Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jęśli beton jest dobry to różnica w cenach jest na poziomie około 10zł za klasę, czasami w betoniarniach beton niższych klas (do B15) jest tańszy ponieważ betoniarnie robią ten beton nie ze żwiru np. frakcji 2-16 tylko z pospółki. Różnica w cenie międzu pospółką a żwirem jest 200%, oczywiście ma to duże znacznie na poźniejszą jakość np. betonu B15, stąd też czasami spore różnice w cenie betonu.
jęśli beton jest dobry to różnica w cenach jest na poziomie około 10zł za klasę, czasami w betoniarniach beton niższych klas (do B15) jest tańszy ponieważ betoniarnie robią ten beton nie ze żwiru np. frakcji 2-16 tylko z pospółki. Różnica w cenie międzu pospółką a żwirem jest 200%, oczywiście ma to duże znacznie na poźniejszą jakość np. betonu B15, stąd też czasami spore różnice w cenie betonu.

Z pospółki? Na przekór normie?

Jaka powinna być grubość tego chudziaka na gruncie? i dlaczego aż 10 cm - tyle mi majster chce wylać. Nie za grubo?

zwykle stosuje się 10 cm , choćby ze względu na sztywność.

Jaka powinna być grubość tego chudziaka na gruncie? i dlaczego aż 10 cm - tyle mi majster chce wylać. Nie za grubo?

Ale już chyba nie w tym roku?

Też miałem zamiar wylać chudziaka w tym roku ale odradzili mi to mądrzy ludzie. Powodem jest pogoda. Nie wiadomo jaka będzie pogoda w ciągu miesiąca od zalania. A jeśli będzie mróz to chyba nie najlepiej na świeżą wylewkę ? :roll:

Z pospółki? Na przekór normie?

niestety, znam takie betoniarnie.....często mają dobrą pozycję na rynku i powodzenie bo tani beton, a jest o co walczyć, bo tona pospółki = 10-12zł, a tona żwiru frakcji 2-16 = 36-40zł

Też miałem zamiar wylać chudziaka w tym roku ale odradzili mi to mądrzy ludzie. Powodem jest pogoda. Nie wiadomo jaka będzie pogoda w ciągu miesiąca od zalania. A jeśli będzie mróz to chyba nie najlepiej na świeżą wylewkę ? :roll:

chyba przesada: i z mądrymi ludźmi i miesiącem od zalania

chyba przesada: i z mądrymi ludźmi i miesiącem od zalania

Może te mądre ludzie są inaczej :) Nawet w przypadku mrozów wystarczy zabezpieczyć folią i kartonami. Gorzej w prawidłowym przygotowaniu podłoża - gro ludzi "ładuje" chudy beton prosto w niezagęszczony a właściwie rozluźniony grunt na powierzchnii.

Hmm, i znów zmiana . Będę lał. Liczę na to że nie będzie mrozu. A jakby co to foilia i kartony się znajdą.

Ważne że majster chcę robić (czy u Was taż tak trudno jest o fachowców?) oraz że długoterminowe prognozy nie zapowiadaja mrozów. Mam rozterkę czy na piasek kłaść folię - są różne zdania. Chyba nie położę żeby szybciej wyschło.