Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOCIOŁ VIESSMANN VITOPEND 100 - mało informacji !!!

Recommended Posts

Gość JACKIE P

czy ktoś może mi poradzić jak prawidłowo poowinno być nastawione pokrętło temp. grzania wody w grzejnikach w viesku 2-f z zamkniętą komorą? Przy pokrętle jest skala /pasek/ z zaznaczonym punktem mniej więcej w 2/3 skali. Gdy ustawiam pionowo pokrętło to temp. wody wychodzącej do CO jest ok. 60 st.

Jakie powinno byc optymalne ustawienie tego pokrętła? Na punkcie, przed czy na maxa?

https://forum.murator.pl/topic/65360-kocio%C5%82-viessmann-vitopend-100-ma%C5%82o-informacji/

Podłaczam sie do pytania. Przesledzilem juz kilka "piecowych" watkow i nadal jestem zielony.

tez mam vitopend 100, dodatkowo z regulacja temp z czujnika w pokoju:

1. Jakie powinno sie ustawic cisnienie wody na barometrze (ostatnio jak ustawilem 1,5 to w ciagu 2 tygodni spadlo mi do poziomu 1 (i gdzie ta woda skoro nie widze zeby gdzies cieklo).

2. W pokoju mam taki prosty regulator, zakres uruchamiania pieca z tego co widze to jakies 2stopnie C, tzn jak mam ustawione np 22C to piec wlacza sie przy 20, grzeje az dobije do 22 i sie wylacza. Jakie macie wtedy nastawy temperatury na piecu, na poczatku mialem 60C ale to troche uciazliwe, tzn w sekundzie kaloryfery robia sie wrzatek az dech zapiera i nie da sie oddychac. teraz temp zmniejszylem, ale jak to moze sie odbijac na zlozyciu gazu?

Bede wdzieczny za rady :)

pozdrawiam :)

https://forum.murator.pl/topic/65360-kocio%C5%82-viessmann-vitopend-100-ma%C5%82o-informacji/#findComment-1452080

Gość JACKIE P

ja w tej chwili dopieściłem kocioł i nastawy grzejników metodą kolejnych prób tj. mam założone grzejniki alu f-my KFA + termostaty valvex,, mam też urzadzenie valvexa do kryzowania nastaw termostatów. Po prostu pomierzyłem dokładnie odległości grzejników od kotła. Konstruktor grzejników KFA w Krakowie /ukłony dla KFA za bezinteresowną pomoc/ poinstruował mnie, że korzystając z tego urządzenia do regulacji kryzy /podziałka jest od 1 do 12 - nie są to metry/ do ustawiania kryz należy posiłkować się wartościami od 4 do 9, tzn dla największej odległości ustawić np kryzę na 9, a dla najmniejszej na 4, a pozostałe wypośrodkować. Kocioł mam ustawiony tak, że woda w CO osiąga na wyjściu jakieś 52-53 st.C, i w tej chwili osiągnąłem żużycie gazu na poziomie 3-4 m3 na dobę, na regulatorze auraton 2005 ustawiłem temp. dnia na poziomie 20,50 st.C, w godz. 6-7 i 16-23, a pozostałe godziny temp. 18,25 st.C. Zwróć też uwagę, czy masz poodkręcane na pełny przepływ zawory grzejników ale te na dole do powrotu, bo ja miałem przymknięte przez hydraulików na 1/2 i grzejniki miały opóźniony "zapłon". Po nastawieniu kryz odpal piec i sprawdź czy grzejniki nagrzewają się równomiernie, jak nie zrób małą korektę.

To urządzenie do kryzowania jest do kupienia w kazdym markecie budowlanym typu leroy-merlin i castorama gdzie prowadzą sprzedaż valvexa.

https://forum.murator.pl/topic/65360-kocio%C5%82-viessmann-vitopend-100-ma%C5%82o-informacji/#findComment-1452162