Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja na poddaszu ? Ktoś ma ?

Nefer

Recommended Posts

Klimatyzacja na poddaszu - nowy pomysł mi się urodził...

Na pompę ciepła, wymienniki gruntowe itp. na taki domek to mnie raczej nie stać .. 1200 m. sześć. kubatury.

Tak sobie wymyśliłam, że może w sypailaniach na górze kliematyzacja ? Taka z centrlaną jednostką poza domem.

Czy powinnam wziąć to pod uwagę już stawiając mury ?

A podstawowe pytanie: czy ktoś z Was używa, posiada, lub zamierza mieć w domu klimatyzację ?

A może po prostu wybijcie mi to z głowy....

Dzięks :)

Tak sobie wymyśliłam, że może w sypailaniach na górze kliematyzacja ?

to dobry pomysł, w USA często to widziałem a nawet spałem w pokoju z taką klimą zaokienną, inaczej tam by się w nocy nie dało spać

to taki kompromis między kosztem urządzenia, kosztem eksploatacji a komfortem

Klimatyzacja na poddaszu - nowy pomysł mi się urodził...

Na pompę ciepła, wymienniki gruntowe itp. na taki domek to mnie raczej nie stać .. 1200 m. sześć. kubatury.

Tak sobie wymyśliłam, że może w sypailaniach na górze kliematyzacja ? Taka z centrlaną jednostką poza domem.

Czy powinnam wziąć to pod uwagę już stawiając mury ?

A podstawowe pytanie: czy ktoś z Was używa, posiada, lub zamierza mieć w domu klimatyzację ?

A może po prostu wybijcie mi to z głowy....

Dzięks :)

Domyslam sie,ze masz na mysli jedna jednostke na zewnatrz i w sypialniach odzielne jesdnostki wewnetrzne,nie mysle ze masz zamiar robic klime nadmuchowa. Przy nadmuchowej musialabys zaplanowac i rozprowadzic kanaly nadmuchowe i powrotne,a dla samych sypialni jest to bez sensu.Obstawiam wiec pierwsze rozwiazanie.Musisz sie liczyc z tym,ze ustawienie jednostki zewnetrznej na ziemi kolo dom bedzie niewskazane z uwagi na roznice wysokosci pomiedzy jednostkami.Trzeba to przemyslec.

A co do klimy u nas ,to owszem rozwazamy tak mozliwosc.

Mieszkalem bowiem wiele lat w Stanach w domu z klima(nadmuchowa) i nie mam nic przeciwko,zeby miec ja u siebie,ale raczej nie taka.

.........

Domyslam sie,ze masz na mysli jedna jednostke na zewnatrz i w sypialniach odzielne jesdnostki wewnetrzne......

O właśnie, właśnie o czymś takim myślałam. Jeśli chodzi o różnice poziomów - nie mam koncepcji jak duża jest jednotka centralna, ale może można ją jakoś ten tego do elewacji....

Jeżeli czujesz, że Ci potrzebna - to się nie zastanawiaj. Zważywszy wyjątkowe upały latową porą. Pomyśl o tym obezwładniającym upale, wilgoci, komarach wlatujących przez uchylone okna.. o rany, jak to surrealistycznie teraz brzmi, jak sie wyjrzy przez okno teraz :o

Dokładnie :) hihihi :) - kto by pomyślał - przyzwyczaiłam sie do klimy w samochodzie (choć byłam przeciwniczką długo, długo..) i marzy mi się w domku... żeby czowiek sie tak nie męczył w lecie ( jak ostatnio :):))

.........

Domyslam sie,ze masz na mysli jedna jednostke na zewnatrz i w sypialniach odzielne jesdnostki wewnetrzne......

O właśnie, właśnie o czymś takim myślałam. Jeśli chodzi o różnice poziomów - nie mam koncepcji jak duża jest jednotka centralna, ale może można ją jakoś ten tego do elewacji....

Mysle,ze w kazdym nazwijmy to sklepie z klimami doradza i dobiora.

Dwa lata temu milem zamontowac klime w serwerowni u kolegi.Podal mi on pare danych pomieszcszenia,warunki jakie musi ona utrzymac w tym pomieszczeniu.Poszedlem z tym wszystkim do takiego "sklepu" oni mi wszystko dobrali parametrami i zrobili wycene. Oczywiscie nie zdecydowalem sie na nich tylko bazujac na ich wyliczeniach i ich doborze obu jednostek poszedlem do Castoramy i tam kupilem z tymi samymi parametrami za wiele mniejsze pieniadze i.............dziala do dzis.

A jesli chodzi o ten tego do elewacji,to i owszem.Mozesz rowniez wrzucic ja dach,taras,balkon.....

Porządne jednostki zewnętrzne pozwalają na długość orurowania 50, a nawet 70 metrów, przy różnicy poziomów do 15 metrów. Zatem, jeżeli ten dom nie przypomina wysokością bloku mieszkalnego 4-piętrowego, to nie powinno być problemów z różnicą wysokości.

Owszem jest tak jak piszesz,ale te jednostki maja spora wydajnosc i na samo poddasze,2-3 pokoje sa sporo za duze.

Nie sądzę. Pisałem o jednostce typu multisplit na 4 pomieszczenia (np. trzy pokoje + korytarz lub podobnie) o nominalnej wydajności chłodniczej 8.0 kW. Żaden wyczyn w przypadku poddasza. Oczywiście bardzo dużo zależy, jakie to jest poddasze, o jakiej powierzchni, czy są okna połaciowe i jeszcze kilka innych detali.

Gdyby jednak komuś i tak wydawało się to za dużo, to przecież są na przykład multisplity o mocach 4, 5, 7 kW, a i tak max różnica poziomów wynosi 10 m przy max długości orurowania 20-40 metrów. To chyba wystarczające, prawda?

.......

Gdyby jednak komuś i tak wydawało się to za dużo, to przecież są na przykład multisplity o mocach 4, 5, 7 kW, a i tak max różnica poziomów wynosi 10 m przy max długości orurowania 20-40 metrów. To chyba wystarczające, prawda?

Moze i tak,tylko jak wytlumaczysz dlugosc rurek w tych zestawach w granicach 8-10m???Owszem taka dlugosc jak piszesz to mozesz bez wiekszych problemow zalozyc w odwrotnym ukladzie,kiedy skraplacz ze sprezarka stoi wyzej od parownika lub ewentualnie na tym samym poziomie.

Pewnie jak sie zawezmierz,to zrobisz syfon,dolozysz zawory zwrotne i takie tam inne,tylko po co??

Jest jeszcze jeden problem,problem dodatkowego uzupelnienia czynnika przy przedluzeniu orurowania.Dokladnie chodzi o jego zakup,no ale skoro masz tzw"Zielona Karte" to O.K.,a jesli nie to zyczed powodzenia w zakupie.