Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SŁODKA ZOSIA GL293 pracownia ATRIUM

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Witam.

Na wiosnę zaczynamy budowę domu na bazie słodkiej zosi z atrium- jest kilka zmian:

-budowa w technologii ściany jednowarstwowej z betonu komórkowego 36 o gęstości 400,

-podniesienie ścianki kolankowej do wys.125cm co daje pow.użytkową domu 130m2,

-powiększenie wiatrołapu w sensie przedłużenie bardziej wgłąb domu do długości całkowitej 251cm,

-likwidacja drzwi z wiatrołapu do kuchni-bedzie wejście tylko od salonu,

-drzwi do kotłowni przeniesione zostały do wiatrołapu,

-likwidacja drzwi zamykających strefę schodów i gabinetu oraz skrócenie ścianki co daje bardziej otwartą przestrzeń,

-przedłużenie łazienki na parterze do poziomu na równi ze ściankami kotłowni i gabinetu co daje wymiary łazienki 3,00m na 1,94m,

-schody na poddasze będą betonowe (rozważaliśmy drewniane ale zrezygnowaliśmy z kilku powodów),

-doprojektowanie przylegającego garażu od strony kotłowni z przejściem do domu przez kotłownię. Garaż dwustanowiskowy o wymiarach 5,03m na 6,04m z dwiema bramami, pokryty daszkiem dwuspadowym o kącie nachylenia 20st, garaż zaczyna się tuż za okienkiem łazienkowym na parterze a koćczy sie mniej więcej na wysokości ganku -jest wysunięty do przodu.

Pozostałe zmiany jeśli są to tylko kosmetyczne.

oto link do domku:

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-293,317,61,opis.html?t=1

Juz poznałam jedną rodzinę która będzie ten domek też budować, ale czy jest jeszcze ktoś kto może zaczał już budowę?

Będę także wdzięczna za wszelkie sugestie co tu jeszcze zmienic albo ulepszyć żeby domek stał się jeszcze bardziej funkcjonalny.

Ja bym zrobiła takie zmiany:

Zlikwidowanie okna w kuchni na boku domu - bedziesz tam mogła ustwic kuchenkę - bardziej wygodne niz kuchenka gdzies tam na koncu kuchni.

Okno w salonie przesunelabym na scianę koło stołu, jak bedzie okno na wprost TV to nic nie zobaczysz na ekranie.

Powiększenie wiatrołapu - ok, ale drzwi z wiatrołapu do kuchni w miejscu obecnej kuchenki.

Jka podniesiecie ściankę kolankową to wydłużcie proporcjonalnie krokwie, bo inaczej dom będzie brzydko wyglądał.

Dobrze tak przemyslec wejście do łazienki, zeby nie było go widac z salonu, a zwłaszcza jadalni.

Acha, variuss....zapomniałam dopisać że tego okna tam nie będzie bo zdecydowaliśmy się właśnie na jedno podwójne okno nad stołem w jadalni :D ...z powodów w zasadzie technicznych (architekt stwierdził że skoro budujemy z bk to musi tam dać jakieś wzmocnienie na miejsce tego okna).

A co do drzwi w wiatrołapie do kuchni.... zrezygnowaliśmy z powodów własnie funkcjonalnych-wolimy tam wstawic jedną szafe wiecej do tego wiatrołapu na ciuchy i buty- dodatkowe półki zawsze sią przydadzą :D .

uwazam ze projekt jest naprawde dobry. Osobiscie jestem zwolenikiem jak najprostszych konstrukcji - a ten taka ma (np dwuspadowy dach). Generalnie im prostsza konstrukcja tym tansze wykonanie. Ja jedynie zastanowilbym sie nad materialem na sciany - uwazam ze beton komorkowy klejony to najlepszy wybor.

Bardzo sympatyczny i ekonomiczny domek.

Gdybym szukał bez garażu to chyba bym go wybrał.

Szkoda, że nie ma spiżarni, nie można też jej zrobić pod schodami (taka spiżarnia pod schodami to super sprawa gdy jest zagłębiona około metra i jest w niej chłodno).

Zastanawiam sie czy w każdej sypialni potrzebne są po dwa okna.

Przecież strefa dzienna jest na dole a na górę na noc, no i zmniejsza się ryzyko "awarii dachu".

Ja chyba bym zostawił okna połaciowe tylko w łazience i holu (po co aż 6).

Bardzo dziękuję za sugestie.

Co do spiżarki-ja też nad tym boleję, ale nie udało mi się nic w tej kwestii wymyślić :( , więc stanęło na tym że niestety spiżarki nie będzie, ale będzie dużo szafek w kuchni coby sie dużo zapasów zmieściło :wink: .

Co do okien dachowych- awarii nie przewiduję :wink: . A tak na poważnie-podobają mi się, dach wydaje sie taki.....no nie wiem...inny niż bez nich....ładniejszy :p . Ale to nie tylko o to chodzi.....zawsze mieszkając w bloku marzyło mi sie okno na niebo :D . Tak , żeby położyć się na łóżku i popatrzeć w niebo....i tak będe miała w mojej nowej sypialni :D . Z wielu rzeczy zrezygnowałam, żeby projekt był prosty i ekonomiczny....te okna są jednym z takich "luksusów" z których nie chcę rezygnować :D .

• 4 weeks później...

Cześć, ja też będę budować na wiosnę 2007r słodką zosię...projekt kupiony, na dniach będzie pozwolenie na budowę.....mamy dużo zmian....jeśli masz ochotę to pooglądaj sobie w moim dzienniku (link w podpisie).

Pozdrawiam.

• 2 months później...

Witam Wszystkich :D

Proszę Was o opinie dotyczące projektu.

Decyzja o budowie zapadła. Działka 18x40m.

Szukamy z żoną projektu , a ten nam szczególnie przypadł do gustu: (Projekt wymaga min szerokosci działki 19,20 ale mam nadzieję , że to można załatwić. )

Projekt - Piękna Kasia - Studio Atrium.

Link do strony:

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-218,236,61,opis.html

http://images22.fotosik.pl/6/607b67bfd1f93773med.jpg

http://images21.fotosik.pl/33/4e69857492fc3a43.jpg

http://images21.fotosik.pl/33/0e982041e1e733b2.jpg[/img]

• 2 years później...
  • 1 month później...
  • 5 weeks później...
  • 2 months później...
  • 2 years później...

Wybraliśmy z żoną projekt Słodka Zosia Studia Atrium.

Planujemy wykonać w nim kilka zmian. Ale wszystko po kolei.

Oto rzuty parteru - na gorze ze zmianami a na dole oryginał.

Dom%2520por%25C3%25B3wnanie.jpg

Zmiany w stosunku do oryginału zaznaczyłem w kółkach i są następujące:

- likwidacja ścianki tej w połowie schodów i przesuniecie jej w stronę salonu przez co salon zmniejszy się ale zyskamy schowek pod schodami

- dołożenie odcinka ścianki obok kominka

- przestawienie drzwi do kotłowni

- dołożeny wykusz

Poniżej rzuty piętra - góra po zmianach, dół oryginał.

Dom%2520por%25C3%25B3wnanie%2520g%25C3%25B3ra.jpg

Głowna zmiana to powiekszenie sypialni i zrobienie z pokoju garderoby z wejsciem z sypialni; zmiany okien

Co sądzicie o takich zmianach?

Czy ich wprowadzenie znacznie podniesie koszty budowy?

Które zmiany należy wprowadzić bezwzględnie w projekcie - i ile mogą kosztować- a które można wprowadzić w trakcie budowy w uzgodnieniu z kierownikiem aby obniżyć koszt adaptacji?

Edytowane przez przemty