Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opony na zime

Recommended Posts

Poprzednie dwie zimy przejeździłem na Dębicach Frigo i zraziłem się do firmy. Na 2 oponach porobiły się bąble. Czym grozi wystrzał, zwłaszcza na śliskiej nawierzchni, chyba każdy wie. Kupiłem teraz Fuldę Montero. 170 zł z montażem, 140 sama opona. Kupiłem same opony, a za montaż i wyważenie zapłaciłem w innym warsztacie 40 zł za 4 sztuki. :) Jak na razie, subiektywne oczywiście odczucie, trzymają lepiej niż Dębica lub Barum których używałem wcześniej. Pojeździmy zobaczymy. Wszystkie te opony są z niższej półki cenowej.

Godne polecenia mogą być też fińskie Nokiany - cena podobna, a chyba Finowie wiedzą co robią.

O droższych oponach się nie wypowiadam. Autko mam tanie, więc zakładanie drogich opon mogłoby spowodować, że opony będą cenniejsze niż samochód.

Poprzednie dwie zimy przejeździłem na Dębicach Frigo i zraziłem się do firmy. Na 2 oponach porobiły się bąble. Czym grozi wystrzał, zwłaszcza na śliskiej nawierzchni, chyba każdy wie. Kupiłem teraz Fuldę Montero. 170 zł z montażem, 140 sama opona. Kupiłem same opony, a za montaż i wyważenie zapłaciłem w innym warsztacie 40 zł za 4 sztuki. :) Jak na razie, subiektywne oczywiście odczucie, trzymają lepiej niż Dębica lub Barum których używałem wcześniej. Pojeździmy zobaczymy. Wszystkie te opony są z niższej półki cenowej.

Godne polecenia mogą być też fińskie Nokiany - cena podobna, a chyba Finowie wiedzą co robią.

O droższych oponach się nie wypowiadam. Autko mam tanie, więc zakładanie drogich opon mogłoby spowodować, że opony będą cenniejsze niż samochód.

My jeździmy na GoodYear'ach, ale to będzie ich ostatni sezon. Dębicy na pewno nie kupimy. Mój brat pracuje w warsztacie, gdzie między innymi wymienia sie opony. Ma przegląd jakości i twierdzi, że dębica szybko się odkształca. Traci wyważenie a i pęknąć może. O Nokianach słyszałam sporo dobrego.

Jeździłem na 16 kach MICHELIN a tydzień temu zakupiłem i zamontowałem NOKIAN , które są o wiele cichsze od poprzedników i tańsze. Sprzedawca zachwalał, że Finlandia ma zimowe tradycje w technologii opon na tę porę roku i min. 50 tysięcy km na nich zrobię. NOKIAN to średnia półka cenowa - gdyby nie sprzedawca to bym kupił coś droższego ale mu zaufałem. Pojeździmy > zobaczymy.

Pozdrawiam

Byłem kiedyś w Finlandii, w Tampere, gdzie powstała firma NOKIA. Jest tam muzeum fabryczne. Pierwszym ich produktem były... gumiaki :)

O gumie i śniegu wiedzą więc chyba wszystko :)

A teraz telefony komórkowe.

Fakt, Finowie wiedządużo o śniegu.

Skoro Nokian to fińska firma,to miłoi przypatrzę się im.

Ale to że Nokia produkuje opony może być tym samym, co produkcja opon przez Dewoo ( z PET-ów chyba je robili, bo o przyczepności słyszały tylko jak akurat w radio o tym mówili).

Najlepiej doczytać o nich w testach

Tomek

to mnie nastraszyles......hmm..kupilam je bo mialy niezle opinie, do tego tak jak u ciebie moja zastepcze autko byloby tansze od lepsiejszych opon...hmmm moze dwa sezonny syn mu przejezdzi??? no i ja,,,

ja mialam zawsze pirelki, calkiem porzadne oponki....w nowym aucie napewno zaloze Nokiany( zimowki oczywiscie)

Być może trafiłem na jakiś bubel. Jesli nie jeździsz bardzo dużo, to spoko. Ja przez dwie zimy zrobiłem ok 40 tys. km.

Jak kupię nowy samochód to też chyba kupię Nokiany na zimę. Cena ok. 170 zł za sztukę.

Oceny opon, które można poczytać na stronach typu http://www.opony.com czy http://www.baloon.pl są to subiektywne oceny użytkowników. W większości przypadków taki użytkownik nie ma w danym momencie porównania z innymi oponami. Na tych stronach to można sobie porównać ale tylko ceny.

Jeśli chodzi o prawdziwe porównaia to polecam niezależne testy ADAC na http://www.adac.de (zakładka Tests/Reifen/Winterreifen - potem wybór rozmiaru i link Alle Testergebnisse in Uberblick.

Robertus, dzięki za link do ADAC. Wstawiłem do ulubionych.

Pozdrawiam