Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opony na zime

Recommended Posts

ja mam teraz klebery ultragripy (podobno mogą się rozhuśtać do 190 ale moja dryndulka wyciąga max 177 - zgodnie z instrukcją :lol: ) jeżdżę trzeci sezon i bez żadnej reklamacji. wybrałem klebery bo mam nietypowy rozmiar 15 i parę lat temu takie rozmiary robił tylko konti, michealin i good year a kleber z ich wszystkich najtańszy był :wink:

kiedyś parę sezonów przejeździłem czeskimi barumami i też bez problemu, choć naczytałem się sporo 8)

Ja jeździłem na różnych zimówkach.

Aktualnie moim prywatnym jeżdżę na GoodYear Ultra Grip 6 - to będzie trzeci sezon zimowy i są naprawdę rewelacyjne. Trzymają sie tak, że czasem ciężko w to uwierzyć :wink:

Zdecydowanie je polecam :wink: Jedyna wada - nie były z najniższej półki cenowej :wink:

Co do zimówek - w firmie jeździłem na zmianę na Kormoranach Winterach na przemian z Dębicą Frigo. Różnica ogromna. Na korzyść Frigo. Potem kilkaset tys km na Frigo Directionale (raczej żadnych uwag oprócz tego, że nie przepadają za mokrym śniegiem.

Co do bąbli...chyba że zdarza się toto teraz bo nigdy nie miałem z tym kłopotu a zajeździłem dwa-trzy kpl do zera.

Aktualnie na Continental Winter Contact (bieżnik tzw "plaster miodu") i te to rewelacja. Nawet skubane z pola wyciągną mimo niskiego zawieszenia.

Fakt, kosztują sporo (ja kupiłem je z autkiem) ale zdrowie i życie chyba nie ma ceny.

Zaledwie od paru lat jeżdżę na zimówkach ,bo uważałem że zimówki są po to aby nabijać kasę.Efekt jest tylko jeden:jeżdżę szybciej (a więc mniej bezpiecznie)A jak jadę na narty to zawsze biorę łańcuchy.Ciekawe jak się ma ilość wypadków do zimówek czy do włączonych świateł.Jakoś nie słyszałem żeby liczba wypadków malała.Mimo to w tym sezonie zimowym zmienię koła letnie na zimowe.

Ja od kilku lat mam Barum Polaris. Kupiłem takie bo mam felgi 15 calowe i muszę mieć opony o niskim profilu - trudno było znaleźć coś w rozsądnej cenie. Z tymi mieściłem się w okolicach 200 PLN/sztukę. Po kliku latach jazdy mogę je polecić. Nie są głośne i "dobrze się prowadzą". Żadnych negatywnych objawów zużycia typu bąble czy zniekształcenia.