Guccio 05.11.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Jesteśmy na etapie projektowania domu (parter+poddasze użytkowe). Planujemy wentylację mechaniczną z odzyskiem. Ściany to pustak poryzowany 25 cm + ocieplenie... no właśnie - wełną czy styropianem. Na razie nie rozpatrujemy aspektu kosztów lecz aspekt oddychania ścian. Czy przy rekuperatorze styropian będzie dobrym materiałem na ocieplenie czy jednak wełna? Kto podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 05.11.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 przy zastosowaniu wełny mineralnej ściany musisz miec białkowane wapnem lub malowane farba klejowa - trudno obecnie dostepną wszystkie inne farby ograniczają oddychanie ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 05.11.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Witam Mam ten sam problem może jeszcze ktoś coś poradzi. Rezi mówisz o ścianach wewnętrznych bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 05.11.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 piszę o ścianach wewnętrznych - z sarkazmem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 05.11.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ja tylko upewnić się chciałam. Lepiej zapytać niż źle zrozumieć. Masz rację z tym sarkazmem pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 06.11.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Mam podobny problem. Jestem na etapie projektowania i wykonawca proponuje ściany z MAX'a i ocieplone styropianem. Tylko teraz nie wiem jaką przyjąć grubość styropianu: 5, 10 , 12? Czy mozecie jakoś doradzić?? Aha. Planuję zwykłą wentylację grawitacyjną bez odzysku ciepła. Piec CO na paliwo stałe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guccio 27.11.2006 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Temat ocieplenia jest nadal dla mnie aktualny - decyduję się na ocieplenie styropianem, ale mam pytanie - jaka grubość stryropianu i co o tym decyduje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 28.11.2006 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 przy zastosowaniu wełny mineralnej ściany musisz miec białkowane wapnem lub malowane farba klejowa - trudno obecnie dostepną wszystkie inne farby ograniczają oddychanie ścian To chyba odwrotnie, bo przy wełnie jest możliwość odparowania ewentualnej wilgoci na zewnątrz. Przy styropianie tylko do wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 28.11.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 przy zastosowaniu wełny mineralnej ściany musisz miec białkowane wapnem lub malowane farba klejowa - trudno obecnie dostepną wszystkie inne farby ograniczają oddychanie ścian To chyba odwrotnie, bo przy wełnie jest możliwość odparowania ewentualnej wilgoci na zewnątrz. Przy styropianie tylko do wewnątrz. to był sarkazm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guccio 29.11.2006 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 borazi - czy coś się dowiedziałeś odnośnie grubości stryropianu?Może się podzielisz wiadomościami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 29.11.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 borazi - czy coś się dowiedziałeś odnośnie grubości stryropianu? Może się podzielisz wiadomościami? ludzie kładą od 5 do 20 cm styro więc dużo sie nie dowiesz ja odrzuciłem skrajne wybory i wyszedł mi taki układ: na ściane z maxa styro z felcem termoorganiki gold 12cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 30.11.2006 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 jaka grubość stryropianu i co o tym decyduje?? audyt energetyczny domu, powinien być dołączony do projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 14.12.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 WitamSkoro większoś w tym poście pyta o grubość styropianu to ja też zapytam.Planuję ocieplić 30-sto letni dm styropianem.Dom jest zbudowanu z: cegły pełnej, pustaka żużlowego i jest otynkowany zwykłym tynkiem. Mur jest grubości około 40cm. Na to planuję położyć ocieplenie i jakiś tynk.Jaki styropian trzeba zastosować najlepiej do takiego budynku, aby to ocieplenie miało sens.Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 14.12.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Przy zastosowaniu ceramiki na ścianach o jakim "oddychaniu" można mówić? I czy w ogóle nie przesadzamy z tym "oddychaniem"? Jeżeli choć z jednej strony damy farbę emulsyjną, akrylową lub tynk akrylowy czy silikatowy to nie ma oddychania i wełna zwiększa tylko koszty. Nie licząc różnicy kosztów materiału, to wełna jest droższa pod względem robocizny no i trzeba dodatkowo robić stelaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 14.12.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Stelaż? W metodzie lekkiej mokrej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 14.12.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 to wełna jest droższa pod względem robocizny no i trzeba dodatkowo robić stelaz.cos pzespałem w technologii ocieplenia ścian 2W ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Rezi Bardzo taki stelaż przeszkadza? Ściany półgębkiem oddychają? Przecież można taki stelaż potraktować wełną na mokro. Wszystko można. Tylko po co? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 14.12.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 W niemczech welną to się tylko bydynki użyteczności pubicznej ociepla ze względu na mniejszą niepalnosc a domy wszystko w styro. Słuchacie bzdur o oddychaniu a popatrzcie ile ludzi mieszka w takich domach, życia wam braknie.... dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 14.12.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Witam Skoro większoś w tym poście pyta o grubość styropianu to ja też zapytam. Planuję ocieplić 30-sto letni dm styropianem. Dom jest zbudowanu z: cegły pełnej, pustaka żużlowego i jest otynkowany zwykłym tynkiem. Mur jest grubości około 40cm. Na to planuję położyć ocieplenie i jakiś tynk. Jaki styropian trzeba zastosować najlepiej do takiego budynku, aby to ocieplenie miało sens. Z góry dzięki za odpowiedź. Jeszcze raz proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Cegła, ale jaka? Pustak, ale jaki?Normalne soc-realistyczne? No, to najlepsze nie są. Biorą wodę (kapilarnie) i ogrzanie tego, to wielka sztuka bez odpowiedniego podsuszenia. No, chyba, że jakimś cudem ktoś dobrą robotę wykonał i to jest suche (powietrznosuche).Żeby to dobrze zrobić, to trzeba by tak z 15cm styropianu położyć. I to bardzo starannie. Wentylacja musi być lepsza niż dobra.No tak, ale wtedy sciana będzie miała z 55cm + tynk (akryl czy coś bardzo hydrofobowego).Wlazłbym w piwnice i postudiował izolacje przeciwwilgociową. Jak nie występują nawet ślady czegoś takiego, to rozpoczołbym od doktoryzowania się z injekcji czy podcinania. Ocieplenia dopiero potem. Tak 1 sezon potem.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts