Pawson 07.11.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 podkurek to częste zwłaszcza odkąd wszyscy oglądają Hobbita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.11.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 podkurek to częste zwłaszcza odkąd wszyscy oglądają Hobbita Nie wiedziałem. "Nie jestem w temacie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 07.11.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Wieczerzać Śniadać W dechę Właśnie tak ( zamiast wszędobylskiego dokładnie ) Biesiadować ( teraz biesiada przynajmniej mnie kojarzy się z tandetnymi imprezami i piosenką tzw. biesiadną ) PS. Co to jest podkurek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 07.11.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Teraz czesto zamiast "dobrze" mowi sie "ok".Albo dawno nie slyszalam zeby ktos powiedzial - o jeny .A moja babcia na kromke chleba mowila - skibka , co prawda to z poznańskiego, ale tez rzadko slyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.11.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Noi to Was teraz zaskocze - to wszystko po polsku jest:) http://kid.tekila.pl/polski/ Mi udało się nie trafić tylko 3:) Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.11.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Potknąłem się tylko na frenezji i abulii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 07.11.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Noi to Was teraz zaskocze - to wszystko po polsku jest:) http://kid.tekila.pl/polski/ Mi udało się nie trafić tylko 3:) Sebo8877 Ja miałam 2 niepoprawne odpowiedzi Też frenezja i abulia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 07.11.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Noi to Was teraz zaskocze - to wszystko po polsku jest:) http://kid.tekila.pl/polski/ Mi udało się nie trafić tylko 3:) Sebo8877 a ja mialam blednych 4 Ale wiekszosc strzelalam, widac calkiem niezle strzelam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 07.11.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 A ja na : - "frenezja" - "diureza" A ładne słowo to: PRZERZEŻŻE (przerżnijże). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 07.11.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 A ja w 6 - "kociokwik" zamiast "profuzja" Fajny test A ja zawsze pytam klienta o pana/pani godność. I zawsze wiedzą o co chodzi Widać z lepszym sortem, z godniejszą klientelą pracujesz Teraz czesto zamiast "dobrze" mowi sie "ok". Albo dawno nie slyszalam zeby ktos powiedzial - o jeny . A moja babcia na kromke chleba mowila - skibka , co prawda to z poznańskiego, ale tez rzadko slyszę. często jeszcze 'oki' - nie cierpię, to kryptoreklama producenta drukarek a zwroty ? "jak babcię kocham", "jak bonie dydy" i zupełnie nieznany "jak babcię tymcie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.11.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Jakiś czas temu mój kolega z pracy skomplementował mnie tekstem: - Ale masz szałową torbę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.11.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 "...dżdżu kropla maleńka..." To jaki jest mianownik dla tego drobnego deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 07.11.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 "...dżdżu kropla maleńka..." To jaki jest mianownik dla tego drobnego deszczu. Dżdż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 07.11.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 "...dżdżu kropla maleńka..." To jaki jest mianownik dla tego drobnego deszczu. Dżdż? A może dżedż ? I jeszcze zapomniane dzisiaj : o jejciu , jak pragnę zdrowia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.11.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Dłuższy czas się nad tym dżdżem zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.11.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 To zajrzyj tu: http://poradnia.polonistyka.uj.edu.pl/?modul=18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.11.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Własnie zajrzałem Zaciekawił mnie ostatnio frazeologizm: łaknąć czegoś jak kania dżdżu. Postanowiłem sięgnąć po Słownik jęsyka polskiego, by poznać formę M. l. poj. wyrazu dżdżu. Dlaczego owej formy słownik nie podaje i czy w ogóle jest możliwa taka forma? DZiękuję)) Pewnie dlatego nie podaje, że mianownik tego rzeczownika brzmi "deszcz". A na dodatek pozwolę sobie dołączyć Pani hasło ze "Słownika poprawnej polszczyzny PWN": "dżdżu m II Dawna forma D. lp rzeczownika deszcz, mającego wtedy w innych przypadkach formy: C. dżdżowi, N. dżdżem, Ms. dżdżu, lm MB. dżdże, D. dżdżów, C. dżdżom, N. dżdżami, Ms. dżdżach. (Forma B. lp tego wyrazu nie istnieje.) Współcześnie wszystkich tych form używa się jako podniosłych lub poetyckich. Forma dżdżu występuje też we frazeologii: Czekać, łaknąć, pragnąć, wyglądać czegoś jak kania dżdżu ." Łączę pozdrowienia - prof. dr hab. Mirosław Skarżyński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 07.11.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Własnie zajrzałem Zaciekawił mnie ostatnio frazeologizm: łaknąć czegoś jak kania dżdżu. Postanowiłem sięgnąć po Słownik jęsyka polskiego, by poznać formę M. l. poj. wyrazu dżdżu. Dlaczego owej formy słownik nie podaje i czy w ogóle jest możliwa taka forma? DZiękuję)) Pewnie dlatego nie podaje, że mianownik tego rzeczownika brzmi "deszcz". A na dodatek pozwolę sobie dołączyć Pani hasło ze "Słownika poprawnej polszczyzny PWN": "dżdżu m II Dawna forma D. lp rzeczownika deszcz, mającego wtedy w innych przypadkach formy: C. dżdżowi, N. dżdżem, Ms. dżdżu, lm MB. dżdże, D. dżdżów, C. dżdżom, N. dżdżami, Ms. dżdżach. (Forma B. lp tego wyrazu nie istnieje.) Współcześnie wszystkich tych form używa się jako podniosłych lub poetyckich. Forma dżdżu występuje też we frazeologii: Czekać, łaknąć, pragnąć, wyglądać czegoś jak kania dżdżu ." Łączę pozdrowienia - prof. dr hab. Mirosław Skarżyński kurde to od dżdżu czyli deszczu jest też dżdżownica bo wyłazi na asfalt jak jest po dżdżu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 07.11.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Własnie zajrzałem Zaciekawił mnie ostatnio frazeologizm: łaknąć czegoś jak kania dżdżu. Postanowiłem sięgnąć po Słownik jęsyka polskiego, by poznać formę M. l. poj. wyrazu dżdżu. Dlaczego owej formy słownik nie podaje i czy w ogóle jest możliwa taka forma? DZiękuję)) Pewnie dlatego nie podaje, że mianownik tego rzeczownika brzmi "deszcz". A na dodatek pozwolę sobie dołączyć Pani hasło ze "Słownika poprawnej polszczyzny PWN": "dżdżu m II Dawna forma D. lp rzeczownika deszcz, mającego wtedy w innych przypadkach formy: C. dżdżowi, N. dżdżem, Ms. dżdżu, lm MB. dżdże, D. dżdżów, C. dżdżom, N. dżdżami, Ms. dżdżach. (Forma B. lp tego wyrazu nie istnieje.) Współcześnie wszystkich tych form używa się jako podniosłych lub poetyckich. Forma dżdżu występuje też we frazeologii: Czekać, łaknąć, pragnąć, wyglądać czegoś jak kania dżdżu ." Łączę pozdrowienia - prof. dr hab. Mirosław Skarżyński kurde to od dżdżu czyli deszczu jest też dżdżownica bo wyłazi na asfalt jak jest po dżdżu ... dżdżowijca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 07.11.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Zamtuz, lupanar, obecnie rodzaj agencji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts