Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie taki.

Z gruchy przeważnie B10.

A jak potrzebujesz pompy to nawet B12,5 bo chudszego nie popchnie

Ja wylałem B!5 z gruchy bo taniej mnie wyszło niż B12,5..Dziwne ale betoniarnia tak ma ceny ustawione że od B15 pompa gratis :))

wszystkim wali w czapkę

B15 jako chudy

B50 na konstrukcje

a kiedyś, eh...

B7,5

B15

a sprężone B30

Sam często , szczególnie zimą stosuję zabieg wyższej klasy betonu i np. zamiast B20 ,B25 albo B30 itd. , wiosna-lato-jesień też czasami się przydaje, szybciej można rozszalować i lepiej się opłaca dopłacić do betonu niż ponosić koszty szalunków,dźwigarów i stempli. :wink:

i jeszcze jedno nie daj sie wciagnąć w paranoje i w przyszlosci nie dawaj betonu powyzej klasy B20, bo te o klasach większych nie są dla budownictwa jednorodzinnego przeznaczone, i tak:

fundamenty B20

podloga B10

strop i wieniec oraz balkony B20

w moich okolicach leja tez beton robiony na miejscui domy stoja i maja sie dobrze,

W budownictwie wystepuje tzw. współczynnik bezpieczeństwa minimum 100%

i jeszcze jedno nie daj sie wciagnąć w paranoje i w przyszlosci nie dawaj betonu powyzej klasy B20, bo te o klasach większych nie są dla budownictwa jednorodzinnego przeznaczone, i tak:

fundamenty B20

podloga B10

strop i wieniec oraz balkony B20

w moich okolicach leja tez beton robiony na miejscui domy stoja i maja sie dobrze,

W budownictwie wystepuje tzw. współczynnik bezpieczeństwa minimum 100%

Ciekawy ten współczynnik :) ,niemniej jednak to zależy od wielu czynników.

Ciekawy ale prawdą jest że dużo elementów w domkach jest przewymiarowanych :)

Jakby nie były tp "fahofcy" ,którzy czesto je budują by później te gruzy zbierali....

No właśnie taki.

Z gruchy przeważnie B10.

A jak potrzebujesz pompy to nawet B12,5 bo chudszego nie popchnie

właśnie tak jest że z pompy chudy to B12,5, a nawet B10 teoretycznie to zależy od pompy i przygotowania odpowiedniego betonu B10 pod pompę

u mnie różnica między b10 a b15 to 30zł, a tak wogóle po ile macie beton bo umnie b20 200 netto a b10 150 netto.

W Krakowie we wrześniu było jakoś tak B10 160zł, B15 170zł, B20 180zł za m3 betonu z transportem i pompą w cenie (warunek - ilość min. 13m3)

Teraz oczywiście podrożało, ale różnice pomiędzy gatunkami betonu są raczej na tym samym poziomie.