Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY !!! - potrzebujemy rady

Filonxxxl

Recommended Posts

Witam

Aktualnie mieszkamy w bloku, ale niedawno powiedzieliśmy sobie dość i poważnie myślimy nad zbudowaniem domku.

Mamy prośbę do forumowiczów o radę jak to wszystko rozegrać, bo nie wiemy która droga będzie najlepsza. No ale od początku.

Na początek może coś o nas: małżeństwo 37/32 lata, syn 5 lat.

Posiadamy 2 mieszkania: 60 m.kw. w wielkiej płycie (tam mieszkamy) i jeszcze 48 m.kw. tzw. nowego budownictwa – aktualnie wynajmowane.

Oboje pracujemy na tzw. państwowych etatach na czas nieokreślony w budżetówce.

Teraz fakty:

- nie posiadamy praktycznie żadnych oszczędności,

- dochody brutto razem ok. 5300,-

- myślimy o domku ok. 120 m.kw. (prosty z dwuspadowym dachem, może coś a’la Sielanka (http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=124&a=298&sid=2&projekt=16)

- rozsądna działka blisko miasta w naszych rejonach to koszt ok. 50-60 kzł,

- oba mieszkania są warte ok. 200-220 kzł, może trochę więcej

No i tutaj właśnie oczekujemy porady:

Jak to wszystko najlepiej rozegrać? Przychodzą nam do głowy 3 warianty (w kolejności od (według nas) najlogiczniejszego do ...):

1. sprzedać mieszkanie 48 m.kw., kupić działkę, zacząć budowę, wziąć kredyt, kontynuować budowę do stanu nadającego się do wprowadzenia, sprzedać drugie mieszkanie, wykańczać

2. wziąć kredyt na działkę i ją kupić, sprzedać mieszkanie 48 m.kw., zacząć budowę i kontynuować do w/w momentu (wspomóc się kredytem), sprzedać drugie mieszkanie, wykańczać

3. sprzedać mieszkanie 48 m.kw., kupić działkę, zacząć budowę, sprzedać drugie mieszkanie (zamieszkać u moich rodziców - tego bardzo chcielibyśmy uniknąć), kontynuować budowę do stanu nadającego się do wprowadzenia (wspomóc się kredytem), wykańczać

Teraz jeszcze może kilka istotnych faktów. Mąż to tzw. złota rączka, sam może zrobić elektrykę, hydraulikę, instalację odkurzacza centralnego, itp.

Dom najchętniej zbudowalibyśmy z drewna (konstrukcja z bali, ocieplona z zewnątrz), gdyż mąż ma możliwość zaopatrzenia sie w drewno po okazyjnej cenie.

Bardzo liczymy na porady tych, którzy już przez to przeszli, są w trakcie lub po prostu na chłodno spojrzą na to wszystko i coś podpowiedzą.

Proponuje:

1. najpierw rozejrzeć się po rynku za jakimiś działkami

2. Sprzedać mieszkanie 48m, kupić działkę.

3. Wsiąść kredyt na całość budowy (lepiej wsiąść jak dają, niż później dobierać - bo znowu wszystkie procedury od nowa). Kredyt musi być z możliwością wcześniejszej spłaty.

3. Wybudować dom do zamieszkania.

4. Przeprowadzić się do domu i sprzedać mieszkania spłacając kredyt w takim stopniu na ile się jest wstanie.

Albo wsiąść kredyt na działkę i budowę - tylko nie wiem czy zdolność kredytowa będzie.

Bardzo liczymy na porady tych, którzy już przez to przeszli, są w trakcie lub po prostu na chłodno spojrzą na to wszystko i coś podpowiedzą.

Przecież Wy już prawie wiecie co macie robić i do czego dążycie.

Logika podpowiada, żęby zacząć od optymalnej działki.

Choćby na kredyt i to jak najszybciej (działki drożeja szybciej od kredytów) - ale nie na wariata.

W sposób bardzo przemyslany - bo to bedzie Wasze miejsce na ziemi być maże do końca życia a napewno na wiele lat.

Jak bedzie działka - trzeba skupić sie na budowie która w wariancie optymistycznym potrwa jeden sezon, a w mniej optymistycznym dwa sezony.

Więc trzeba gdzies wtedy mieszkać no i mieć pieniadze na budowę.

Stad logika podpowiada sprzedaż droższego mieszkania na koszty budowy.

Mąż to tzw. złota rączka, sam może zrobić elektrykę, hydraulikę, instalację odkurzacza centralnego, itp.

Podwójna korzyść - oszczędność i satysfakcja. :D

Dom najchętniej zbudowalibyśmy z drewna (konstrukcja z bali, ocieplona z zewnątrz), gdyż mąż ma możliwość zaopatrzenia sie w drewno po okazyjnej cenie
.

Nie znam sie, nie doradzam, ale i nie odradzam - wszystkie domy budowałem w technologii murowanej - ale poczytaj na forum "domy z bali".

Wydaje sie wg precyzyjnych danych które podałaś że plan jest całkiem realny i drugie (tańsze) mieszkanie (po wprowadzeniu sie do domu) posłużyłoby już do jego i posesji wyposażenia. :D

Powodzenia życzę!

3. Wsiąść kredyt na całość budowy (lepiej wsiąść jak dają, niż później dobierać - bo znowu wszystkie procedury od nowa). Kredyt musi być z możliwością wcześniejszej spłaty.

Albo wsiąść kredyt na działkę i budowę - tylko nie wiem czy zdolność kredytowa będzie.

Szczerze mówiąc nie myśleliśmy o tych wariantach, ale ten pod 3-ką brzmi rozsądnie.

Aha, domek ten to naprawdę Sielanka

B. mi sie podoba (oczywiscie w wersji A)

My również myślimy o wersji A, ale...

Szczerze mówiąc bardziej podoba nam się rozkład wnętrza Gienii, tylko jest ona trochę za mała:

http://www.webmedia.pl/filonxxl/Dom/gienia.JPG http://www.webmedia.pl/filonxxl/Dom/sielanka.JPG

Tak sobie wykombinowaliśmy, że może połączyć "zady i walety" i wyszło nam coś takiego (rysunek na szybko, więc sorki za... wiadomo):

http://www.webmedia.pl/filonxxl/Dom/dom.GIF

Czyli jak widać (albo i nie) chcielibyśmy połączyć dom z wolno stojącym garażem zadaszonym tarasem (coś jak w projekcie W11 Jaskółka) z wejściem z tej strony bezpośrednio do spiżarni.

Kuchnia połączona z pokojem blatem roboczo-spożywczym :wink:

Cały bałagan (czyli piec, rowery, narzędzia ogrodnicze, etc.) chcielibyśmy wyrzucić do pom. gospodarczego 14.

Wady, które sami widzimy: ciemna łazienka (może lepiej dać WC w miejscu garderoby 4 (właściwie szafy wnękowej)

Mógłbyś eskimosku zerknąć na te wypociny i powiedzieć co o tym myślisz (oczywiście, jak ktoś jeszcze ma ochotę to zapraszamy, konstruktywna krytyka mile widzana)

Miałbym parę istotnych (wydaje mi się) uwag do Twoich (w wiekszości sensownych) pomysłów co do projektu.

Myslę sobie jednak że sa one przedwczesne.

Projekt musi być dobierany do działki.

Na odwrót jest dużo trudniej (projektów multum a działek wybór niewielki :( )

Inaczej może okazać sie że salon Ci wyjdzie od północy a kuchnia od południa.:o .

Jak już będziesz miała (przynajmniej namierzoną) działkę, znała jej wymiary, a zwłaszcza usytuowanie wzgledem stron świata i istniejacego albo planowanego sasiedztwa - wtedy najlepiej pogółówkować nad projektem.

Pozdrawiam. :D

Dla mnie projekt ma wadę, która wykluczała inne projekty.

Okno z WC obok drzwi wejściowych.

Może innym nie przeszkadza, ale mnie by wkurzało, jak gość mówi mi dzień dobry kiedy stoję i sikam, albo wieczorem, jak fajnie widać oświetlone pomieszczenia, widać jak podciągam spodnie.

Owszem, można stosować zasłonę w oknie. Ale czy o to chodzi?

Ja również uważam,że powinniście sprzedać tańsze mieszkanie,kupić działkę w cudownym miejscu,nasępnie wziąść kredyt na budowę i na wiosnę ruszać do boju!Jak już zamieszkacie w swoim domku sprzedacie drugie mieszkanie i spłacicie na pewno sporą część kredytu.My również nie mamy żadnych oszczędności a staramy się o kredyt na zakup działki z rozpoczętą budową.Na wiosnę sprzedamy mieszkanie w blokach i zaczniemy dopiero wykańczać dom.W tym czasie pójdziemy na komorne do rodziców.Sami widzicie,że jesteście w trochę lepszej sytuacji niż my.Ale uważam,że do odważnych świat należy więc wyruszajcie na poszukiwanie swojego miejca na ziemi!Dajcie znać jak już znajdziecie.Pozdrawiam.

Acha jeszcze zapomniałam dodać,że Wasz przyszły domek bardzo mi się podoba tylko to pomieszczenie gospodarcze jest w nieodpowiednim miejscu.Jakoś nie mogę wyobrazić sobie tam kotłowni(a przecież musi gdzieś być).Chyba,że można powiększyć garaż i tam wydzielić miejsce na kotłownię.

Acha jeszcze zapomniałam dodać,że Wasz przyszły domek bardzo mi się podoba tylko to pomieszczenie gospodarcze jest w nieodpowiednim miejscu.Jakoś nie mogę wyobrazić sobie tam kotłowni(a przecież musi gdzieś być).Chyba,że można powiększyć garaż i tam wydzielić miejsce na kotłownię.

O którym wariancie piszesz? O oryginalnym czy po naszych przeróbkach?

Bo nasza wersja przewiduje właśnie "wywalenie" kotłowni do pomieszczenia 14 za garażem.