Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na posadzkę w garażu??

MagdaLenarczyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gres techniczny ma jedną wadę: jednak trochę chłonie niektóre substancje i może sie przebarwiać. Znam garaż gdzie od jakichś 15 lat jest klinkier - mimo rozmontowania w nim kilka razy silnika, rozlanych kwasów i powodzi w 1997 nic na nim nie widać (choć fuga się przebarwiła)

a jak dobrze poszukasz to płytki klinkierowe można kupić niewiele drożej niz gres techniczny, tyle że bardzo jasnego klinkieru nie ma

Witam.A ja mam pytanie o podłodze w garażu ale od podstaw. Tzn. murarz wykonał chudziak bezposrednio na utwardzoną ziemie. A co dalej: mówię oczywiście o etapie co na to. Ja myślałem o styropanie, potem folia i na koncu szichta konktretnej gr.np 8cm a potem płytki. czy te rozwiązanie jest ok. Dzieki. pozdrawiam all forumowiczów.

• 3 months później...

Witajcie,

Potrzebujemy porady od bardziej obeznanych zarówno w technologii jak i cenach posadzek epoksydowych - żywicznych.

1. Czy damy rade zrobić to sami ? Chcemy posadzkę z fakturą tzn antypoślizgową, wygląd nie jest właściwie istotny. Mamy betonową wylewkę, rozumiem że trzeba ją zagruntować a potem już tylko właściwa posadzka żywiczna ?

2. W jakich temperaturach (powietrza i wylewki) można ją kłaść ?

3. Który producent jest możliwie tani (a jeszcze akceptowalnie dobry ;) ) ? Znajomy który chce to robić dostał oferte bodajże z firmy SIKA ale wychodzi to dość drogo. Zapewne jak to zwykle w branży bywa są znacznie tańsi producenci. Macie jakieś doswiadczenia na tym polu ?

Wymagań dużych nie ma, posadzka będzie w całej piwnicy taka sama, największe obciążenia mechaniczne to samochód na gumowych kołach ;) acz wytrzymałość na uderzenia jakaś być musi - zawsze cos tam spadnie itp. Wiem że będzie tam np magazyn (nie wiem jakich artykułów). Znajomy mówi że dla niego gres odpada z przyczyn technicznych których nie wymienił stąd decyduje się na posadzke żywiczną

Archiwum przejrzalem, do paru postów się dokopałem ale zapytam - może ktoś ma jakieś nowsze wiadomości czy spostrzeżenia.

Pomożecie ?:)

Ok, dziekuje wszystkim za sugestie, wyslalem pare maili i czekamy na ceny, jak narazie nie wiemy nawet ile to moze kosztowac - wiem ze firmy robia po 80zl i wyzej na gotowo ale ile w tym to koszt materialu - nie mamy pojecia

Co do scieralnosci - 20 lat to chyba wytrzyma nie ?

Czy ktos moglby pokrotce opisac jak sie taka wylewke kladzie ? Grunt, wylanie wylewki wlasciwej + rozprowadzenie jej wałkiem i tyle ? Kruszywo dodaje sie przy mieszaniu ? (jesi chcemy chropowata powierzchnie)

Witajcie,

Potrzebujemy porady od bardziej obeznanych zarówno w technologii jak i cenach posadzek epoksydowych - żywicznych.

1. Czy damy rade zrobić to sami ? Chcemy posadzkę z fakturą tzn antypoślizgową, wygląd nie jest właściwie istotny. Mamy betonową wylewkę, rozumiem że trzeba ją zagruntować a potem już tylko właściwa posadzka żywiczna ?

2. W jakich temperaturach (powietrza i wylewki) można ją kłaść ?

3. Który producent jest możliwie tani (a jeszcze akceptowalnie dobry ;) ) ? Znajomy który chce to robić dostał oferte bodajże z firmy SIKA ale wychodzi to dość drogo. Zapewne jak to zwykle w branży bywa są znacznie tańsi producenci. Macie jakieś doswiadczenia na tym polu ?

Wymagań dużych nie ma, posadzka będzie w całej piwnicy taka sama, największe obciążenia mechaniczne to samochód na gumowych kołach ;) acz wytrzymałość na uderzenia jakaś być musi - zawsze cos tam spadnie itp. Wiem że będzie tam np magazyn (nie wiem jakich artykułów). Znajomy mówi że dla niego gres odpada z przyczyn technicznych których nie wymienił stąd decyduje się na posadzke żywiczną

Archiwum przejrzalem, do paru postów się dokopałem ale zapytam - może ktoś ma jakieś nowsze wiadomości czy spostrzeżenia.

Pomożecie ?:)

Czesc,

Jesli macie choc odrobine zdolnosci manualnych to sami sobie z pewnoscia poradzicie. Praca z posadzkami zywicznymi jest tak prosta jak malowanie scian. Wazne jest tylko odpowiednie przygotowanie podloza.

Samą aplikacje wykonuje sie wałkiem badz tez grzebieniem.

Firma SIKA godna polecenia, a dodatkowo dostaniecie dowolny kolor. Zeby na zywicy sie nie slizgac dodaje sie piasku kwarcowego na przyklad. Wytrzymalosc tych posadzek ogromna. Stosuje sie je w przemysle.

Pozdrawiam

Dzieki wszystkim za cenne rady. SIKA moze i dobra ale drogie, Sarzyna wychodzi taniej tyle ze szukamy opini nt trwalosci tych posadzek itp ale cos ciezko idzie. No ale chyba znajomy zaryzykuje i weznie wlasnie te 'Epidiany' z Sarzyny.

Gdzies w necie znalezlismy instrukcje ktora mowi ze ten piasek naklada sie po wylaniu pierwszej warstwy tj wylewa sie wylewke epoksydową, posypuje się to dokladnie piaskiem (konkretną warstwą, potem wyrownanie) a nastepnie jeszcze na gore minimalna warstwa zywicy epoksydowej. To jest prawidlowy sposob aplikacji kruszywa (chcemy osiagnac antyposlizgowozc) ?

• 6 months później...

Witajcie, przeszukałam forum i nie znalazłam żadnej podpowiedzi, dlatego zdecydowałam się założyć nowy wątek.

Zastanawiam się co można w garażu położyć na podłogę zamiast poczciwych kafelek i gresu? Zastanawiamy się z mężem nad farbą epoksydową ale nie wiemy czy to dobry pomsył (generalnie mężyk często grzebie w samochodku - tzn naprawia i boimy się np ze jeśli będzie jakis wyciek oleju podczas naprawy i jeśli bedą kafelki nie będzie można ich doczyścic), macie jakieś doswiadczenia co wybrać gres czy właśnie taką farbę

pozdrawiam i dzięki flowercia

Witajcie, przeszukałam forum i nie znalazłam żadnej podpowiedzi, dlatego zdecydowałam się założyć nowy wątek.

Zastanawiam się co można w garażu położyć na podłogę zamiast poczciwych kafelek i gresu? Zastanawiamy się z mężem nad farbą epoksydową ale nie wiemy czy to dobry pomsył (generalnie mężyk często grzebie w samochodku - tzn naprawia i boimy się np ze jeśli będzie jakis wyciek oleju podczas naprawy i jeśli bedą kafelki nie będzie można ich doczyścic), macie jakieś doswiadczenia co wybrać gres czy właśnie taką farbę

pozdrawiam i dzięki flowercia

Kochani pomożecie?