Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słowa które rzadko słyszymy

babajaga

Recommended Posts

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

juniorki były sznurowane, pepegi - raczej też, a obie miały jednak gumowe podeszwy.

A te kapciuszki były z takim koszmarnym trójkącikiem z gumki obowiązkowo w kolorze ciężkiej sraczki, a podeszwa była ze sztywnego połyskującego plastyku, o współczynniku tarcia zbliżonym do współczesnych okładek skoroszytowych. Można było na nich cały korytarz przejechać (zanim wymyślono deskorolkę).

Pamiętam jeszcze buty trapery (na śnieg!) z wibramem wykonanym z epoksydu (czyli tego samego materiału co ślizgi do nart). :)

i "zapach" lizolu w szkole, oraz haftowane monogramy na workach na kapcie

No właśnie, te kapcie - takie unisexy na pioruńsko śliskiej podeszwie z wierzchem ze zgrzebnego płócienka w niby-kwiatki - jak one się nazywały?

U nas mówiło się na nie "ćwiczki" :o

i "zapach" lizolu w szkole, oraz haftowane monogramy na workach na kapcie

No właśnie, te kapcie - takie unisexy na pioruńsko śliskiej podeszwie z wierzchem ze zgrzebnego płócienka w niby-kwiatki - jak one się nazywały?

U nas mówiło się na nie "ćwiczki" :o

chyba mi się przypomniała "nasza" nazwa - wywrotki! :D

I jeszcze ze szkolnej ławy :wink:

No właśnie szkolne ławki ktoś pamięta?

Z kałamarzem do którego dolewało się co jakiś czas atramentu :D

Atramentowe plamy w zeszycie osuszało bibułą.

Stalówki, obsadki, kredki świecowe.

chyba mi się przypomniała "nasza" nazwa - wywrotki! :D

U nas też były to wywrotki :lol:

A spodenki do ćwiczeń dla chłopaków to atramenty :o

Dla dziewczyn był taki specjalny strój - czarny bawełniany z czerwoną lamówką , ale nie pamiętam czy miał jakąś specjalną nazwę .

Ponury63,

aleś się zaparł ! :D :D

Kałamarza też nie doświadczyłam (w każdym razie nie w szkole), ale za to tata miał suwak logarytmiczny . No proszę towarzyszy inżynierów - kto się dziś tym posłużyć potrafi? :)

moj tata ma do tej pory, pokazywal mi jak sie nim posluguje, ale jakos ... zapomnialam :oops: