qmaan 06.11.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 witam znawców tematumam zainstalowane 2 pompy Zirius po 5 kW wraz ze zbiornikiem 500l thermogolvaz poziomymi gruntowymi wymiennikamidom jest nowy i calosc dziala od dwu - trzech miesięcywiec nic nie jest miarodajne( nie mam jeszcze termostatów i zamknięć na rozdzielaczach i ogrzewanie reguluję jedynie regualtorem temperatury )kolega , który mi to wymyslił stwierdzil , ze 7 kW bedzie zbyt malawiec 2 x 5ale pompy zwykle dzialaja pojedynczo ( w tym zwykle jedna i ta sama )rzadko sie zdarza by dzialaly obie...mimo ze temperatura jest podawana na wyswietlaczu 31-32C(wyzej przy zasilaniu podlogówki na pół skali regulatora nie podskoczy )a zadana 44C, to dziala jedna, rzadko dwiewg mnie wyglada to takze zamiast 10kW mam 5 rozumiem ze jest to kwestia ewentualnego wysterowania z poziomuserwisanta ???, druga sprawa to ciepła woda( rodzina = 4 osoby dorosle i dwoje dzieci - rodzice mają oddzielną część z jedną łazienką - my i dzieci mamy dodatkowe dwie łazienki )cieplej wody wystarczy na 1/3 wanny wody dla córek, później leci z przerwami i coraz chłodniejsza...pod prysznicem jest oknatomiast w wannie nie ma juz komfortu...( jeszcze troche i zona mnie utrupi za te nowinki ... ) czy tak ma byc, czy cos jest skopane ??? chce dolozyc jeszcze grzałkę ale nie bardzo wiem jak ona zadziała , ile ma kWi czy cos pomoze cieplej wodzie ?dodam jeszcze ze mamy w sumie dwa kominki wiec nie ma problemu z ewentualnym dogrzaniem domu - choc dotąd palimy glownie dla przyjemnosci... pozdrqmaan Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65419-mam-troche-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-dwa-ziriusy-po-5-kw/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.11.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 SkopiowaneZupełnie nie rozumiem tych 2 PC. Jedna 9,5 kW tej samej firmy jest jest zdecydowanie tańsza niż te dwie. Jeszcze jednej sprzwy to już zupełnie nie kumam. Zbiornik 500l jest przystosowany do konkretnej PC, a mianowicie z bezpośrednim skraplaniem. System ten rozwiazano dość ciekawie, bo w wężownicy ogrzewającej wodę w zbiorniku przeciwprądowo umieszczono zasilanie CWU. Praktycznie działa to jak przepływowy ogrzewacz wody. I na koniec. Jak i gdzie podłączono pod ten zbiornik drugą PC? Czyżby do dodatkowego wymiennika przewidzianego na solary lub kominek? Po co grzałka. Ten zasobnik ma awaryjną grzałke o mocy 6kW. Podaj typy PC, bo ni jak tego nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65419-mam-troche-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-dwa-ziriusy-po-5-kw/#findComment-1440526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 06.11.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Ja mam również zbiornik 500l i jeszcze nigdy (2 lata ) nie zabrakło nam ciepłej wody, grzanej tylko pc. Coś jest nie tak, wzywaj serwis gwarancyjny. Czy u Ciebie zadana temp. 44 stC w podłogę to nie za dużo? Ja w tej chwili mam 27 i temp w pokojach 20st i jest ok. Możliwe, że twoja podłogówka jest zapowietrzona i na to też serwis, albo sam odpowietrz. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65419-mam-troche-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-dwa-ziriusy-po-5-kw/#findComment-1441127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts