Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK ZABEZPIECZACIE ROŚLINY I INNE PRZED OBSIKIWANIEM PSA ?

Contelek

Recommended Posts

Mam wielkiego psa, a małe iglaczki, więc ten temat to także moja zmora i podzielę się doświadczeniem: wypróbowaliśmy już mnóstwo różnych sposobów, ale zdecydowanie najlepiej sprawdza się ogradzanie najpiękniejszych egzemplarzy np. taką zieloną, ozdobną, niewysoką siatką, którą można kupić w marketach budowlanych, lub - w wersji tańszej, którą częściej stosujemy - wbić wokół drzewka cztery paliki (najlepsze są metalowe rurki, kupione na złomie, bo drewniane paliki nasz olbrzym łamie :wink: ), okolone trzy razy dookoła miękkim, plastikowym drutem (na trzech wysokościach palika) - jest to dosyć dyskretne, szczególnie jak się rurki pomaluje na zielono, nie rzuca się w oczy, a skuteczne na duże psy :) (bo np. dla kopiącego namiętnie jamnika to oczywiście żadna przeszkoda :wink: )

• 5 months później...

Moje suki wprawdzie nie sikają, ale winobluszcz na płocie został olany, że tak powiem, dokładnie przez psy sąsiadów i nie wiem, czy odrośnie. :-?

Kurczę, jak tu zabezpieczyć winobluszcz na długość płotu?

Za to moje dziewczynki zjadły (dosłownie) sumaka. Jedyna rzecz, którą pogryzły w ogrodzie. Nie wiem, czy taki smaczny ten sumak? :roll:

W wątku o znaczącym kocie opisałem pozytywne skutki użycia get offa. Może zalezy jakiej firmy??

Wiem, ze u niektórych psów skutkuje dobrze zrobienie toalety - to jest pomysł kupiony poodbno w Szwajcarii na placyku do wyprowadzania psów - nieduża piaskownica a w srodku niej palik - i trening ze smaczkami, mający na celu nauczenie psa załatwiania swoich potrzeb w jednym miejscu