p_wyr 23.04.2003 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Zamierzam ociepli dom, zbudowany w latach 50 z zużlu. Kilka ładnych lat temu czytałem gdzieś o zalecanej konieczności wyliczenia gruości ocieplenia styropianem i używania go w zalezności od rodzaju materiału z jakiego zbudowana jest ściana. Źle dobrane grubości do rodzaju ściany miały grozić zawilgoceniem ściany pod styropianem. Próbuję znaleźć ten artykuł sprzed wielu lat. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej sprawie? Bardzo prosze o odpowiedź.Ściany z żużlu o grubości od 40 - 45 cm. Zamierzam dać 10 cm styropianu z tybnkiem akrylowym pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 23.04.2003 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 musisz byc ostrozny z ocipeplaniem zuzla - akumuluje duzo wilgoci. ja mam strop nad partetrem ocieplony zuzlem i dlatego ocieplilem na razie sciany aby osuszyc strop i dopiero pozniej go ocieplic zgodnie ze sztuka. sciany mam z cegiel i na razie nie widze klopotow. zamontowalem kilka kratek wentylacyjnych w elewacji i podejrzewam ze przed polozeniem tynku je zlikwiduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_wyr 23.04.2003 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 dzieki za odp. Właśnie o to mi chodziło. Tylko czy jest jakiś sposób na ocieplenie żużla? Podobne problemy prawdopodobnie występują przy ocieplaniu wełną. Prawdopodobnie można jeszcze zastosować przewietrzenia ocieplenia, ale jak wtedy działa ocieplenie? pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 23.04.2003 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 wszystko mozna ocieplic. jesli chodzi o strop i chcesz zostawic warstwe zuzla (jesli strop jest wytrzymaly to nie ma sensu go zdejmowac) to wystarczy polozycz stryropian (10..15cm) i na to pape lub cos podobnego. co do scian tak samo: styropian (ja mam 10cm), siatka i tynk (ja jeszcze nie mam tynku ale styropian na tyle dobrze izoluje ze wilgoc z murow moze "wyjsc" tylko do pomieszczen - dlatego jesli bedziesz mial styropian rodzaj tynku nie jest istotny ale nie oplaca sie dawac tynkow paroprzepuszczalnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 23.04.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 10 cm styropianu starczy do ocieplenia, ale jeślidalbys 12, to mialbys U < 0,3 dla obu grubosci scian, jakie podales, a punkt rosy wypadalby w styropianie w odleglosci ok. 5 cm od muru. Tak wiec przy sprawnej wentylacji wilgoc w zasadzie nie ma szans.Pewien problem moze byc wtedy, jeslinie ma izolacji przeciwwilgociowej na fundamencie i wilgoc przez fundament podciaga kapilarnie do gory.Jesli jest, tomury juz dawno wyschly i smialo mozesz ocieplac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 23.04.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 żużlobeton ma tak różne właśności że trochę to utrudnia przeliczeniawięc tak jeśli przyjąć gęstość 1400 pustaka to przy styropianie 10 uzyskujesz U=0.32 gęstość 1800 pustaka to przy styropianie 10 uzyskujesz U=0.34w obu przypadkach bez wykraplania pary wodnej w ścianie.ze zwględu na wspł przenikania ciepła dałbym większą grubość styropianu.gęstość 1400 pustaka to przy styropianie 12 uzyskujesz U=0.26 gęstość 1800 pustaka to przy styropianie 10 uzyskujesz U=0.28przy styropianie 12 też nie występuje zjawisko wyktaplania pary wodnej w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_wyr 23.04.2003 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 bardzo dziękuję za takie dokładne wyliczenia, jednak nie wiem jaką mam gęstość mojej ściany gdyż została wykonana dokładnie 50 lat temu i nie jest z pustaków żużlobetonowych tylko tradyjnym sposobem ubijany żużel z wapnem i cementem w deskowaniu. Jesli chodzi o punkt rosy, gdzie on będzie przy ociepleniu 12 cm ścian o grubości (dokładnie) 40 cm. Nikt nie pisał o ocieplaniu wełną - czy w moim przypadku jest lepsza, czy gorsza - bo na pewno droższa.PiotrPSWielkie dzięki za szybkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 24.04.2003 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Wełna mineralna ma bardzo podobne własności izolacyjnejak styropian.Dla Twojej ściany o gr. 40 cm i dla pustaka o gestości 1600 ( cos musialem przyjąć do obliczen,a w programie taki właśnie materiał jest do dyspozycji)otrzymujemy dla 10cm wełny - 0.32 , a dla 12 cm - 0.28.Jak widzisz, są to wartości prawie identyczne, jak dla styropianu.Punkt rosy wypada podobnie, czyli ok. 4 - 5 cmod ściany, w wełnie.Bardzo dużo na tym forum się piszeo tym, że wełna " oddycha", czyli przepuszcza wilgoć i uznaje się to za zaletę.Ale czy tak jest w istocie...niewiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 24.04.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Co do ściany, to myślę, że jej wsp. U jest podobnydo wartości dla pustaków, które tu z januszkiem przywołaliśmy.Jak się domyślam, jest to ta sama technologia,tylko dla wygody budującch zamknięta w formie pustaka ?Pozdrawiam !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_wyr 24.04.2003 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 CZyli jednak styropian i to 12, by zejść poniżej U 0,30. Pojawił się też problem z ocieplaniem fundamentów i piwnicy,. Ponad grunt wychodzą ok. 90 c,m. Jeden wykonawca proponuje tylko 30 cm poniżej płyty stropowej, czyli nie do gruntu. Drugi ze względu na betonowy chodnik wokół domu icieplenie 60 cm ściany fundamentowej do poziomu gruntu, a strop piwnicy od spodu. Ja wiem że najlepiej i zgodnie ze sztuką należy ocieplać cały fundament ale te koszty ....Czy macie doświadczenia z takim ocieplaniem fundamentów?Wielkie dzięki za dotychczasowe i gorące pozdrowienia dla wszystkich Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 24.04.2003 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 On 2003-04-24 15:44, p_wyr wrote: CZyli jednak styropian i to 12, by zejść poniżej U 0,30. Pojawił się też problem z ocieplaniem fundamentów i piwnicy,. Ponad grunt wychodzą ok. 90 c,m. Jeden wykonawca proponuje tylko 30 cm poniżej płyty stropowej, czyli nie do gruntu. Drugi ze względu na betonowy chodnik wokół domu icieplenie 60 cm ściany fundamentowej do poziomu gruntu, a strop piwnicy od spodu. Ja wiem że najlepiej i zgodnie ze sztuką należy ocieplać cały fundament ale te koszty .... Czy macie doświadczenia z takim ocieplaniem fundamentów? Wielkie dzięki za dotychczasowe i gorące pozdrowienia dla wszystkich Piotr mialem dokladnie tak jak ty - ocieplilem do samej lawy w dwa dni sam. musisz jedynie wziac kogos do odkopania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts