Nefer 05.11.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Klimatyzacja na poddaszu - nowy pomysł mi się urodził... Na pompę ciepła, wymienniki gruntowe itp. na taki domek to mnie raczej nie stać .. 1200 m. sześć. kubatury. Tak sobie wymyśliłam, że może w sypailaniach na górze kliematyzacja ? Taka z centrlaną jednostką poza domem. Czy powinnam wziąć to pod uwagę już stawiając mury ? A podstawowe pytanie: czy ktoś z Was używa, posiada, lub zamierza mieć w domu klimatyzację ? A może po prostu wybijcie mi to z głowy.... Dzięks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 05.11.2006 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Tak sobie wymyśliłam, że może w sypailaniach na górze kliematyzacja ? to dobry pomysł, w USA często to widziałem a nawet spałem w pokoju z taką klimą zaokienną, inaczej tam by się w nocy nie dało spać to taki kompromis między kosztem urządzenia, kosztem eksploatacji a komfortem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 05.11.2006 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Klimatyzacja na poddaszu - nowy pomysł mi się urodził... Na pompę ciepła, wymienniki gruntowe itp. na taki domek to mnie raczej nie stać .. 1200 m. sześć. kubatury. Tak sobie wymyśliłam, że może w sypailaniach na górze kliematyzacja ? Taka z centrlaną jednostką poza domem. Czy powinnam wziąć to pod uwagę już stawiając mury ? A podstawowe pytanie: czy ktoś z Was używa, posiada, lub zamierza mieć w domu klimatyzację ? A może po prostu wybijcie mi to z głowy.... Dzięks Domyslam sie,ze masz na mysli jedna jednostke na zewnatrz i w sypialniach odzielne jesdnostki wewnetrzne,nie mysle ze masz zamiar robic klime nadmuchowa. Przy nadmuchowej musialabys zaplanowac i rozprowadzic kanaly nadmuchowe i powrotne,a dla samych sypialni jest to bez sensu.Obstawiam wiec pierwsze rozwiazanie.Musisz sie liczyc z tym,ze ustawienie jednostki zewnetrznej na ziemi kolo dom bedzie niewskazane z uwagi na roznice wysokosci pomiedzy jednostkami.Trzeba to przemyslec. A co do klimy u nas ,to owszem rozwazamy tak mozliwosc. Mieszkalem bowiem wiele lat w Stanach w domu z klima(nadmuchowa) i nie mam nic przeciwko,zeby miec ja u siebie,ale raczej nie taka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.11.2006 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 ......... Domyslam sie,ze masz na mysli jedna jednostke na zewnatrz i w sypialniach odzielne jesdnostki wewnetrzne...... O właśnie, właśnie o czymś takim myślałam. Jeśli chodzi o różnice poziomów - nie mam koncepcji jak duża jest jednotka centralna, ale może można ją jakoś ten tego do elewacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 05.11.2006 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Jeżeli czujesz, że Ci potrzebna - to się nie zastanawiaj. Zważywszy wyjątkowe upały latową porą. Pomyśl o tym obezwładniającym upale, wilgoci, komarach wlatujących przez uchylone okna.. o rany, jak to surrealistycznie teraz brzmi, jak sie wyjrzy przez okno teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.11.2006 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Jeżeli czujesz, że Ci potrzebna - to się nie zastanawiaj. Zważywszy wyjątkowe upały latową porą. Pomyśl o tym obezwładniającym upale, wilgoci, komarach wlatujących przez uchylone okna.. o rany, jak to surrealistycznie teraz brzmi, jak sie wyjrzy przez okno teraz Dokładnie hihihi - kto by pomyślał - przyzwyczaiłam sie do klimy w samochodzie (choć byłam przeciwniczką długo, długo..) i marzy mi się w domku... żeby czowiek sie tak nie męczył w lecie ( jak ostatnio :)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 05.11.2006 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 jest tego.... np. http://www.bartimport.pl/klimatyzacja_multi.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.11.2006 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 jest tego.... np. http://www.bartimport.pl/klimatyzacja_multi.php dzięki Kapitanie zaraz będę googlować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.11.2006 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 czyli u mnie musi być multisplit A dam zagwozdkę sprzedawcom :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 06.11.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Porządne jednostki zewnętrzne pozwalają na długość orurowania 50, a nawet 70 metrów, przy różnicy poziomów do 15 metrów. Zatem, jeżeli ten dom nie przypomina wysokością bloku mieszkalnego 4-piętrowego, to nie powinno być problemów z różnicą wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 06.11.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 ......... Domyslam sie,ze masz na mysli jedna jednostke na zewnatrz i w sypialniach odzielne jesdnostki wewnetrzne...... O właśnie, właśnie o czymś takim myślałam. Jeśli chodzi o różnice poziomów - nie mam koncepcji jak duża jest jednotka centralna, ale może można ją jakoś ten tego do elewacji.... Mysle,ze w kazdym nazwijmy to sklepie z klimami doradza i dobiora. Dwa lata temu milem zamontowac klime w serwerowni u kolegi.Podal mi on pare danych pomieszcszenia,warunki jakie musi ona utrzymac w tym pomieszczeniu.Poszedlem z tym wszystkim do takiego "sklepu" oni mi wszystko dobrali parametrami i zrobili wycene. Oczywiscie nie zdecydowalem sie na nich tylko bazujac na ich wyliczeniach i ich doborze obu jednostek poszedlem do Castoramy i tam kupilem z tymi samymi parametrami za wiele mniejsze pieniadze i.............dziala do dzis. A jesli chodzi o ten tego do elewacji,to i owszem.Mozesz rowniez wrzucic ja dach,taras,balkon..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 06.11.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Porządne jednostki zewnętrzne pozwalają na długość orurowania 50, a nawet 70 metrów, przy różnicy poziomów do 15 metrów. Zatem, jeżeli ten dom nie przypomina wysokością bloku mieszkalnego 4-piętrowego, to nie powinno być problemów z różnicą wysokości. Owszem jest tak jak piszesz,ale te jednostki maja spora wydajnosc i na samo poddasze,2-3 pokoje sa sporo za duze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 07.11.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Nie sądzę. Pisałem o jednostce typu multisplit na 4 pomieszczenia (np. trzy pokoje + korytarz lub podobnie) o nominalnej wydajności chłodniczej 8.0 kW. Żaden wyczyn w przypadku poddasza. Oczywiście bardzo dużo zależy, jakie to jest poddasze, o jakiej powierzchni, czy są okna połaciowe i jeszcze kilka innych detali. Gdyby jednak komuś i tak wydawało się to za dużo, to przecież są na przykład multisplity o mocach 4, 5, 7 kW, a i tak max różnica poziomów wynosi 10 m przy max długości orurowania 20-40 metrów. To chyba wystarczające, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 07.11.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 ....... Gdyby jednak komuś i tak wydawało się to za dużo, to przecież są na przykład multisplity o mocach 4, 5, 7 kW, a i tak max różnica poziomów wynosi 10 m przy max długości orurowania 20-40 metrów. To chyba wystarczające, prawda? Moze i tak,tylko jak wytlumaczysz dlugosc rurek w tych zestawach w granicach 8-10m???Owszem taka dlugosc jak piszesz to mozesz bez wiekszych problemow zalozyc w odwrotnym ukladzie,kiedy skraplacz ze sprezarka stoi wyzej od parownika lub ewentualnie na tym samym poziomie. Pewnie jak sie zawezmierz,to zrobisz syfon,dolozysz zawory zwrotne i takie tam inne,tylko po co?? Jest jeszcze jeden problem,problem dodatkowego uzupelnienia czynnika przy przedluzeniu orurowania.Dokladnie chodzi o jego zakup,no ale skoro masz tzw"Zielona Karte" to O.K.,a jesli nie to zyczed powodzenia w zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.nowacki 08.11.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 A może od razu centralna klima całego domu łącznie z ogrzewaniem ? np. coś takiego: http://www.polskikomfort.pl/schematy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 08.11.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Myślę, że to sztuczne wywoływanie i ciągnięcie na siłę problemu, którego prawdopodobnie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts