magmi 23.04.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Waham się nad oknami PCV i drewnianymi. Proszę nie sprowadzajcie tego wątku do kolejnej dyskusji o wyższości jednych nad drugimi. Chodzi o konkretną informację: ile wytrzymały (lub nadal wytrzymują) Wasze okna drewniane bez malowania? Informacje o producencie, rodzaju drewna i wykonczeniu mile widziane. P.S. U mojej siostry okna drewniane firmy KOBIÓR (sosnowe, pokryte bezbarwnym lakierem) zamontowane od południa i zachodu wymagają powtórnego malowania po 4 latach od zamontowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 23.04.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 ja miałem stare okna drewniane- były w takim stanie że niestety trzeba je było konserwować co roku...nowe okna drewniane u kuzyna są malowane po raz pierwszy po 3 latach (okna od południowego zachodu i zachodu), okna od wschodu malował w zeszłym roku - czyli 2 lata po montażu..niestety firmy nie znam - okolice krakowasnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.04.2003 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Mam drewniane okna, pierwszy raz malowałam po 5 latach. Okna południowe. Kupowałam w małej firmie pod Opolem(SOWA). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 23.04.2003 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Witam. U moich rodziców okna Sokółka, ośmioletnie, jeszcze nie malowane. W kilku miejscach lakier jakby odstawał ale to są kilkumilimetrowe punkty. Z tym, że kupili surowe i sami malowali, więc w sumie malowane W domku, który teraz wynajmuję, okna firmy Domex, trzyletnie, wyglądają jak nowe. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 23.04.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 U mnie okna sokółki w tej chwili mają osiem lat. w tym czasie były malowane trzy razy, przy czym w tym roku będę musiał je znów pomalować. Muszę jednak przyznać iż dużo szybciej farba starzeje się na oknach południowych wystawionych na bezpośrednie promieniowanie słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 23.04.2003 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Generalnie malowane na biało mają lepszą trwałość - lepsze lakiery + mniejsze nagrzewanie. Takie są moje doświadczenia (na razie z mieszkania w bloku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 23.04.2003 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Ile czasu zajmuje wam malowanie okien - czy jest to tak nieskoplikowane i przyjemne jak opisują sprzedawcy, czy jednak trzeba poświęcić 3 dni/domek 150-200m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 24.04.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 samo malowanie jest bezproblemowe. Trzeba tylko uważać żeby nie pochlapać sobie parapetów:smile:. Jeżeli stary lakier gdzieś zaczyna się brzydko łuszczyć to trzeba go zeskrobać. Malowanie dobrze jest przeprowadzać w okresie kiedy okna są suche, przed malowaniem trzeba je też odkurzy albo umyć(mam na myśli ramy - nie szyby:smile: ) [ Ta wiadomość była edytowana przez: godul1 dnia 2003-04-24 10:29 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 24.04.2003 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Chyba zależy od tego z której strony świata masz te okna i czy na nie pada czy nie, no i zależy czym były pomalowane uprzednio. U mnie okna od południa trzeba by już malować (malowane dwa lata temu Dekoralem zdaje się, narażone na deszcze i prażone słońcem) a te od wschodu są spoko (jeszcze gdzieś ze dwa lata) Polecam raczej "plastiki", ale o dobrej jakości tworzywa, bo mam okna z PCV od zachodu i tworzywo wchodzi chyba w reakcję z otoczeniem i "zachodzi" na szaro Pozdrawiam, ps wolę mikroporki na plastiku niż malowanie 10 okien co dwa-trzy lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daark 24.04.2003 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Rodzice mają sześcioletnie okna Wiktorczyka, nie wymagają żadnych poprawek - kolor biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.04.2003 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Okna wymagają malowania ale wg jakiego kryterium. Założe się że znalazłabym osoby które po 10 i 20 latach stwierdzą że ich okna nie wymagaja malowania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.04.2003 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2003 Kryterium jest proste. Jezeli w instrukcji użytkowania okien drewnianych jest napisane, że należy je malować po pięciu latach - to tak trzeba robić i nie szukać problemu tam gdzie go nie ma. Czekanie na to, aż bedą widoczne złuszczenia farby lub lakieru mija się z celem, ponieważ drewno musi mieć warstwę ochronną w całości. Ktoś kto tego nie chce rozumieć niech kupuje okna plastikowe.Krótko okna drewniane wymagają pracy. Koniec.PS. Ja mam drewniane - malowanie mnie nie przeraża.Ryszard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 25.04.2003 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2003 powtarzam pytanie - ile czasu zajmuje wam malowanie okien -pytam na poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 25.04.2003 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2003 Bartt,Wybacz ale nie pamiętam ile się z tym schodzi. powiem ci za miesiąc bo wtedy akurat będę malował dwa takie okna:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 28.04.2003 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 na to pytanie praktycznie nie ma odpowiedzi. Widziałem okna wymagające malowania a wręcz wymiany po dwu latach. Moje z Wołomina malowałem po 5 latach. Niestety kupiłem wtedy jakąś "rewelacyjną ponoć farbę" nieżółknącą - drogą i zagraniczną. Za rok okna były żółte jak słoneczko o wschodzie. Pomalowałem ponownie POLSKą farbą. Trzy lata jest w porządku. Farba nie łuszczy się. Generalnie te malowane na biało są bardzo trwałe. Warunek jednak jest taki żeby najpierw był podkład a następnie dwie warstwy farby [oczywiści na samym początku impregnacja drewna]. Są na rynku okna malowane jednokrotnie, bez podkładu - to te tańsze. Na nie trzeba uważać. Generalnie - przy obecnej technice [wałki, farby, taśmy ochronne] malowanie okien to sama przyjemność - szczególnie jak robi to dozorca [na prywatne zlecenie - nie na czarno - raczej na szaro]. Nie bójcie się tego malowania, którym nas straszą ci od PVC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 28.04.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Z tą długością czasu na pomalowanie 1 okna takiego typowego 150 x 150 nierozkręcanego to na maxa 2 godziny. Przynajmniej dla mnie tyle czasu zajęło Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 28.04.2003 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Dziękuję wszystkim za informacje. Pchełku, rozumiem że okna pomalowane transparentnym lazurem (żeby byo widać strukturę drewna) trzeba malować częściej? Ile warstw powinno być? Czy pod lazur też jest konieczny jakiś podkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 A czy istnieją jakieś preparaty, pasty, emulsje (jak pasta do butów), które będą stanowiły dodatkową ochronę okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klon 29.05.2003 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Mam pytanie, czym najlepiej malować okna południowe, żeby za często nie powtarzać tego zabiegu? Moje niestety po pomalowaniu Drewnochronem i tegorocznej zimie, nie są już tak ładne jak świeżo po zamontowaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.04.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Podciągam wątek. A jak to wygląda w 2009 roku? Czy nowe lakiery i nowe technologie coś poprawiły? Przecież okna połaciowe są drewniane i jakoś nikt nie pisze o częstym malowaniu. I jeszcze jedno pytanie - czy przed malowaniem trzeba szpachlować miejsca gdzie odpadł lakier? Przecież nie odpada na całym oknie i po kolejnym malowaniu będzie widac ślady po odpadnietym poprzednim lakierze ... chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts