Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ocieplić?

Guccio

Recommended Posts

Jesteśmy na etapie projektowania domu (parter+poddasze użytkowe). Planujemy wentylację mechaniczną z odzyskiem. Ściany to pustak poryzowany 25 cm + ocieplenie... no właśnie - wełną czy styropianem. Na razie nie rozpatrujemy aspektu kosztów lecz aspekt oddychania ścian. Czy przy rekuperatorze styropian będzie dobrym materiałem na ocieplenie czy jednak wełna? Kto podpowie?

Mam podobny problem. Jestem na etapie projektowania i wykonawca proponuje ściany z MAX'a i ocieplone styropianem. Tylko teraz nie wiem jaką przyjąć grubość styropianu: 5, 10 , 12?

Czy mozecie jakoś doradzić??

Aha. Planuję zwykłą wentylację grawitacyjną bez odzysku ciepła. Piec CO na paliwo stałe.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
przy zastosowaniu wełny mineralnej ściany musisz miec białkowane wapnem lub malowane farba klejowa - trudno obecnie dostepną wszystkie inne farby ograniczają oddychanie ścian

To chyba odwrotnie, bo przy wełnie jest możliwość odparowania ewentualnej wilgoci na zewnątrz. Przy styropianie tylko do wewnątrz.

przy zastosowaniu wełny mineralnej ściany musisz miec białkowane wapnem lub malowane farba klejowa - trudno obecnie dostepną wszystkie inne farby ograniczają oddychanie ścian

To chyba odwrotnie, bo przy wełnie jest możliwość odparowania ewentualnej wilgoci na zewnątrz. Przy styropianie tylko do wewnątrz.

to był sarkazm :lol:

• 2 weeks później...

Witam

Skoro większoś w tym poście pyta o grubość styropianu to ja też zapytam.

Planuję ocieplić 30-sto letni dm styropianem.

Dom jest zbudowanu z: cegły pełnej, pustaka żużlowego i jest otynkowany zwykłym tynkiem. Mur jest grubości około 40cm. Na to planuję położyć ocieplenie i jakiś tynk.

Jaki styropian trzeba zastosować najlepiej do takiego budynku, aby to ocieplenie miało sens.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Przy zastosowaniu ceramiki na ścianach o jakim "oddychaniu" można mówić? I czy w ogóle nie przesadzamy z tym "oddychaniem"? Jeżeli choć z jednej strony damy farbę emulsyjną, akrylową lub tynk akrylowy czy silikatowy to nie ma oddychania i wełna zwiększa tylko koszty. Nie licząc różnicy kosztów materiału, to wełna jest droższa pod względem robocizny no i trzeba dodatkowo robić stelaz.

Witam

Skoro większoś w tym poście pyta o grubość styropianu to ja też zapytam.

Planuję ocieplić 30-sto letni dm styropianem.

Dom jest zbudowanu z: cegły pełnej, pustaka żużlowego i jest otynkowany zwykłym tynkiem. Mur jest grubości około 40cm. Na to planuję położyć ocieplenie i jakiś tynk.

Jaki styropian trzeba zastosować najlepiej do takiego budynku, aby to ocieplenie miało sens.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Jeszcze raz proszę o odpowiedź.

Cegła, ale jaka? Pustak, ale jaki?

Normalne soc-realistyczne? No, to najlepsze nie są. Biorą wodę (kapilarnie) i ogrzanie tego, to wielka sztuka bez odpowiedniego podsuszenia. No, chyba, że jakimś cudem ktoś dobrą robotę wykonał i to jest suche (powietrznosuche).

Żeby to dobrze zrobić, to trzeba by tak z 15cm styropianu położyć. I to bardzo starannie. Wentylacja musi być lepsza niż dobra.

No tak, ale wtedy sciana będzie miała z 55cm + tynk (akryl czy coś bardzo hydrofobowego).

Wlazłbym w piwnice i postudiował izolacje przeciwwilgociową. Jak nie występują nawet ślady czegoś takiego, to rozpoczołbym od doktoryzowania się z injekcji czy podcinania. Ocieplenia dopiero potem. Tak 1 sezon potem.

Pozdrawiam Adam M.