Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam znawców tematu

mam zainstalowane 2 pompy Zirius po 5 kW wraz ze zbiornikiem 500l thermogolva

z poziomymi gruntowymi wymiennikami

dom jest nowy i calosc dziala od dwu - trzech miesięcy

wiec nic nie jest miarodajne

( nie mam jeszcze termostatów i zamknięć na rozdzielaczach i ogrzewanie reguluję jedynie regualtorem temperatury )

kolega , który mi to wymyslił stwierdzil , ze 7 kW bedzie zbyt mala

wiec 2 x 5

ale pompy zwykle dzialaja pojedynczo ( w tym zwykle jedna i ta sama )

rzadko sie zdarza by dzialaly obie...

mimo ze temperatura jest podawana na wyswietlaczu 31-32C(wyzej przy zasilaniu podlogówki na pół skali regulatora nie podskoczy )

a zadana 44C, to dziala jedna, rzadko dwie

wg mnie wyglada to tak

ze zamiast 10kW mam 5

rozumiem ze jest to kwestia ewentualnego wysterowania z poziomu

serwisanta ???,

druga sprawa to ciepła woda

( rodzina = 4 osoby dorosle i dwoje dzieci - rodzice mają oddzielną część z jedną łazienką - my i dzieci mamy dodatkowe dwie łazienki )

cieplej wody wystarczy na 1/3 wanny wody dla córek, później leci z przerwami i coraz chłodniejsza...

pod prysznicem jest ok

natomiast w wannie nie ma juz komfortu...( jeszcze troche i zona mnie utrupi za te nowinki ... )

czy tak ma byc, czy cos jest skopane ??? chce dolozyc jeszcze grzałkę

ale nie bardzo wiem jak ona zadziała , ile ma kW

i czy cos pomoze cieplej wodzie ?

dodam jeszcze ze mamy w sumie dwa kominki wiec nie ma problemu z ewentualnym dogrzaniem domu - choc dotąd palimy glownie dla przyjemnosci...

pozdr

qmaan

https://forum.murator.pl/topic/65419-mam-troche-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-dwa-ziriusy-po-5-kw/

Skopiowane

Zupełnie nie rozumiem tych 2 PC. Jedna 9,5 kW tej samej firmy jest jest zdecydowanie tańsza niż te dwie.

Jeszcze jednej sprzwy to już zupełnie nie kumam. Zbiornik 500l jest przystosowany do konkretnej PC, a mianowicie z bezpośrednim skraplaniem. System ten rozwiazano dość ciekawie, bo w wężownicy ogrzewającej wodę w zbiorniku przeciwprądowo umieszczono zasilanie CWU. Praktycznie działa to jak przepływowy ogrzewacz wody. I na koniec. Jak i gdzie podłączono pod ten zbiornik drugą PC? Czyżby do dodatkowego wymiennika przewidzianego na solary lub kominek?

Po co grzałka. Ten zasobnik ma awaryjną grzałke o mocy 6kW.

Podaj typy PC, bo ni jak tego nie rozumiem.

https://forum.murator.pl/topic/65419-mam-troche-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-dwa-ziriusy-po-5-kw/#findComment-1440526

Ja mam również zbiornik 500l i jeszcze nigdy (2 lata 8) ) nie zabrakło nam ciepłej wody, grzanej tylko pc. Coś jest nie tak, wzywaj serwis gwarancyjny.

Czy u Ciebie zadana temp. 44 stC w podłogę to nie za dużo? Ja w tej chwili mam 27 i temp w pokojach 20st i jest ok. Możliwe, że twoja podłogówka jest zapowietrzona i na to też serwis, albo sam odpowietrz.

pozdro

https://forum.murator.pl/topic/65419-mam-troche-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-dwa-ziriusy-po-5-kw/#findComment-1441127