techniczny, tyle że bardzo jasnego klinkieru nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golewo 05.11.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 ahaaa.......ale klinkier to myślałem że tylko jest w postaci płytek które na ścianę pionową się daje a o takich na podłogę to nie słyszałempozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 11.11.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Zywica epoksydowa - wylewka. Na ścian się też znakomicie najadaje po dodaniu środków tiskotropujących, aby nie spływała przy układaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanton 12.11.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 gres techniczny najtańszy po zaimpregnowaniu nie chłonie albo mniej, szkliwiony praktyczniejszy, klinkier jest najlepszy ale drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d4r4s 14.11.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Witam.A ja mam pytanie o podłodze w garażu ale od podstaw. Tzn. murarz wykonał chudziak bezposrednio na utwardzoną ziemie. A co dalej: mówię oczywiście o etapie co na to. Ja myślałem o styropanie, potem folia i na koncu szichta konktretnej gr.np 8cm a potem płytki. czy te rozwiązanie jest ok. Dzieki. pozdrawiam all forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 22.02.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Witajcie, Potrzebujemy porady od bardziej obeznanych zarówno w technologii jak i cenach posadzek epoksydowych - żywicznych. 1. Czy damy rade zrobić to sami ? Chcemy posadzkę z fakturą tzn antypoślizgową, wygląd nie jest właściwie istotny. Mamy betonową wylewkę, rozumiem że trzeba ją zagruntować a potem już tylko właściwa posadzka żywiczna ? 2. W jakich temperaturach (powietrza i wylewki) można ją kłaść ? 3. Który producent jest możliwie tani (a jeszcze akceptowalnie dobry ) ? Znajomy który chce to robić dostał oferte bodajże z firmy SIKA ale wychodzi to dość drogo. Zapewne jak to zwykle w branży bywa są znacznie tańsi producenci. Macie jakieś doswiadczenia na tym polu ? Wymagań dużych nie ma, posadzka będzie w całej piwnicy taka sama, największe obciążenia mechaniczne to samochód na gumowych kołach acz wytrzymałość na uderzenia jakaś być musi - zawsze cos tam spadnie itp. Wiem że będzie tam np magazyn (nie wiem jakich artykułów). Znajomy mówi że dla niego gres odpada z przyczyn technicznych których nie wymienił stąd decyduje się na posadzke żywiczną Archiwum przejrzalem, do paru postów się dokopałem ale zapytam - może ktoś ma jakieś nowsze wiadomości czy spostrzeżenia. Pomożecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 22.02.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 1) chyba nie dacie rady sami2)>+53) nie wiem Zywica się ściera po jakimś czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niewidzialny 22.02.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 takie wylewki do tanich nie naleza popytajcie w firmach murexin, ardex,uzin,krajowy producent novol chyba cos takiego oferuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 23.02.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Z tańszych to http://www.zch.sarzyna.pl/firma/index.htmlNie widzę problemu jak ktoś chce spróbować samemu robić, pod warunkiem że ma umiejętności i nie raz cos robił przy remontach/budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 23.02.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Ok, dziekuje wszystkim za sugestie, wyslalem pare maili i czekamy na ceny, jak narazie nie wiemy nawet ile to moze kosztowac - wiem ze firmy robia po 80zl i wyzej na gotowo ale ile w tym to koszt materialu - nie mamy pojecia Co do scieralnosci - 20 lat to chyba wytrzyma nie ? Czy ktos moglby pokrotce opisac jak sie taka wylewke kladzie ? Grunt, wylanie wylewki wlasciwej + rozprowadzenie jej wałkiem i tyle ? Kruszywo dodaje sie przy mieszaniu ? (jesi chcemy chropowata powierzchnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szifo 02.03.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Wskazane jest tez badanie wilgotnosci podloza betonowego. Przy zbyt duzej wilgotności nie kładzie sie zywicy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidqa 02.03.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Wiem, ze Sp5es cos pisal nt. tych posadzek. Moze jego zapytaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.03.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 dostałam jedną wycenę z firmy zajmującej się robieniem takich posadzekkoszt z robocizną to 120 PLN netto za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joosephoslav 03.03.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Witajcie, Potrzebujemy porady od bardziej obeznanych zarówno w technologii jak i cenach posadzek epoksydowych - żywicznych. 1. Czy damy rade zrobić to sami ? Chcemy posadzkę z fakturą tzn antypoślizgową, wygląd nie jest właściwie istotny. Mamy betonową wylewkę, rozumiem że trzeba ją zagruntować a potem już tylko właściwa posadzka żywiczna ? 2. W jakich temperaturach (powietrza i wylewki) można ją kłaść ? 3. Który producent jest możliwie tani (a jeszcze akceptowalnie dobry ) ? Znajomy który chce to robić dostał oferte bodajże z firmy SIKA ale wychodzi to dość drogo. Zapewne jak to zwykle w branży bywa są znacznie tańsi producenci. Macie jakieś doswiadczenia na tym polu ? Wymagań dużych nie ma, posadzka będzie w całej piwnicy taka sama, największe obciążenia mechaniczne to samochód na gumowych kołach acz wytrzymałość na uderzenia jakaś być musi - zawsze cos tam spadnie itp. Wiem że będzie tam np magazyn (nie wiem jakich artykułów). Znajomy mówi że dla niego gres odpada z przyczyn technicznych których nie wymienił stąd decyduje się na posadzke żywiczną Archiwum przejrzalem, do paru postów się dokopałem ale zapytam - może ktoś ma jakieś nowsze wiadomości czy spostrzeżenia. Pomożecie ? Czesc, Jesli macie choc odrobine zdolnosci manualnych to sami sobie z pewnoscia poradzicie. Praca z posadzkami zywicznymi jest tak prosta jak malowanie scian. Wazne jest tylko odpowiednie przygotowanie podloza. Samą aplikacje wykonuje sie wałkiem badz tez grzebieniem. Firma SIKA godna polecenia, a dodatkowo dostaniecie dowolny kolor. Zeby na zywicy sie nie slizgac dodaje sie piasku kwarcowego na przyklad. Wytrzymalosc tych posadzek ogromna. Stosuje sie je w przemysle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 04.03.2007 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Dzieki wszystkim za cenne rady. SIKA moze i dobra ale drogie, Sarzyna wychodzi taniej tyle ze szukamy opini nt trwalosci tych posadzek itp ale cos ciezko idzie. No ale chyba znajomy zaryzykuje i weznie wlasnie te 'Epidiany' z Sarzyny. Gdzies w necie znalezlismy instrukcje ktora mowi ze ten piasek naklada sie po wylaniu pierwszej warstwy tj wylewa sie wylewke epoksydową, posypuje się to dokladnie piaskiem (konkretną warstwą, potem wyrownanie) a nastepnie jeszcze na gore minimalna warstwa zywicy epoksydowej. To jest prawidlowy sposob aplikacji kruszywa (chcemy osiagnac antyposlizgowozc) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 01.10.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Witajcie, przeszukałam forum i nie znalazłam żadnej podpowiedzi, dlatego zdecydowałam się założyć nowy wątek.Zastanawiam się co można w garażu położyć na podłogę zamiast poczciwych kafelek i gresu? Zastanawiamy się z mężem nad farbą epoksydową ale nie wiemy czy to dobry pomsył (generalnie mężyk często grzebie w samochodku - tzn naprawia i boimy się np ze jeśli będzie jakis wyciek oleju podczas naprawy i jeśli bedą kafelki nie będzie można ich doczyścic), macie jakieś doswiadczenia co wybrać gres czy właśnie taką farbępozdrawiam i dzięki flowercia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 04.10.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Witajcie, przeszukałam forum i nie znalazłam żadnej podpowiedzi, dlatego zdecydowałam się założyć nowy wątek. Zastanawiam się co można w garażu położyć na podłogę zamiast poczciwych kafelek i gresu? Zastanawiamy się z mężem nad farbą epoksydową ale nie wiemy czy to dobry pomsył (generalnie mężyk często grzebie w samochodku - tzn naprawia i boimy się np ze jeśli będzie jakis wyciek oleju podczas naprawy i jeśli bedą kafelki nie będzie można ich doczyścic), macie jakieś doswiadczenia co wybrać gres czy właśnie taką farbę pozdrawiam i dzięki flowercia Kochani pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 04.10.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Nie wiem, czy kupujesz Muratora - pamiętam, że pare miesięcy temu było dośc dużo o farbach epoksydowych właśnie pod kątem zastosowania na podłoże garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 04.10.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja bede miał gres przemysłowy z Paradyża. Jakis miesiac temu był w promocji w OBI po ok 16 zł/m2 I gat. Do tego impregnat jakowyś za w sumie 50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts