pawlem 06.11.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Chciałbym zapytać drogich forumowiczów w jaki sposób zaoszczędzić na grzanie kotłem Vieśka Vitopend 100 turbo (WH1B). Przedstawię swoją sytuację:- do grzania ok 150 m- na dole podłogówka ze sterowaniem pokojowym ok 60 m- na pietrze 5 pokoi i łazienka z grzejnikami (założone zawory termostatyczne)- piec taki jak w tytule postu z zasobnikiem 120 l. Chciałbym sie upewnic w jaki sposób korzystać z pieca. Niby to proste ale irytuje mnie że piec włącza sie co kilka minut na 4-6 s. (temperatura na kotle ok 50 st. ) W związku z tym mam pytanie : czy lepiej jest ustawić wieksza temperaturę na kotle np 70 st a przymknąć zawory przy kaloryferach, czy też lepiej temperature na kotle utrzymywać niższą np 40 st a rozkrecić kaloryfery? Jednak w tym drugim przypadku podłogówka nigdy nie osiągnie temperatury wody na wyjściu wiekszej niż 30 st. Mam metlik w głowie. Kiedyś spotkałem sie z opinią że oszczedniej jest właczyc piec na maxa a regulować temperature tylko za pomocą regulatorów przy grzejnikach. Czy możecie to potwierdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 06.11.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Ja mam vitopenda 100, ale nie turbo, zwykły atmosferyczny. Z tego co zauważyłem to nie opłaca się ustawiać 40*C, pobiera dużo gazu a nie grzeje dobrze, a poza tym zaczęła się u mnie skraplać woda na wymienniku. Ja teraz mam ustawione 60*C, przy 40*C bardzo często się właczał i wyłaczał (jak osiągnie 45*C (załóżmy, że histereza +-5*C) to palnik zmniejsza modulacje do minimum, czyli 10kW, ale jak dalej temp. wzrasta to go wyłacza. i jak temp. spadnie poniżej 35*C to znowu go właczy. Przy 40*C właczał mi się 50-60 razy na dobę, jak ustawiłem 60*C to włacza się 20-30 razy. Poza tym dla kotłów z otwartą komorą spalania korzystniej jest jak chodzi na maksa, bo ciąg kominowy wychładza palnik a tym samym zmiejsza się sprawność (ilość powietrza przy maksymalnej mocy i minimalnej jest podobna, tak przynajmniej czytałem). Teraz jestem na etapie eksperymentowania, ten kocioł nie jest za oszczędny, w ostatnie dni pobierał mi 10-11m3 gazu na dobę z podgrzaniem wody i gotowaniem (3 dorosłe osoby i jakieś 200m2 powierzchni, z czego połowa ogrzewana na 19-20*C, reszta jakieś 15*C), szeregówka, domek w środku, dwóch sąsiadów z boku nie grzeje, a ściany nie ocieplane między sąsiadami. Drzwi stare 10 letnie nie ocieplone, to samo drzwi garazowe. Strych i piwnice nie ocieplone. Ogólnie kiepsko zailozowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 06.11.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 U mnie, co prawda kocioł innej firmy, dochodziło do podobnych objawów tzn. krótkie, kilkusekundowe załączenia co kilka minut.Winna była, umieszczona wewnątrz kotła, uszkodzona sonda NTC (czujnk temperatury) w obiegu c.o.Po wymianie czujnika kocioł pracuje normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlem 06.11.2006 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 No teraz to mnie przeraziłes. Ten piec chodzi raptem 3 tygodnie! I już miałby uszkodzoną sondę? A moze tak skutecznie pracuje ze reaguje na kazdy nawet najmniejszy spadek temperaty na kotle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 06.11.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 W moim kotle sonda padła po kilku miesiącach.Wymienili w ramach gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 06.11.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Wezwij serwisanta niech to sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 06.11.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 No teraz to mnie przeraziłes. Ten piec chodzi raptem 3 tygodnie! I już miałby uszkodzoną sondę? A moze tak skutecznie pracuje ze reaguje na kazdy nawet najmniejszy spadek temperaty na kotle ? To nie sonda, rezystancyjny czujnik temperatury, miałem kilka dni temu przegląd serwisanta viessmann i mówił, zebym od czasu do czasu spryskał preparatem do poprawy kontaktów wszystkie złaczki od czujników temperatury bo ulegają korozji i zwieksza się rezystancja, co ciekawe sam czujnik jest dobry, tylko styki wystarczy przeczyścić, bolączka tych kotłów. Inna sprawa to padająca elektronika, ale w wiekszości przypadków pada warystor na wejściu i po wymianie jest dobrze. Poza tym trzeba regularnie co kilka miesięcy czyścić wymiennik taką mała drucianką szczoteczką, predłuzy się jego żywotność. Ogólnie to mnie pocieszył, że wiekszość niemieckich kotłów jest mało przemyślana i włąśnie dzieją się takie duperelki. Chwalił za to angielskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlem 06.11.2006 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Dzwoniłem do serwisu Viessmana i facio powiedział że powinienem ustawić temperature kotła na maxa a jedynie regulować sobie tep. na grzejnikach. Wówczas piec bedzie właczał sie rzadziej. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 06.11.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Dzwoniłem do serwisu Viessmana i facio powiedział że powinienem ustawić temperature kotła na maxa a jedynie regulować sobie tep. na grzejnikach. Wówczas piec bedzie właczał sie rzadziej. Co wy na to? Coś w tym jest, z moich obserwacji też tak wynika, jak dasz na 76*C to włacza się rzadziej, ale grzejniki aż parzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlem 06.11.2006 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 To tez bede je odpowiednio przymykał regulatorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 06.11.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Dodam troszku dżiekcia do rozmowy.Nigdzie nie jest napisane ,że sama marka firmy pozwala nam na oszczędności .Napiszę więcej kupując jaki kolwiek kocioł ,jeżeli jest napisane 93% sprawności czy więcej lub mniej to inaczej nie będzie .Owszem są ludzie ,którzy nie chcą widzieć tego oczywistego faktu i z uporem maniaka budują sobie teorie ,ktore ni jak mają sie w praktyce. Kocioł ma taką, a taka sprawnośc ,dom ma również takie a takie straty ,jak i my mamy różne upodobania temperaturowe ,i zawsze bilans energetyczny musi sie zgadzać .Moja konkluzja ,kupując nawet polski Termet nic więcej nie będzie się spalało,ale za to serwis będzie tańszy,a jeżeli uraziłem czyjąś dumę to przepraszam. ADAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 07.11.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 .Moja konkluzja ,kupując nawet polski Termet nic więcej nie będzie się spalało,ale za to serwis będzie tańszy,a jeżeli uraziłem czyjąś dumę to przepraszam. ADAM Nie uraziłeś, vitopend 100 to przestarzała konstrukcja, jego faktyczna sprawność to jakieś 76%, był u mnie tydzień temu serwisant na przeglądzie rocznym (obowiązkowy) i nie zachwalał tego kotła, ale przynajmniej powiedział co się najczęściej psuje i jak nie dopuszczać do awarii, czyli jak o niego dbać aby długo słuzył. Za przegląd "skasował" 100zł, a więc chyba porównywalnie z innymi firmami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 07.11.2006 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 No teraz to mnie przeraziłes. Ten piec chodzi raptem 3 tygodnie! I już miałby uszkodzoną sondę? A moze tak skutecznie pracuje ze reaguje na kazdy nawet najmniejszy spadek temperaty na kotle ? To nie sonda, rezystancyjny czujnik temperatury, miałem kilka dni temu przegląd serwisanta viessmann i mówił, zebym od czasu do czasu spryskał preparatem do poprawy kontaktów wszystkie złaczki od czujników temperatury bo ulegają korozji i zwieksza się rezystancja, co ciekawe sam czujnik jest dobry, tylko styki wystarczy przeczyścić, bolączka tych kotłów. Inna sprawa to padająca elektronika, ale w wiekszości przypadków pada warystor na wejściu i po wymianie jest dobrze. Poza tym trzeba regularnie co kilka miesięcy czyścić wymiennik taką mała drucianką szczoteczką, predłuzy się jego żywotność. Ogólnie to mnie pocieszył, że wiekszość niemieckich kotłów jest mało przemyślana i włąśnie dzieją się takie duperelki. Chwalił za to angielskie. Hmmm... patrz ja to mam szczęcie - tyle tego zamontowałe i odpaliłem i praktycznie ani jednej reklamacji...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 07.11.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Przedstawię swoją sytuację: - na dole podłogówka ze sterowaniem pokojowym ok 60 m jak wyglada sterowanie pokojowe do podlogowki? jezeli masz na mysli taki elektroniczny sterownik pokojowy z czujnikiem temp wewnetrznej to nie jest on do podlogowki Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaha 07.11.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 A mnie z vieśmana ustawili temp. na 45 i powiedzieli żebym zwiększał w przypadku spadku temperatur. Mówią, że tak będzie mniejsze zużucie gazu (kocioł pracuje mniejszą mocą). Na razie jeszcze nie mieszkam. Dom budowany w tym roku. Ustawiłem reg. pokojowy na 16 st.C i zużywa ok 8m3 gazu na dobę (oczywiście bez grzania wody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 07.11.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Mały bez obrazy ile doisz z niewiedzy inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radeon4 07.11.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Panie Adamos i Panie Mały już gdzieś widziałem wasze dyskusje na temat polskie lepsze a inne jeszcze lepsze, ale może pogadacie na temat:jak ustawić kocioł żeby palił mniej gazu czy lepiej większa temperatura i mniej się załącza czy mniejsza i dłużej chodzi kiedyś zadałem takie pytanie i nic. Jestem zainteresowany bo też mam vieśka i też vitopend 100 więc jak to jest bo narazie to metoda szukania najlepszych ustawień pokazuje że nie ma u mnie większej różnicy więc jak to jest?Każdy kto zadaje takie pytanie jak ustawić, zazwyczaj jest szczęśliwym nowym posiadaczem kotła takiego czy innego więc nie będzie zamieniał z polskiego na niemieckie, włoskie czy jeszcze jakie tam inne.Mam nadzieję na fachową odpowiedź i chyba nie tylko ja.Zdaje się że trochę orientujecie się w temacie więc bardzo proszę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 07.11.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Z wypowiedzi osób bezpośrednio zainteresowanych tematem wynika, że nie użytkują programatora (sterownika, trmostatu) pokojowego. To sprytnie, niewielkie i niedrogie w sumie urządzenie zadziała lepiej niż najlepsza tabletka na ból głowy spowodowany tym problemem.Użytkując taki programator można ustawć optymalną dla kotła temperature 60st. C, a resztą zajmie się w / w programator dając komfort cieplny i duże oszczedności.Użytkuję taki programator od trzech lat i uważam, że nie ma chyba lepszego rozwiązania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radeon4 07.11.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Też użytkuje taki programator. I owszem super sprawa.Więc skąd wiadomo jaka temperatura jest optymalna dla danego kotła?Czy w vieśku to pokrętło ustawione na kropce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.11.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Mały bez obrazy ile doisz z niewiedzy inwestorów ADAMOS48, baz obrazy, zastanawiam się ile doisz z niewiedzy inwestorów w swoim sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts