Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słowa które rzadko słyszymy

babajaga

Recommended Posts

A znacznie później ul. Stołeczna w Warszawie.

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Plac Napoleona - Adolf Hitler Platz - Plac Powstańców Warszawy.

pamiętam naszą własną nazwę Placu Feliksa Dzierżyńskiego (obecnie Plac Bankowy):

Rote Felix Platz :lol:

Mogli przemianowac na Rote Felix Platz , ku przestrodze , zeby pamietac krawego Feliksa. Ale chyba Plac Bankowy to przed wojna byl , a nazw miejsc nie powinno sie zmieniac. Nic dobrego nie wroza takie zmiany , dlatego ja wciaz czuje sie obywatelem III RP. :wink:

A czy Adolf Hitler Platz nie byl przed wojna Placem Pilsudskiego?

(w Warszawie)

Qurcze, zabiłeś mi ćwieka? Chyba masz rację. To jak nazywał się plac Napoleona w czasie okupacji? Postaram się sprawdzić.

A czy Adolf Hitler Platz nie byl przed wojna Placem Pilsudskiego?

(w Warszawie)

Qurcze, zabiłeś mi ćwieka? Chyba masz rację. To jak nazywał się plac Napoleona w czasie okupacji? Postaram się sprawdzić.

Sprawdz linka , ktory podal ponury63

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zmiany_nazw_geograficznych

...pl. Saski na pl. Piłsudskiego w 1935, 1939-1945 Adolf Hitler-Platz, 1945-1990 pl. Zwycięstwa, po 1990 pl. Piłsudskiego.

chciałam też coś dodać - co prawda nie prześledziłam całego wątku bardzo dokładnie, ale zdaje się, że ewoluował on od miejsca " jak smutno na naszych ulicach", poprzez "kiedyś to było inaczej" do opisania tego inaczej. To ja się podczepię, bo wydaje mi się, że to co chcę opowiedzieć pasuje do "kiedyś to było inaczej"....

Otóż w sobotę wybrałam się do ikei coś tam nabyć drogą kupna. Na parkingu spotkałam znajome małżeństwo. Nie widziałam ich wieki więc się zcieszyliśmy okrutnie. Same nowości - ona spodziewa się drugiego dziecka, rodzi w grudniu, brzusio olbrzymi, idą do ikei kupować cośtam do pokoju nowego dzidziusia. No to oczywiście idziemy razem. Idziemy gadamy kupujemy (to znaczy oni duuuużo, ja nic) no i na ko0niec jak to zwykle bywa kierujemy się do kas. Sklep zrobił miło - jest jedna kasa z pierwszeństwem dla rodziców z dziećmi do lat 4, kobitek w ciąży, inwalidów. Informacja ta jest ładnie napisana przy kasie. No to walimy do tej kasy, omijamy całą długaśną kolejkę i grzecznie informując , że ta pani jest w ciąży (choćwidać to gołym okiem), czekamy aż bieżący klient zostanmie obsłuzony... No i zaczęło się - wszyscy albo patrzą w inną stronę, albo poczerwienieli ze złości, albo kręcą głową z dezaprobatą. Oczywiście nie bieżemy sobie do serca - przecież wraźnie napisane,,że jak ktoś stoi przy tej kasie ponosi ryzyko, że przed nim bez kolejki moze zostać ktoś obsłuzony... Nagle jedna trzydziestka zebrała się w sobie i mówi że jesteśmy bezczelni. My grzecznie, że przecież jest napisane i wogóle. Na to pani, że wykorzystujemy sytuację i ciagniemy tą kobitę w ciąży zeby uniknąć kolejki :o . To mówimy jej, że pewnie jak będzie się spodziewać dziecka to też będzie chciała sama urządzić pokoik - osobiście, no i nie uniknie chodzenia do sklepu w tym czasie, a to przecież trudno nazwać wykorzystywaniem. Na to pani, że ona urodziła dziecko 2 miesiące temu i nie ciągnie dzieciaka ze sobą żeby nie stać w kolejce, o! :o No ludzie toż to jakiś matrix chyba , co?